Gå til hovedindhold

Vandplansprojekt ved Sæby Vandmølle

Skitseprojekt for faunapassage ved Sæby Vandmølle

Indhold

    Frederikshavn Kommune arbejder på en løsning, der sikrer faunapassage ved Sæby Vandmølle, så fiskene kan passere igennem Sæby Å.

    Formålet er at sikre:

    • hensynet til vandløbets flora og fauna, Sæby Vandmølles kulturhistoriske betydning samt
    • omkringliggende bygninger mod utilsigtede skader.
    • faunapassage forbi opstemningen ved Sæby Vandmølle på en måde, som lever op til kravene i
    • indsatsbekendtgørelsen, tilskudsbekendtgørelsen og til det meddelte tilsagn om tilskud fra Miljøstyrelsen.

    Skitseprojektet – kort fortalt

    Faunapassagen skabes ved at fjerne en del af stemmeværket ved Sæby Vandmølle, og samtidig bevare den del, der er tættest på møllen.
    Det giver fisk og fauna mulighed for at passere op igennem åen via den nye passage (stryg), der langsomt udligner vandløbets fald fra broen ved Hans Aabels Vej til broen ved Frederikshavnsvej.

    Midterstryg bygget med spunsvægge

    Passagen bygges som et stryg i midten af stemmeværket, og på begge sider af stryget bevares møllesøen ud mod begge bredder, så grundvandstanden sikres og husene ikke får skader.
    Stryget bygges med spunsvægge af stål på begge sider, og under detailprojekteringen bliver det afklaret, om den synlige inderside eller toppen af spunsvæggene kan dækkes af eksempelvis beton eller træ.
    Skitseprojektet blev godkendt af Miljøstyrelsen i juli 2023, og lever op til lovgivning, hensyn og kriterier for projektet.

    Kommunen har gennemført en række tekniske undersøgelser i området for at belyse eventuelle konsekvenserne af at sænke vandstanden ved møllesøerne.

    Projektskitse – Sæby Vandmølle midterstryg 2023
    Geoteknisk undersøgelse
    Sæby Å – vurdering af alternativ spunstracé
    Notat om bilag IV-arter

    Flere arter af fisk og smådyr er afhængige af, at de kan vandre op- og nedstrøms i vandløb samt mellem vandløbet og havet. Det er derfor afgørende for disse arter, at passagen i vandløbet ikke hindres. En faunapassage sikrer op- og nedstrøms passage for naturligt hjemmehørende arter af fisk og smådyr i et vandløb.

    Kommunen er forpligtet til at sikre passage i vandløbet for at sikre vandløbets miljømål efter Miljømålsloven.

    Frederikshavn Kommune er løbende i dialog med følgende interessenter i forbindelse med projektet:

    • Sæby Handelsstandsforening
    • Sæby Erhvervsforening
    • Sæby Sportsfisker Klub
    • Repræsentanter for bredejerne langs projektstrækningen
    • Ejer af Sæby Vandmølle
    • Nordjyllands Kystmuseum
    • Slots- og Kulturstyrelsen

    Projektgruppen orienteres om væsentlige trin i projektet, herunder om borgermøder, om valg af rådgiver og entreprenør, om myndighedsafgørelser og evt. klager samt om væsentlige trin i byggefasen.

    I slutningen af 2023 blev rådgivningsopgaven til detailprojektering sendt i udbud, og i januar 2024 er der indgået aftale med SWECO.

    Det betyder, at SWECO står for arbejdet med detailprojektering af det skitseprojekt, som i efteråret 2023 blev fremlagt på det offentlige møde i Sæby.

    Vi er i dialog med SWECO om, hvordan processen gribes an og forventer, at der snart igangsættes undersøgelser i området.

    Det gælder:

    • boringer til grundvandsmonitorering nord for åen på samme vis, som der tidligere er foretaget monitorering syd for åen
    • udtagning af prøver der skal afklare, hvordan det opgravede materiale senere skal håndteres

    Berørte grundejere får naturligvis besked, inden der udføres arbejde, som berører deres ejendomme.

    Vi er også i dialog med DTU-Aqua for at få deres input til projekts udformning, og sætter snart gang i en afklaring og vurdering af projektets mulige påvirkning af beskyttede arter, herunder flagermus.

    Spørgsmål og svar

    Den 19. september 2023 var 110 borgere mødt op til informationsmøde om det nye skitseprojekt. Der var en række spørgsmål til projektet, som vi deler svarene på herunder.

    Svar:
    Stryget opbygges sådan, at der ved Langebro sikres en vandstandskote på ca. 2,1 ved en lav sommervandføring. Ned igennem stryget afvikles faldet på en måde, så der ved indløbet imellem spunsvæggene bliver en vandstandskote på ca. 1,5.

    Resten af faldet afvikles til Frederikshavnsvej, hvor der bliver en vandstandskote på ca. 0,1. Der sikres en vandspejlskote på 2,0 i de to søer på begge sider af stryget.

    *Kote angiver et punkts højde over havniveau.

    Svar:
    Løsningen bliver lavet sådan, at grundvandstanden opretholdes under husene, og på den måde sikres de mod skader som følge af projektet.

    Svar:
    Kommunen har en forsikring, som gælder for projektets gennemførelse.

    Svar:
    Der forventes ingen påvirkning af husene – heller ikke uden for projektområdet. Dette undersøges yderligere i forbindelse med detailprojekteringen.

    Svar:
    Der er et ønske om, at det resterende stemmeværk forsat ligner et aktivt stemmeværk. Derfor afledes der 100 liter pr. sekund over stemmet.

    Svar:
    Skitseprojektet vurderes til at overholde de krav, der er til en stryg-løsning. Det indebærer bl.a., at faldet er under 10 promille, og at den største del af vandføringen løber i stryget.

    Svar:
    En fisketrappe lever ikke op til lovgivningen, og kan derfor ikke godkendes i dag.

    Svar:
    Som udgangspunkt skal spærringer fjernes, men der skal også tages hensyn til bl.a. kulturhistorie. Derfor er løsningen at lave et stryg i midten, så møllesø og dele af stemmeværket kan bevares.

    Svar:
    Nej.

    Svar:
    Der etableres en rørlægning i vandløbets bund, som henter vandet opstrøms Langebro.

    Svar:
    Der renses op således at der bliver sø på begge sider af spunsvæggene. Omfanget af oprensning besluttes efter lodsejerforhandlinger og detailprojektering.

    Svar:
    Det skal afklares med de enkelte bredejere, hvilken holdning der er til oprensning. Inden for sø-arealerne påregnes det, at der oprenses så søernes størrelse bibeholdes. I forbindelse med projekteringen forventes der udarbejdet en drifts- og vedligeholdelsesplan. På strækningen opstrøms stryget renses der som udgangspunkt ikke op. Dette er samme princip, som gælder i dag.

    Kontakt

    Center for Teknik og Miljø

    Tinne Stougaard

    Telefon: 98 45 63 72