Gå til hovedindhold

Referat fra møde den 21. september 2023

Referat fra møde den 21. september 2023

Indhold

    Referat fra møde i Grønt Råd

    Mødedato: Torsdag den 21 September, fra 16.30 til 18.00

    Emne: Referat

    Sted: Byrådssalen, Rådhus Allé 100

    Deltagere

    Per Jensen, FUF
    Hanne Larsen, Knivholt Bilaug
    Betty Steglich, Friluftsrådet
    Catrina Bjerregaard Kristensen, Afdelingsleder
    Kaj Pedersen, Dansk Land og Strandjagt
    Per Lindegård, Danmarks Jægerforbund
    Helene Overby, Naturstyrelsen.
    Kurt Rasmussen, DOF
    Jan Bering, Landbo Nord
    Peter E. Nielsen, Politiker
    Flemming Thorning-Lund, DN
    Kim Larsen, Danmarks Sportsfiskerforbund
    Anne Grethe Kramme, Destination Nord
    Peter Noritaka, MTB
    Stine Pagel, Læsø Kommune.
    Gitte Kiilerich. Politiker og formand for Grønt Råd
    Bo Storm, Naturvejlederforeningen

    Afbud: Jan Bering, Hanne Larsen, Kurt Rasmussen, Peter Noritaka, Kaj Pedersen sender Svend Erik Hansen, Kim Larsen, Anne Grete Kramme udgår, Per Lindegård

    Dagsorden

    Punkt 1: Kort orientering ved formand for det Grønne Råd

    Affaldsplan:

    Frederikshavn Kommunes affaldsplan trådte i kraft 1. juni 2023.

    Her er målsætningen for genbrugspladser:

    Den landspolitiske aftale ”Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi” fra juni 2020 indebærer, at der på genbrugspladserne skal yderligere fokus på genanvendelse. Aftalen slår fast, at affald der kan genanvendes, ikke må forbrændes. De danske forbrændingsanlæg vil derfor blive pålagt at afvise leverancer, der indeholder genanvendeligt affald. Dette vil indebære, at der på alle kommunens genbrugspladser skal opstilles væsentligt mere materiel til håndtering af flere affaldsfraktioner, hvilket kan betyde ændringer i den nuværende genbrugsstruktur.”

    Vi har 16 genbrugspladser rundt i kommunen. Det er Frederikshavn Affald A/S der varetager driften. Pladserne er i dag fordelt på 4 storbypladser, 3 ”store” oplandspladser og 9 ”mindre” oplandspladser.

    Som opfølgning på affaldsplanen har Frederikshavn Affald A/S gennemført en analyse af de 16 genbrugspladser. Analysen omfattede pladsernes kapacitet, affaldsmængder, åbningstider, besøgstal og indretning samt økonomiske investeringer. Analyserapporten indeholdt 3 scenarier for en fremtidig genbrugspladsstruktur:

    Scenarie 1: Alle pladser bevares og udbygges, hvor dette er nødvendigt.

    Scenarie 2: Alle storby- og store oplandspladser samt Voerså bevares og udbygges, hvor dette er nødvendigt.

    Scenarie 3: Alle storbypladser samt Aalbæk bevares uden behov for udvidelse af de fysiske rammer.

    Scenarie 2 er i offentlig høring fra 28/9 til 26/10. Se kommunens hjemmeside.

    Grøn Energi Nordjylland 2040 (GEN2040)

    Grøn Energi Nordjylland 2040 (GEN2040) er et initiativ skabt af de 11 nordjyske kommuner og Region Nordjylland med visionen om at fremme den grønne omstilling af Nordjyllands energisektor.

    Fase 1 af projektet blev afsluttet i 2020 med en fælles vision om at gøre Nordjylland selvforsynende med vedvarende energi i 2040.

    I indsatsens fase 2 udarbejdes en fælles strategisk energiplan for Nordjylland med et tilhørende idékatalog.

    Igangsat planlægning af strategisk byudvikling i Sæby

    Høringssvar til Region Nordjylland om råstofindvinding på Østkystvejen 50 og 70, 9300 Sæby

    -Peter Nielsen udfolder dette under pkt. 4

    Recycling City

    Vedtaget at lave en helhedsplan for det udtagne område.

    Helhedsplanens overordnede formål er at udgøre et fundament for de kommende års udvikling af området. En helhedsplan er en helhedsorienteret, men uformel, plantype, og er ikke – i modsætning til kommuneplanen og lokalplaner – defineret i planloven.

    Helhedsplanen går forud for det videre arbejde med konkret udvikling og lokalplaner. Helhedsplanen bliver derved et styringsredskab for administrationens videre arbejde og sikre den politiske retning i den fremtidige planlægning. Med baggrund i den gennemførte offentlighedsfase vil planlægningen have fokus på et blandet erhvervsområde med afsæt i bæredygtighed, landskab, vandhåndtering, værdiskabende, fællesskaber og en bymæssighed tilgang, der skaber afsæt for et levende og mangfoldigt område, der inddrager og skaber kvalitet for de omkringliggende bysamfund.

    Igangsætning af ny planlægning for biomasseanlæg til Frederikshavn Forsyning, Vendsysselvej 202, 9900 Frederikshavn
    Foroffentlighedsfase for vindmølle- og solcelleplanlægninger- Opsamling

    I efteråret 2023 præsenteres forslag til de vurderings- og prioriteringskriterier, der skal være med til at afklare, hvilke af de foreslåede projekter/områder, der eventuelt skal indstilles til politisk igangsætning.

    Der vil være en opdeling af projekterne i 3 kategorier:

    - Projekter, der prioriteres til igangsætning af planlægningen

     - Projekter, der ikke umiddelbart kan igangsættes, men som vil kunne indgå ved en senere prioritering af projekter, evt. på baggrund af mere detaljerede vurderinger af de konkrete områder eller relevante problemstillinger.

     - Projekter/forslag, der ikke vurderes realiserbare eller hensigtsmæssige og derfor ikke skal indgå i den videre planlægningsproces

    Kommentarer:

    Friluftsrådet spurgte ind til ideer med Vindmøller og solceller på Gaardbo Sø. Til januar vil der komme en offentligheds fase ifølge Peter Nielsen.

    Ifølge Friluftsrådet burde det være sådan at fredede arealer mv. indtænkes, således at vindmøller ikke er med til at ødelægge helhedsindtryk og sårbar natur.

    DN, spurgte indtil plastik sortering. Det findes i dag i både Frederikshavn og Hjørring kommune.

    Naturstyrelsen spurgte ind til om kommunen ifm. med en affaldsplan, husker at indtænke mere affald i naturen, når genbrugspladser nedlægges.

    Der kommer altid mere affald i naturen, hver gang der nedlægges affaldspladser.

    Der var generelle bemærkninger og indlæg, vedr. solceller mv. og genbrugspladser. Elnettet i dag kan ikke bære mere strøm, der skal sikres en bedre el infrastruktur.

    Punkt 2: Godkendelse af referat

    Referatet godkendt

    Punkt 3: Bordet rundt

    DN, nævnte at DN gennemfører 3 naturplejeprojekter. Derudover et ukendt Rimmer og Dopper område syd for Sæby

    Catrina Bjerregaard fortalte om borgermøde omkring Sæby Vandmølle, hvor ca 100 personer var mødt op. Man kan læse om projektet på Vandplansprojekt ved Sæby Vandmølle (frederikshavn.dk)

    Punkt 4: Indlæg fra Peter Nielsen

    Orientering

    Indvindingstilladelse til råstoffer, Ravnsholtvej 50 Frederikshavn.

    DN er ikke tilfreds med tilladelsen. Uanset om det ikke er kommunens ansvar, så er det meget betænkeligt med indvinding af grus mv. i området, især når vi tænker på vores drikkevand.

    DN har gjort indsigelser.

    Punkt 5: Indlæg fra Helene Overby, Naturstyrelsen

    ”Plads til alle arter” som fortæller om de forandringer der sker når skovene bliver urørte og hvordan der stadig er plads til friluftsliv og 2) ”Alle ud i naturen” som øger informationen om tilgængelighed (for handicappede) på de forskellige friluftsfaciliteter.

    Der er lavet en hjemmeside der hedder ”vildere natur” og en QR kode de forskellige steder der er med i projektet. Der findes også en folder som kan findes på hjemmesiden.

    Helene Overby fortalte derudover om projektet ”natur for alle”

    Punkt 6: Grønt Råds Grønne pris?

    Drøftelse af nyt initiativ i forlængelse af Naturpolitikken om at nominere og præmiere lokale biodiversitetsprojekter blandt borgere, foreninger og virksomheder i forbindelse med Verdensmålsugen i Frederikshavn Kommune.

    Catrina Bjerregård fremlagde projektet, og spurgte om det grønne råd vil være med til at opstille kriterier til uddeling af en pris, for det bedste projekt.

    Der var enighed om at det er en god ide, og vi tager den op til næste møde. DN vil gerne byde ind med ideer til en nærmere drøftelse, til næste møde i Grønt Råd.

    Teknisk Udvalg ønsker et katalog over mulige handlinger til udmøntning af naturpolitikken, hvor uddeling af en ”Grøn Pris” formentligt bliver et af initiativer. Det er dermed op til Teknisk Udvalg, om der skal uddeles en Grøn Pris.

    Punkt 7: Evt.

    Bo Storm fortalte om Naturakademiet, og at det fortsætter i 2024, efter den succes der var i 2023.

    Betty Stechlich fortalte om ”nat i naturen” med Flagermus i Bangsbo, hvor Friluftsrådet lavede pandekager over bål.

    Peter Nielsen spurgte ind til Junior Ranger projektet. Bo Storm fortalte i en super kort version at hold 6 lige er startet

    Næste møde 21/11