Gå til hovedindhold

Familien Simonsen og Petersen fandt formen og fællesskabet i sporten

Kristian, Annesofie, Susanne og Jan har glædet sig længe, og på fredag udløses spændingen, når det olympiske flag stryger til tops, og ”Håbets Flamme” tændes i Arena Nord

3 glade håndboldspillere

Indhold

    Familien Simonsen og Petersen fra Frederikshavn er blandt de 1204 deltagere i Special Olympics Idrætsfestival, der afvikles i Frederikshavn i den kommende weekend. Hele familien dyrker idræt, men sådan har det ikke altid været. Kristian Simonsen på 19 år har spillet på FFI´s Special Olympics håndboldhold i syv år, og i de sidste 4-5 år har han også spillet floorball. Kristian er født med en kromosomfejl og har tre diagnoser, som han ikke selv helt kan huske, hvad hedder.

    Han begyndte at gå til sport for at dyrke mere motion, og fordi han gerne ville være en del af fællesskabet og få nye venskaber. Han oplevede, at det ”smittede af” på klassekammeraterne, og flere kom med for at prøve at spille håndbold og floorball.

    For Kristian blev sporten en gamechanger:

    - Jeg har tabt mig rigtig meget. Jeg har det sjovt,
    og jeg har fået en masse nye venskaber.

    Når Kristian ikke dyrker sport og venskaber i Arena Nord, går han på STU i Hjørring og arbejder hos Jack & Jones i Frederikshavn, hvor han siden april 2023 har været i praktik i tre timer to dage om ugen.

    Kristians far, Jan så med fra sidelinjen, når Kristian trænede og spillede kampe. På et tidspunkt spurgte håndboldtræner, Tove Varmløse Malmberg, Jan, om han ikke ville være med, i stedet for blot at kigge på. Jan havde netop gennemgået en fedmeoperation og skulle tabe 12 kilo. Siden har Jan delt målmandspladsen med Stig, som spiller på Special Olympics landsholdet.

    Fællesskab og frivillighed
    Kristians mor, Susanne Petersen, er gift med Jan, og da hun blev opfordret til at være med af træneren, var hun frisk og hoppede i træningstøjet. Jan og Susanne er begge kommet i bedre fysisk form, og de glæder sig især over at være en del af fællesskabet. De betragter nærmest Arena Nord som deres andet hjem, hvor de både kommer for selv at dyrke sport og for at se FFI’s kampe. Da Frederikshavn var værtsby for VM i kvindehåndbold 2023, tog de begge en masse vagter som frivillige. En ekstra sidegevinst ved at spille håndbold er, at familien Simonsen & Petersen har fået et nært venskab med Jans målmandsmakker, Stig og hans kæreste, Ditte. De fejrer blandt andet nytårsaften sammen.

    Du er ikke din diagnose
    Kristians søster, Annesofie Simonsen er 24 år og habil rytter på Frederikshavn Rideskole. Hun har reddet siden 2019. Annesofie har altid elsket heste og dyr i det hele taget. Ridningen giver hende en følelse af glæde og hjælper på hendes fysik, fordi træningen får hende til at slappe af.

    Et ekstra plus ved at dyrke sport er, at det flytter fokus væk fra diagnosen, ADHD:

    - Sport medvirker til, at du ikke er din diagnose, det er noget, du har, fortæller Annesofie.

    I rideklubben er der et godt sammenhold, og Annesofie har fået nye venner, som hun også ser på Frederikshavn Kommunes dagtilbud ”Gimle”. Annesofie arbejder i servicegruppen 20 timer om ugen og løser forskellige opgaver som oprydning, lettere rengøring og tilbereder forfriskninger.

    Autisme på toppen
    Familien arbejder sammen med vennen Stig som frivillige i caféen ”Autisme på Toppen” for 16-36-årige med autisme, ADHD, Aspergers og andre diagnoser. Autismecaféen holder til på Gimle, hvor der kommer deltagere fra hele Frederikshavn Kommune og fra Sindal, der er en del af Hjørring Kommune. I caféen kan man fx spille brætspil og lave kreative aktiviteter, som Susanne står i spidsen for. De arrangerer også weekendsamlinger på Stidsholt Efterskole, hvor de samler op til 25 deltagere til sport og socialt samvær.

    Festival med plads til alle
    I den kommende weekend er familien en del af det helt store fællesskab, når de mødes for at dyste og feste med 1200 andre deltagere i Special Olympics Idrætsfestival.

    - Festivalen viser, at der er plads til alle på tværs af diagnoser og sprog. Der er rummelighed og mulighed for at møde en masse nye mennesker. Da der var Special Olympics Idrætsfestival i Kolding i 2022, fik vi en ny, norsk ven. Jakob spiller i vores venskabsklub Krageø Håndball, og vi mødes en gang om året, fortæller Susanne Petersen.

    Datteren Annesofie ser også frem til at deltage i idrætsfestivalen sammen med vennerne fra Frederikshavn Rideklub:

    - Jeg er lidt nervøs, fordi det er første gang, jeg skal opvise, men jeg glæder mig til det hele, siger Annesofie Simonsen.

    Læs mere og se programmet for Special Olympics Idrætsfestival 2024