Gå til hovedindhold

Fordrevne ukrainere gør en forskel i lokale virksomheder

En målrettet indsats for at klæde fordrevne ukrainere, der bor i Frederikshavn Kommune, på til at træde ind på det lokale arbejdsmarked, bærer nu frugt

Indhold

    Det er næsten et år siden, at Rusland invaderede Ukraine og fordrev millioner af ukrainere fra deres hjem. Knap 350 fordrevne ukrainere har fundet vej til et nyt liv i Frederikshavn Kommune. Af dem er cirka tre fjerdedele kvinder og cirka 140 er børn, der enten går i daginstitution eller i skole. Efter den første tid, der gik med at finde indkvartering og klare praktiske udfor­dringer, har Projekt og Integration i Frederikshavn Kommune nu fuld fokus på at hjælpe de nye borgere ud på arbejdsmarkedet.

    - De erfaringer, vi har høstet i 2022 med de fordrevne ukrainere, der kom i enten ordinært job, et job med løntilskud eller praktik, er meget lovende. Dels fordi det lokale erhvervsliv og kommunale institutioner mangler arbejdskraft. Dels fordi de ukrainske borgere er særdeles ivrige efter at få et job. De har stor motivation for bidrage til det danske samfund og tager gerne jobs, der ligger langt fra det, de har arbejdet med i hjemlandet, fortæller John Karlsson, formand for Arbejdsmarkedsudvalget i Frederikshavn Kommune.

    Derfor er man i Frederikshavn Kommune optimistisk i forhold til i samarbejde med det lokale erhvervsliv at finde job til rigtig mange. Det er der heldigvis allerede gode eksempler på.

    Sprogundervisning skaber resultater

    I Skagen er der særligt i turistbranchen og fiskeindustrien et stort potentiale for at finde arbejdspladser til fordrevne ukrainere. Scandic Pelagic og Prime Ocean har været drivkræfterne i at få 16 flygtninge ind i fiskeforarbejdning. Skagen Harbour Hotel, Skagen Fiskerestaurant og Skagen Bageri & Café har alle oplevet ukrainernes udfordringer med manglende sprogkundskaber, men samtidig har de fået samme positive erfaring med ukrainernes store motivation og gå-på-mod. Kun få af dem taler godt engelsk, men med ukrainernes gode arbejdsmoral og intensiv danskundervisning er de/ukrainerne klædt bedre på til en ansættelse i en lokal virksomhed.

    - Vi synes ukrainerne er helt fantastiske. Vi har valgt at beholde de gode medarbejdere hen over lavsæsonen for at fastholde dem, og vi er klar til at ansætte flere ukrainske borgere i fremtiden, siger Didde Winter Ditte Winther, medejer af Skagen Harbour Hotel, Skagen Fiskerestaurant og Skagen Bageri & Café.

    Virksomheden BR Roset i Frederikshavn har indgået et samarbejde med Projekt & Integration om at tage en ukrainer i praktik, som efterfølgende har fået ansættelse med løntilskud:

    - Vores produktion er lidt speciel, hvilket tager ekstra ressourcer hos den medarbejder, der har ansvaret for sidemands-oplæring. Sproget er klart den største udfordring, men vores ukrainers nysgerrighed og vedholdenhed med sprogundervisning har givet resultater. Dertil kommer, at en fantastisk positiv indstilling, stabilitet og villighed til at tage en ekstra tørn altid er til stede. Som virksomhed er vi bevidste om, at vi også har et ansvar for at hjælpe. Og det gør vi – og vi får til gengæld nogle top-motiverede medarbejdere, fortæller Betina Larsen, BR Roset i Frederikshavn.

    I forhold til at få fordrevne ukrainere i job er der altså noget at have optimismen i. Frederikshavn Kommune har fokus på indsatsen for at få de ukrainske flygtninge i job - og at tilbyde konkret støtte til virksomheder og institutioner. Det kan fx være i form af hjælp til branche-relateret sproghjælp og tolke.

    Uanset, hvilken branche eller virksomhed, man repræsenterer, er alle velkomne til at kontakte Projekt og Integration i Frederikshavn Kommune for mere information og konstruktivt samarbejde.