Gå til hovedindhold

Referat fra d. 29. november 2022

5. udsatterådsmøde 2022

Indhold

    Sted

    De Frivilliges Hus, Danmarksgade 12, 9900 Frederikshavn

    Deltagere

    Ole Rørbæk Jensen, Formand
    Brian Kjær, suppleant for Irene Hjorthøj
    Mikkel Bræstrup, Suppleant for Anne Sofie Blix Nielsen
    Anne-Lise Sindval
    Asbjørn Christensen
    Karsten Bæklund Rudolph Kamstrup
    Henrik Markussen
    Tina Pedersen
    Louise Rohde

    Afbud

    Troels Boesvig Nielsen

    Gæst

    Birna Esgerd Rohde, Seniorkonsulent/Projektleder, National Afdeling Røde Kors

    Referat

    1. Velkomst og medlemsstatus

      Udsatterådets næstformand har meldt sig ud af rådet. Vi skal vælge en ny næstformand på det kommende udsatterådsmøde.

    2. Bekæmpelse af ensomhed

      Birna Esgerd Rohde, konsulent fra Røde Kors, fortalte om ’SnakSammen’, som er Videosamtaler med Røde Kors frivillige. Udsatterådet fik vist hvordan man melder sig som frivillig – og hvordan man bliver bruger af servicen.

      Gladsaxe Kommune udlåner iPads til borgere, som benytter SnakSammen. Det kræver Tablet, Smartphone eller PC at benytte tjenesten.

      Efterfølgende var der mulighed for at stille spørgsmål til konsulenten, som også samarbejder med andre i Frederikshavn Kommune – herunder CSP og Socialpsykiatrien.

      Udsatterådet bliver formidlere af servicen til udsatte borgere og mulige frivillige. Der blev uddelt flyers til formidling i Barnets Blå Hus, Fontænehuset, Skrubben, den kommunale Ungeenhed (KUI) og på Rusmiddelcenteret.

    3. Flere rådførsler fra kommunen? v/ Asbjørn

      Skal Udsatterådet være mere aktive ift. at rådgive politikere i sager vedrørende udsatte borgere?

      Det er allerede besluttet at Udsatterådet ikke skal høres i sager på samme måde som Ældrerådet og Handicaprådet. Det er med intentionen om ikke at sande til i sager som skal læses og høringssvar som skal gives.

      Der er dog stemning for at udsatterådet inddrages mere, og Formand Ole Rørbæk Jensen, som også er formand i Socialudvalget vil tage det op på kommende møder i Socialudvalget.

    4. Er journalføringen i psykiatrien fulgt med tiden for almen praksis? v/Asbjørn
      Med udgangspunkt i en case, rejses spørgsmålet om, hvorvidt behandlingspsykiatrien må journalføre oplysninger om borgere, som ikke er afstemt med borgeren selv. I den faktiske case er der kommet til at stå faktuelt ukorrekte oplysninger i sagen, som kommer til at ligge boregren til last.

      Karsten undersøger hvordan lovgivningen er, og fortæller herom på kommende møde.

    5. Tandlægekampagne: Status v/Louise
      Udsatterådets opfordring til rådgivere om at vejlede udsatte borgere bedre i at søge om støtte til tandlægehjælp er sendt til den kommunale chefgruppe, før den evt. videreformidles til rådgivere.

    6. Fritidsaktiviteter til udsatte familier v/Mikkel
      Barnets Blå Hus får henvendelser fra lokale idrætsklubber med tilbud om et års gratis medlemskab til udsatte børn. Det har man ikke taget imod, da bekymringen for, hvordan det kan finansieres de kommende år, har afholdt dem fra at tage imod de tilbud. Her ud over benytter udsatte familier ikke kulturtilbud i samme grad som andre.

      Generelt beskæftiger udsatterådet som med voksne – ikke tilbud til børn. Her henvises til Center for Familie, hvor der findes en gratisliste med tilbud til udsatte familier.

      Der findes ikke noget lignende på kulturområdet. Men der er en særlig pulje afsat til udsatte familier.

    7. Opfølgning på landspanelmøde med det Nationale Udsatteråd den 28. oktober kl. 11-15 i Odense
      Orientering om at der var 2 temaer på mødet: hjemløshed og fællesskaber. Det aftales at udsatterådets deltagelse på det nationale landspanelmøde skal planlægges i god tid, og være en del af rådets årshjul, så vi ved hvornår det kommende møde er. Der er mulighed for at 2 rådsmedlemmer deltager hver gang. Møderne i 2023 er planlagt i juni og oktober.

    8. Eventuelt
      Brian opfordrer til at Udsatterådet kigger på Peter Munks mindefond, som har 1,5 millioner, der skal uddeles til værdigt trængende. Fonden har 3 år til at uddele midlerne. Der er 900.000 kr. tilbage i puljen, og der kan uddeles op til 10.000 kr pr. ansøgning, som skal være bestyrelsen i hænde senest 5. december. Hvis medlemmer af udsatterådet har forslag, opfordres de på mødet til at kontakte Udsatterådets sekretær med det samme.

      Den Blå Café i Hjørring har en åben invitation til Udsatterådet om at komme på besøg. Stedet har 45-50 brugere pr. dag.

      Vi skal have 5 nye møder i kalenderen i 2023. der bookes tirsdage i tidsrummet 13.15 – 15.30.