Referat fra 5. marts 2024
Referat fra 5. marts 2024
Sted
Frivilligcenter Frederikshavn, Danmarksgade 12, 9900 Frederikshavn
Deltagere
Ole Rørbæk Jensen, Formand
Troels Boesvig Nielsen, Næstformand
Brian Kjær, suppleant for Irene Hjorthøj
Lise Nepper, suppleant for Anne Sofie Blix Nielsen
Anne-Lise Sindval
Asbjørn Christensen
Henrik Markussen
Benny Jensen
Louise Rohde
Afbud
Tina Pedersen
Gæst
Mette Margarete Thomsen, Sygeplejerske, Sundhedscenter, Rebild Kommune
Referat
- Velkomst og godkendelse af referat
Referat godkendt. - Ulighed i sundhed: Forebyggende indsatser
Vi har forespurgt i Rebild kommunes Sundhedscentre, og de vil gerne komme på besøg i januar og fortælle om deres tilbud til udsatte borgere: Sundhedsværkstedet.
Udsatterådet fik besøg af Mette Margarete Thomsen, Sygeplejerske fra Rebild Kommunes Sundhedsværksted, som er en del af Sundhedscenteret.
Hensigten med besøget var at få inspiration til, hvordan udsatte borgere i Frederikshavn Kommune bedre kan få adgang til forebyggende sundhedstilbud, og her fortalte Mette om Rebild Kommunes tilbud:
Hun fortalte om forhistorien til deres tilbud: Sundhedsværksted – hvordan de er nået frem til at have et særligt tilbud til udsatte borgere samt hvordan det fungerer i praksis: Hvad består tilbuddene af – og hvordan adskiller de sig fra tilbud til øvrige borgere? Hvad er Rebilds erfaring med borgerne – bliver tilbuddet benyttet, af hvem – og hvordan kommer borgerne i kontakt med tilbuddet?
Mette fortalte at hun er ansat i en stilling, som blev oprettet i 2016, hvor opgaven er at rekruttere, bevillige og varetage sundhedstilbud til sårbare borgere.
Målgruppen er borgere som har:- Kognitive udfordringer: Har svært ved at følge med i tempo og instruktioner på et ordinært forløb
- Sociale udfordringer: Udfordringer med at indgå i sociale sammenhænge, ensomhed, dårlig økonomi, usikre boligforhold og hverdagsliv.
- Psykiske udfordringer: Ustabilt fremmøde, koncentrationsbesvær, modløshed og angst.
Indsatsen kan både være individuel eller på hold, og kan indeholde alle forebyggende og rehabiliterende sundhedstilbud. - Tilbuddet er opsøgende og der oplyses om det hos læger, kommunale væresteder og der er tilknyttet en bus, så man har mulighed for at hente borgerne.
Mette oplyser at 99% af borgerne, som benytter tilbuddet også er tilknyttet Socialpsykiatrien. (For mere information: se powerpoint).
Udsatterådet debatterer oplægget, og kommer frem til, at tilbuddene findes i Frederikshavn Kommune. Det som kan være nyt her, er at rekruttere og oplyse udsatte borgere om tilbuddene, så de har mulighed for at benytte dem. Her ud over er der behov for at kigge nærmere på overgange mellem tilbud.
Det arbejder vi videre med på kommende møde.
- Ulighed i sundhed: Udsatte borgeres adgang til læger
Vi arbejder videre med idéer til, hvordan udsatte borgere kan få en mere direkte adgang til læger.
KLU (Kommunalt lægeligt udvalg) inddrages og inviteres til Socialmødet, hvor læge Henrik Thisen holder oplæg om Sundhedsteamet i Københavns Kommune om inspirerer til hvad man kan gøre bedre i en mindre kommune. - Housing First
Benny informerer om, at Housing First er i gang, og uddannelsen af medarbejdere fra myndighed og udførere på socialområdet forløber 19. marts til 18. april.
Indsatsen starter med de 6 lejligheder tilknyttet støttecenteret i Frederikshavn. Herefter udvides med flere boliger.
På kommende Udsatterådsmøde kommer Mette Brandt og orienterer mere om indsatsen. - Årsplan
Udsatterådet vil under overskriften- ’Bolig og boformer’ følge med i udviklingen af Housing First, og vil gerne bidrage samt give høringssvar.
- ’Ulighed i sundhed’: arbejde med 2 emner nemlig adgang til læger og sundhedscentre.
- ’Adgang til fællesskaber’/bekæmpelse af ensomhed: Her holder vi Socialmødet med fokus på inkludering og oplysning til udsatte borgere.
Arbejdsgruppe til Socialmødet: Ole, Anne-Lise og Louise deltager i arbejdsgruppen sammen med Mette Byrgesen fra Frivillighuset.
- Eventuelt
Der er forslag til at Udsatterådet kigger på mulighed for jobs til udsatte – evt. ifb. med det sociale frikort.
Udsatterådet vil også gerne orienteres om ’Peer-to-peer’ indsatsen på kommende møde. Det kan Mette og Benny også fortælle om.