Referat fra 20. august 2024
4. udsatterådsmøde 2024
Sted
Frivilligcenter Frederikshavn, Danmarksgade 12, 9900 Frederikshavn
Deltagere
Ole Rørbæk Jensen, formand
Troels Boesvig Nielsen, næstformand
Brian Kjær, suppleant for Irene Hjorthøj
Lise Nepper, suppleant for Anne Sofie Blix
Anne-Lise Sindval
Asbjørn Christensen
Henrik Markussen
Benny Jensen
Lotte, Skrubben
Louise Rohde
Referat
- Velkomst og godkendelse af referat
Udsatterådet godkender referatet. - Sundhedstilbud til udsatte - Opfølgning på besøg hos Sundhedscentrene. Hvad er vores næste skridt?
Mødet gik godt og Stine, som er konstitueret leder havde styr på det og retningen for fremtiden. Lyttende og innovative ift Udsatterådet spørgsmål.
Hvordan oplyser vi borgerne om tilbuddene, hvordan og hvornår opsøger borgerne sundhedstilbuddene? Forslag om at lave PR, eller fx en pjece/folder, der kan deles ud. Forslag om et slogan. Fokus på at bygge bro og sprede oplysningerne mellem borgere og tilbud på social -og sundhedsområdet. Forslag om oplæg om Sundhedscentrene på Socialmødet. Stine fra Sundhedscentret vender tilbage, hvis det er relevant. Livsstilssygdomme fx rygning, stress, mangel på motion, og ud over det er der risiko for at nogle borgere har mistillid til “systemet”. Forslag om at borger kan have en bisidder med. Stine oplyste på mødet, at personalet er gode til at “læse” borgerne og deres behov. Stine anvender samtalehjul for at sikre grundig og ens behandling af borgerne.
Drøftelse om vigtigheden af kemi mellem borgeren og medarbejderen i kommunen. Det aftales at drøfte punktet igen. Kan der etableres et formaliseret samarbejde med Sundhedscentret, fx et fast punkt på Udsatterådets dagsorden? - Sundhedstilbud til udsatte - opfølgning på invitation af Kommunalt lægeligt udvalg (KLU)/ læger til Socialmødet
Emnet har været drøftet tidligere, og har 2 gange tidligere været behandlet på KLU.
Drøftelse om, at der er for lang tid fra behov/sygdom til mulighed for lægebehandling. Henrik fortæller om eksempel på borger, der har været forsøgt indlagt i meget lang tid, og hvor det ved en tilfældig relation lykkes at få borger i behandling.
Emnet om akutbehandling behandles på KLU-møde ultimo august 2024. KLU = Kommunalt Lægeligt Udvalg, samarbejde mellem kommune, region og privatpraktiserende læger, som holder møde 3-4 gange om året.
Drøftelse om økonomiske udfordringer og flere krav i kommunerne. Drøftelse om kommende ny ældrelov, drøftelse om faste teams i ældreplejen med henblik på mere tryghed for borgerne. Kommunale medarbejdere er dygtige til at søge statslige puljer fx puljen for særdeles vanskeligt stillede kommuner. Drøftelse om høje krav om dokumentation i kommunale tilbud. Det aftales at punktet drøftes igen. Henrik Thiesen deltager med oplæg på Socialmødet. - Nyt om Peer-to-Peer (P2P) v/John leder af Støttecenter Frederikshavn og Anne-Lise (deltager i uddannelsen)
Frederikshavnhavn Støttecenter sparrer med Viborg Kommune og Socialstyrelsen, og har god opbakning til projektet derfra.
P2P er den 19/8 opstartet med 8 borgere på uddannelsen. I april blev der ansat 2 P2P-medarbejdere; hvoraf den 1 medarbejder er i Støttecenter Frederikshavn, samt 1 medarbejder fra Myndighedsområdet, der begge skal undervise, og som begge er dedikeret til projektet.
De 2 medarbejdere har forberedt uddannelsesmaterialet, arbejdet med PR etc. Der er 2 grupper i undervisningsteamet dvs. de 2 medarbejdere og borgerne (med levet erfaring).
Der er igangsat indsats for at finde praktikpladser. Projektet er stadig nyt og det er rigtig spændende, og starten og implementeringen er gået godt.
Næste P2P-hold er endnu ikke planlagt, og der er endnu ikke etableret samarbejde med andre kommuner, fx Hjørring.
Drøftelse: fordelen ved at sårbare borgere med livserfaringer er P2P-uddannet og dermed har bedre forståelse for sårbare borgeres situation.
Drøftelse om, at P2P-medarbejderne har planer om at etablere P2P-aften, studiegruppe eller lign. De P2P-uddannede har kompetencerne og ansvaret. P2P ses som et værktøj, de kan anvendes i borgers liv. Alt er nyt endnu, “der asfalteres mens vi kører”, og det går godt. - Nyt fra arbejdsgruppen vedr. socialmødet samt opgaver til Udsatterådet
Gæst: Mette Byrgesen Jensen, leder af Frivilligcenter Frederikshavn.
Socialmødet holdes den 5/9. Der er søgt Velliv Foreningen om penge til afholdelse af Socialmødet (23.000 kr.), og der forventes svar i uge 35. Der er 15 stande til mødet. Der er lavet et program og Mette deler materiale - flyers etc. - ud.
Der er pølsevogn og livemusik til arrangementet. Der er ingen stande på 1. sal i år. Der vil være telt i gåden, hvis vejret er dårligt.
Mette har lavet pressemeddelelse, og hun laver interview med Henrik Thiesen som medie-teaser forud for 5/9.
Anden oplægsholder på programmet er fraværende pga. sygdom, og Louise er i gang med at finde en ny oplægsholder.
Udsatterådet byder ind med at dele Socialmødets materiale/foldere ud. Drøftelse om, hvorvidt det er hensigtsmæssigt med TV-mediedækning i forhold til sårbare borgere, og drøftelse om radiodækning af mødet i stedet. - Eventuelt
Efterværn. DR.dk analyse fra KL om at hver fjerde patient fra psyk. indskrives igen indenfor 1 måned. Omkring ferieperioder er der mangel på ansatte, drøftelse om at det presser borgerne, der udskrives i ferieperioder. Det aftales, at emnet bringes op på næste Udsatterådsmøde.