Referat fra møde den 27. august 2024
Referat fra møde den 27. august 2024
Referat fra møde i Grønt Råd
Mødedato: Tirsdag den 27/8 kl. 19.00.
Emne: Referat
Sted: Skovhuset, Bangsbo Dyrehave
Skovhusvej 30, 9900 Frederikshavn
Deltagere
Per Jensen, FUF
Lars Hangaas, Friluftsrådet
Catrina Bjerregaard Kristensen, Afdelingsleder
Kaj Pedersen, Dansk Land og Strandjagt
Bjarne Dunk, Danmarks Jægerforbund
Helene Overby, Naturstyrelsen.
Kurt Rasmussen, DOF
Jan Bering, Landbo Nord
Peter E. Nielsen, Politiker
Asger Nielsen, DN
Kim Larsen, Danmarks Sportsfiskerforbund
Peter Noritaka, MTB
Heidi Malchau, Biavlerforeningen
Stine Pagel, Læsø Kommune.
Gitte Kiilerich. Politiker og formand for Grønt Råd
Bo Storm, Naturvejlederforeningen
Gæst: Steen Heftholm, CTM
Afbud: Stine Pagel, Bjarne Dunk, Per Jensen
Fraværende: Lars Hangaas, Kim Larsen, Heidi Malchau, Peter Noritaka
Dagsorden
Punkt 1: Kort orientering ved formand for det Grønne Råd
Energinets langsigtede udviklingsplan 2024 (LUP24) var i høring fra den 13. maj 2024 til og med den 6. juni 2024. Udviklingsplanen beskriver den overordnede strategiske retning for, hvordan Energinet forventer at udvikle transportsystemet for el og gas frem mod 2050.
Udviklingsplanen skitserer desuden Energinets perspektiver ift. at etablere en ny brintinfrastruktur.
Vedtagelse af strategi for lokal forankring og værdiskabelse af VE-anlæg i Frederikshavn Kommune
Plan- og Miljøudvalget havde besluttet, at administrationen skulle udarbejde et oplæg til en strategi for lokal værdi og forankring i forbindelse med etablering af større vedvarende energiprojekter (VE-projekter) i kommunen.
Baggrunden for strategien er et politisk ønske om at sikre bedst mulig forudsætning for, at borgere og lokalsamfund inddrages tidligt i processen, så der lokalt skabes ejerskab, værdi og forankring. Dermed er strategiens formål, at VE-projekter i højere grad opleves som løftestang for lokal udvikling og en mulighed for tidligt at blive inddraget og få indflydelse, hvis man bor tæt på et område, hvor projektudviklere ønsker at etablere et større VE-anlæg.
Strategien ”Strategi for grøn og vedvarende energi” blev vedtaget. Det er kort og præcist formuleret som en politisk opfordring til projektudviklere om, tidligt og grundigt, at gå i dialog med borgere i nærområdet for at skabe lokal forankring, værdi og ejerskab. Hensigten er ikke, at der af strategien skal fremgå konkrete løsninger. Det handler om dialog og at lytte til lokale ønsker og muligheder.
Orientering om muligheden for statslige energiparker i Frederikshavn
Folketinget har den 7. maj 2024 førstebehandlet et lovforslag om statslig udpegede energiparker. Lovforslaget muliggør bl.a. gunstige vilkår for vedvarende energianlæg i statsligt udpegede energiparker og evt. tilknyttede Power-to-X-anlæg (PtX-anlæg) og virksomheder. Derudover indeholder lovforslaget muligheden for, at kommuner anmoder staten om at overtage myndighedsbehandling af energiparkerne.
Energiparkerne foreslås i lovforslaget tildelt særlige vilkår herunder, at der i tilknytning kan etableres produktionsvirksomheder, der kan indgå i synergier med energiparken. Staten har afholdt 2 runder, hvor der kunne indsendes forslag til statens udpegning af nye energiparker rundt i landets kommuner. Plan- og Landdistriktsstyrelsen, Energistyrelsen og Miljøstyrelsen har identificeret 32 potentielle arealer, som der arbejdes videre med. Ingen af de 32 arealer ligger i Frederikshavn Kommune.
Staten har afholdt en supplerende høringsrunde, hvor der igen kunne indsendes nye forslag. I den forbindelse indkom 3 forslag om 3 arealer i Frederikshavn Kommune til statslige energiparker for hhv. Sæbygaard, Rydal Energipark samt Sæby Energipark.
De 3 forslag til statslige energiparker er stort set sammenfaldende med 3 af de 23 forslag til udpegning af arealer, kommunen modtog da kommunen i 2023 indkaldte til idéer og forslag til udpegning af nye arealer til solceller og vindmøller:
- Forslag om udpegning af arealer syd for Understed, Sæbygaardvej 86, til solcelleanlæg og vindmøller, Sæbygaard Energipark.
- Forslag om udpegning af arealer ved Lendumvej 106 til solceller og Vindmøller, Rydal Energipark.
- Forslag om udpegning af arealer til solcelle og vindmøller ved Østkystvejen, Energipark Sæby.
PMU besluttede: At staten udpeger arealet til energipark og overtager lokalplanlægningen, miljøvurderingen samt kommunens beføjelser efter naturbeskyttelsesloven.
Opfølgning på foroffentlighedsfase for biogasanlæg på Ørtoftvej 5, 9300 Sæby
Anbefales at der kan arbejdes videre med det, men det forudsættes, at ansøger foranlediger nødvendige geotekniske undersøgelser mv. der forholder sig til, hvordan grundvandet sikres.
Beslutning om forhåndstilkendegivelse om kystbeskyttelse ved Kandestederne
Borger anmoder om kommunens forhåndstilkendegivelse vedrørende et forsøgsprojekt om kystbeskyttelse med faskiner af pilebundter på en strækning af stranden ved Kandestederne. Ansøger ønsker at indgå i en dialog med kommunen og Kystdirektoratet om forsøgsprojektets udformning, inden der laves en endelig ansøgning. Inden dette arbejde igangsættes, ønsker ansøger en tilkendegivelse, om kommunen ser det sandsynligt, at der kan opnås en tilladelse til projektet.
Beslutning: Ikke modsætter forsøgsprojektet i sin nuværende fremstilling.
Nedrivningspuljen
Byrådet besluttede den 20. marts 2024 at oversende en initiativsag vedr. nedrivningspuljen til Plan- og Miljøudvalget, der behandlede sagen den 8. april 2024. Her besluttede Plan- og Miljøudvalget, at administrationen skulle indhente bemærkninger fra Distriktsrådet med henblik på, at administrationen efterfølgende skulle give udvalget en orientering om de muligheder, der er, indenfor de eksisterende rammer af ”Strategisk Landsbyforskønnelse” også kaldet ”nedrivningspuljen”.
Distriktsrådet havde bl.a. en bemærkning om: ”Rådet Kan se en idé i at bruge nedrivningspuljen til andet en nedrivning, herunder opkøb af ejendomme (til nedrivning), hvor der ikke findes andre finansieringsmuligheder (f.eks. foreninger eller nabo, som kan købe ejendommen)”. Problematikken ved, at byen (borgerforening eller lignende) overtager grunden efterfølgende, er betaling af grundskyld og udgifterne til vedligeholdelse af grundene.
Administrationen vurderer, at rammerne af ”Strategisk Landsbyforskønnelse” allerede rummer flere muligheder end blot nedrivning. Derfor var vurderingen, at den nuværende strategi allerede giver kommunen muligheder til fx opkøb af ejendomme på tvangsauktion med henblik på nedrivning. I den forbindelse blev der henvist tillsagen fra den 29. maj 2024, hvor byrådet, med midler fra nedrivningspuljen, besluttede at arbejde videre med en nedrivningsproces ved først at arbejde hen mod at købe ejendommen Hjørringvej 246 i Thorshøj.
Det er dog administrationens vurdering, at puljemidlerne i videst muligt omfang fortsat skal bruges til så meget nedrivning af skæmmende beboelsesejendomme som muligt og primært til skæmmende bygninger synlige i by- og gadebilledet. For at kunne fylde en nedrivningspulje (helst 6 ejendomme) er administrationen dog også begyndt at lave aftaler med ejere af erhvervsejendomme synlige i by- og gadebilledet samt beboelsesbygninger, som ligger mere gemt i landskabet.
Punkt 2: Godkendelse af referat
Referatet blev godkendt
Punkt 3: Indsatskatalog for Naturpolitikken
Teknisk Udvalg har på deres temamøde d. 11. juni 2024 drøftet indsatskataloget for Naturpolitikken (se bilag1: Beslutning om indsatskatalog for Rammer for Naturpolitikken) og har besluttet, at Det Grønne Råd skal komme med sin udtalelse til indsatskataloget. På mødet vil Steen Heftholm, Center for Teknik & Miljø gennemgå de enkelte indsatser (se bilag 2: Naturpolitik indsatskatalog) med henblik på en fælles drøftelse og opsamling.
Efter gennemgangen var der en bred debat og gode snakke i fælles forum.
Der er bred enighed om:
- At indsatskataloget er et godt konkret udgangspunkt for at arbejde for mere biodiversitet i Frederikshavn Kommune. Kataloget beskriver kort indsatsernes bidrag til klima og rekreative værdier. Grønt Råd bemærker, at indsatserne ligeledes bidrager til befolkningens sundhed, trivsel og økonomi fx i form af øget turisme, entreprenøropgaver og ekstern finansiering.
- At indsatskatalogets fokus på formidling og kampagner giver værdi for at skabe bedre forståelse for naturen – også i byen. Men at kampagner også er nødvendige forudsætninger for forståelse af værdien af at investere økonomi og ressourcer i at beskytte eksisterende værdifulde naturtyper.
- At indsatskataloget konkretiserer indsatsen for de særlige naturtyper og er specifikke i forhold til, hvad der skaber forudsætninger for mere og bedre natur.
- At indsatskataloget både peger på indsatser, der billigt kan realiseres på kort sigt og længerevarende indsatser, der sikrer god natur for de næste generationer. Der bør satses på begge dele, og der skal holdes momentum.
- At det er bedre at igangsætte nogle få konkrete og væsentlige indsatser, end at starte mange på en gang.
Grønt Råd finder det vigtigt at satse på både mindre billige og formidlende indsatser samt store projekter, der har stor betydning for særlig biodiversitet og klima. Det sidste også i
lyset af, at der aktuelt er virkelig gode muligheder for at finde ekstern finansiering i både statslige puljer og private fonde. Med baggrund i ovennævnte, nævnte Grønt Råd særligt følgende fra indsatskataloget (ikke prioriteret):
Nr. 3 - Frivillige aftaler om etablering af grønne korridorer mellem Natura 2000 0mråderne Åsted Ådal og Bangsbo Ådal.
Nr. 5 - Kvashegn i byområder.
Nr. 8 - Forundersøgelse af naturgenopretning af Trold Sø.
Nr. 11 - Naturformidling på tværs.
"Forundersøgelse af naturgenopretning af Trold Sø" blev nævnt, som en "lavthængende frugt" grundet meget stor sandsynlighed for realisering. Dette med baggrund i de aktuelle eksterne finansieringsmuligheder og få lodsejere.
Punkt 4: Bordet rundt
Kurt Rasmussen DOF, er blevet nabo til et solcelle anlæg, og bruger nu lidt tid på at se om det ændrer noget omkring ynglende fugle mv, og måske kan være med til at øge biodiversiteten
Asger Nielsen DN, det kan jo være at biodiversiteten bliver bedre på sol celleanlæg end en alm rapsmark
Jan Bering Landbo Nord, Landbo Nord og AGRI Nord har slået sig sammen, og fortalte om den 3 søndag i september hvor der er åbent landbrug.
Punkt 5: Evt.
Der var en snak omkring tidspunktet, at kl 19 var godt for nogle af deltagerne.
Næste møde 5 november.