Gå til hovedindhold

Referat fra møde den 2. februar 2023

Referat fra møde den 2. februar 2023

Indhold

    Referat fra møde i Grønt Råd

    Mødedato: Torsdag den 2/2, fra 16.30 til 18.00

    Emne: Referat

    Sted: Skovhuset Bangsbo Dyrehave, Skovhusvej 30, 9900 Frederikshavn

    Deltagere

    Allan Olsen, FUF.
    Hanne Larsen, Knivholt Bilaug
    Betty Steglich, Friluftsrådet
    Catrina Bjerregaard Kristensen, Afdelingsleder
    Kaj Pedersen, Dansk Land og Strandjagt
    Per Lindegård, Danmarks Jægerforbund
    Katrine Balslev, Havkajakklubben
    Helene Overby, Naturstyrelsen.
    Kurt Rasmussen, DOF
    Jan Bering, Landbo Nord
    Peter E. Nielsen, Politiker
    Flemming Thorning-Lund, DN
    Kim Larsen, Danmarks Sportsfiskerforbund
    Anne Grethe Kramme, Destination Nord
    Stine Pagel, Læsø Kommune.
    Tommy Thomsen, MTB
    Gitte Kiilerich. Politiker og formand for Grønt Råd
    Bo Storm, Naturvejlederforeningen

    Afbud: Stine Pagel, Læsø; Anne Grethe Kramme, Destination Nord; i stedet for Kaj Pedersen, Dansk Land og Strandjagt deltager Jens Ole Andersen.

    Fraværende: Kathrine Balslev, Havkajakklubben; Kim Larsen, Danmarks Sportsfiskerforbund

    Dagsorden

    Punkt 1: Orientering ved formanden for det Grønne Råd

    Gitte Kiilerich gav en status på igangværende projekter.

    Der er informationsmøde om Recycling City den 8/2 2023 i Østre Lade på Knivholt.

    Affaldssortering er i gang i hele kommunen.

    Byudvikling i Skagen arbejdes der med.

    På Plan- og Miljøudvalget møde i næste uge er der et punkt om en kommende råstofindvinding på Ravnsholtvej 50, 9900 Frederikshavn. For nærmere redegørelse henvises til dagsordensteksten på kommunens hjemmeside (det kan tage lang tid at åbne linket. Det er punkt 5 på dagsorden) https://www.frederikshavn.dk/umbraco/Surface/LocalEsdhPdfSurface/GetAgendaPdf?commId=Plan-%20og%20Milj%C3%B8udvalget&date=Plan-%20og%20Milj%C3%B8udvalget%2F06-02-2023%2015.00%20-%2018.00&fileName=Plan-%20og%20Milj%C3%B8udvalget%2F06-02-2023%2015.00%20-%2018.00%2FDagsorden%20samlet%20-%20%C3%85ben.pdf 

    Flemming Thorning-Lund, DN nævnte at DN ikke er tilfreds med råstof tilladelsen, og vil gerne have ført til referat at DN er utilfreds.

    Der var et spørgsmål omkring plastik affald på lossepladserne i Frederikshavn, det bliver ikke samlet for sig selv, men ryger i restaffald? Der ønskes svar på næste møde, om hvorfor der ikke er en separat container til plastik.

    Punkt 2: Godkendelse af referat

    Ingen bemærkninger

    Punkt 3: Fokuspunkt. Helene Overby, Naturstyrelsen vil give en orientering omkring Shelters på Naturstyrelsens arealer.

    Helene Overby gav en orientering om Shelters. Hvad er det egentlig og hvad er ideen med disse overnatningssteder. Hvem er brugerne, er der flere der bruger dem, madlavnings faciliteter. Det kan give konflikter da der er forskellige brugere, med forskellige behov. F.eks. en børnefamilie har et behov og et hold vandrere et andet.

    De politiske ønsker om nye brugere, stiller igen nye krav til indretningerne og placeringerne. Men da der er regler for indretninger skal der tænkes nye ideer, eller der skal ændres i lovgrundlaget for indretninger af shelter pladser.

    Der er også regler for hvor pladserne må placeret i forhold til både Naturbeskyttelsesloven, fortidsminde loven osv osv.

    Ophold i shelter må kun være to nætter i træk, og prisen må ikke være for høj, men kun værende en pris der afspejler sig i driften af shelterpladsen.

    Naturstyrelsen er begyndt at give mulighed for at booke shelterpladser, det har der ikke tidligere været mulighed for, det er et af de ønsker der har været vægtet højt blandt brugerne.

    Der kommer et bilag til referatet hvad Helene Overby har orienteret om.

    Punkt 4: Fremdrift på Naturpolitik    

    Gitte Kiilerich orienterede om status på det igangværende arbejde. Medlemmer af det grønne råd har modtaget de sidste sammenskrivninger fra Temadagen.

    Der blev foreslået følgende tekst og indstilling til Teknisk Udvalg:

    Teknisk Udvalg sendte den 7. juni 2022 naturpolitikken til udtalelse ved Grønt Råd med henblik på at kvalificere processen for udmøntning af naturpolitikken i praksis.

    På den baggrund har Grønt Råd drøftet, hvilke muligheder rådets deltagende foreninger har, for at bidrage til de fire spor i naturpolitikken.

    I det vedlagte bilag er der givet eksempler på, at hvilke tiltag der er i gang og hvilke tiltag der påtænkes igangsat for at bidrage til mere biodiversitet i kommunen. Bilaget er tænkt som et inspirationskatalog, der kan inspirere til andre foreningers og borgeres videre arbejde og glæde ved at fremme biodiversitet. For at sikre fremdrift og udmøntning af naturpolitikken foreslår Grønt Råd, at Teknisk Udvalg om et år følger op på politikken. Derfor ønsker Grønt Råd at forelægge Teknisk Udvalg en status på de foreslåede tiltag om et år, og at dette gøres på et punkt på Teknisk Udvalg dagsorden i marts 2024.

     Grønt Råd indstiller, at Teknisk Udvalg laver en opfølgning om et år på foreningerne i Grønt Råds tilbud om udmøntning af naturpolitikken i praksis i vores kommune.

    Skal vi lave den her indstilling som stående i teksten, var spørgsmålet til medlemmerne.

    Mange af medlemmerne af det grønne råd er ikke tilfreds med indholdet. Holdningen fra foreningerne er at kommunen i den grad mangler en Naturpolitik og Friluftspolitik, der også er operationel. Hvis forslaget til indstillingen går videre til Teknisk Udvalg som beskrevet, så vil de vedtagne rammer for naturpolitik ikke få en nogen effekt. Det er nødvendigt med konkrete mål og midler til at gennemføre en naturpolitik, er flere medlemsforeningers holdning.

    Formanden besluttede, at Teknisk Udvalg nu får ”bolden” tilbage, idet vi håber der vil kunne afses midler til at få udarbejdet disse politikker og de også aktivt vil bruges fremadrettet. Det Grønne Råd kan kun rådgive, og det er Teknisk Udvalgs opgave at få udarbejdet en egentlig naturpolitik, hvis de ønsker det. Dagsordenspunktet til Teknisk Udvalg ser herefter sådan ud:

     


    Sagsfremstilling

    Teknisk Udvalg sendte den 7. juni 2022 naturpolitikken til udtalelse ved Grønt Råd med henblik på at kvalificere processen for udmøntning af naturpolitikken i praksis.

    På den baggrund har Grønt Råd drøftet, hvilke muligheder rådets deltagende foreninger har, for at bidrage til de fire spor i naturpolitikken.

    I det vedlagte bilag er der givet eksempler på, at hvilke tiltag der er i gang og hvilke tiltag der påtænkes igangsat for at bidrage til mere biodiversitet i kommunen. Bilaget er tænkt som et inspirationskatalog, der kan inspirere til andre foreningers og borgeres videre arbejde og glæde ved at fremme biodiversitet. For at sikre fremdrift og udmøntning af naturpolitikken foreslår Grønt Råd, at Teknisk Udvalg om et år følger op på politikken. Derfor ønsker Grønt Råd at forelægge Teknisk Udvalg en status på de foreslåede tiltag om et år, og at dette gøres på et punkt på Teknisk Udvalg dagsorden i marts/april 2024.

    En bred repræsentation af foreninger i Grønt Råd finder, at de allerede vedtagne rammer for naturpolitik bør følges op af en operationel plan for mere biodiversitet i kommunen. Der bør udarbejdes en egentlig natur- og friluftspolitik med konkrete mål, ansvarlige tovholdere og tilstrækkelige midler til gennemførelse.

     


    Indstilling

    Formanden for Grønt Råd indstiller, at Teknisk Udvalg laver en opfølgning om et år på foreningerne i Grønt Råds tilbud om udmøntning af naturpolitikken i praksis i vores kommune.

    Punkt 5: Skal Grønne Råds møder fremover være offentlige

    Punktet blev diskuteret frem og tilbage efter oplæg fra formanden.

    Der var flere bemærkninger. Skal vi være flere? skal Distriktsrådet med? skal vi spørge Gymnasiet og Handelsskolen, om der er elever der gerne vil med?

    Er det Grønne råd et høringsorgan ?

    Spørgsmålene var flere, og meget interessante. Som Det Grønne råd nu arbejder, er vi altid på bagkant og ikke fremadrettet.

    Gitte Kiilerich konkluderede at der ikke er stemning for at lave møderne offentlige, at der arbejdes med temaer, at vi arbejder sammen med de andre kommuner ind imellem.

    Punkt 6: Bordet rundt.

    Punktet udgik pga. tidpres

    Punkt 7: Evt.

    Der var et kort indlæg fra Landbo Nord omkring Biogas. Kirsten Balslev fra Havkajakklubben stopper i Grønt Råd. Vi siger tak for den tid du har været med.

    Det aftaltes at der opfordres på kommunens hjemmeside og FB at der vil være mulighed or nye organisationer at søge optagelse til Det Grønne Råd i Frederikshavn Kommune.

     

    Naturvejleder

    Bo Storm

     


    Næste møde 16/5. Stedet kommer i indkaldelsen