Gå til hovedindhold

Referat fra møde den 18. maj 2021

Referat fra møde den 18. maj 2021

Indhold

    Referat møde i Grønt Råd

    Mødedato: Tirsdag den 18/5 fra kl 16.30 til 18.00

    Emne: Møde i Grønt Råd

    Sted: Skovhuset i Bangsbo Dyrehave

    Deltagere

    Allan Olsen, FUF.
    Hanne Larsen, Knivholt Bilaug
    Betty Steglich, Friluftsrådet
    Catrina Bjerregaard Kristensen, Afdelingsleder (ref.)
    Kaj Pedersen, Dansk Land og Strandjagt
    Per Lindegård, Danmarks Jægerforbund
    Katrine Balslev, Havkajakklubben
    Helene Overby, Naturstyrelsen.
    Kurt Rasmussen, DOF
    Peter Sørensen, Politiker
    Ole Jørgensen, Landbo Nord
    Peter E. Nielsen, Politiker og Formand for Grønt Råd
    Flemming Thorning Lund, DN
    Rene Hylager Carlsen, Danmarks Sportsfiskerforening
    Stine Pagel, Læsø Kommune.
    Tommy Thomsen, MTB
    Anne Grethe Kramme, Turisthus Nord
    Bo Storm, Naturvejleder i Frederikshavn Kommune

    Afbud:
    Bo Storm
    Stine Pagel
    Peter Sørensen
    Tommy Thomsen
    Katrine Balslev

    Ikke mødt:
    Kurt Rasmussen

    Gæst:
    Anne Mette Finnerup, Park & Vej, Frederikshavn Kommune

    Dagsorden

    1. Bordet Rundt

    Naturstyrelsen er i gang med at udarbejde en ny strategi for Hirsholmene. Hensigten er at gøre det mere tydeligt, at aktiviteter og andre projekter skal balancere mellem de mange forskellige interesser i øgruppen.

    Naturstyrelsen genoptager arbejdet med at lave forvaltningsplaner for urørt skov. Arbejdet har været sat på standby af forskellige årsager, men nu skal de nye forvaltningsplaner laves færdige.
    Knivholt Bilaug har søgt om 20.000 kr. til en insektvenlig demonstrationshave gennem Danmarks Biavlerforening.

    Danmarks Jægerforbund er i fuld gang med etablering af faunastriber til glæde for vildtet. Der blev gjort opmærksomt på, at flerårige stauder er langt at foretrække i den sammenhæng, idet en eventuelt jordbearbejdning af faunastriber om efteråret hindrer insekternes overvintringsmuligheder.

    Plan- og Miljøudvalget har siden sidst udpeget nye områder til by- og erhvervsudvikling. Planlægning for solcelleanlæg er igangsat og etablering af solcelleparker udløser VE-penge (fondsmidler fra den statslige pulje til Vedvarende Energi), som kommunen disponerer over. Lokalplanen for Sæby Bakker er i foroffentlig debat i øjeblikket.

    2. Opfølgning på sager fra sidste møde

    Formanden orienterede.
    Geoparken bliver forelagt Byrådet på temamøde den 26. maj, og geoparken forventes at komme til politisk behandling i august.

    3. Status på NaturligVis

    NaturligVIS begyndte i 2018 i tørken, hvor en kommunal medarbejder slog udenom de blomster, der klarede tørken. Efterfølgende har det givet inspiration til at fortsætte en drift, hvor variation i naturen på de kommunale arealer har høj prioritet. Der bliver afprøvet mange forskellige metoder, og der bliver fortsat leget med de mange muligheder, alt sammen indenfor driftsrammen og under nødvendig hensyntagen til trafiksikkerhed. Der blev givet en række eksempler på samarbejdsaftaler med virksomheder og andre jordejere i kommunen, som er med på idéen om en mere naturnær driftsform, som giver mere variation til glæde for både flora, fauna og mennesker.
    Bemærkninger fra Grønt Råds medlemmer: Især samarbejdsaftaler, hvor børn og unge engageres i naturens liv synes gode og meningsfulde, da det er de kommende generationer, der skal videreføre de gode tiltag. Der skal i høj grad satses på flerårige planter, fx blåhat, og gerne planter og blomsterløg, som forlænger blomstringssæsonen i det tidlige forår og sene efterår. Det er rigtig vigtigt at vurdere jordtypen og hjælpe de hjemmehørende arter på vej, så arealer bliver selvforvaltende på sigt. Insekter og hønsefugle kan godt til barjordsstriber, så man skal ikke være bange for bar jord rundt omkring. Der blev foreslået, at kommunen indkøber frøposer til gratis uddeling blandt borgere. Naturstyrelsen videregav dårlig erfaring med frøposer, idet der havde vist sig at være uønskede frø i deres indkøbte frøposer trods nøje undersøgelser af indholdet.

    4. Naturpolitik

    Teknisk Udvalg godkendte tidligere i år en ramme for en ny naturpolitik. Der er nedsat 4 arbejdsgrupper, som har til opgave at komme med forslag til at fylde rammer ud med indhold på baggrund af inddragelse af borgere og interesseorganisationer. De 4 arbejdsgrupper arbejder i øjeblikket på en måde at inddrage borgere og interesseorganisationer. Hensigten er, at folk skal blive inspireret og der kan dannes netværk mellem borgere, mellem interesseorganisationer og mellem offentlige instanser på kryds og tværs med det formål at samle kræfterne om at skabe mere biodiversitet.
    Bemærkninger fra Grønt Råds medlemmer: Det er meget vigtigt, at der skabes lokal ejerskab til naturpolitikken. Den må ikke være for overordnet, for folk skal kunne relatere til politikken. Kommunens vigtigste opgave er at sørge for en god proces omkring skabelsen af naturpolitikken. Der blev stillet spørgsmålet ”Hvor blev der af kommunens friluftspolitik?”.

    Beslutning: På næste møde i Grønt Råd skal status på kommunens friluftspolitik gennemgås.

    5. Naturen på Tværs

    Natur på Tværs er et samarbejde mellem 11 nordjyske kommuner under ”Business Region North” om at skabe mere stor natur i Nordjylland. I den forbindelse var Grønt Råd inviteret til webinar den 10. maj sammen med de Grønne Råd i de andre kommuner. Fra Frederikshavn Kommune havde var der 5 deltagere. Nogen havde haft en dårlig oplevelse med gruppearbejde, andre havde haft en god oplevelse. Det blev pointeret, at i øjeblikket er Natur på Tværs mere en retning, end det er et projekt.

    6. Evt.

    Reservér eftermiddag og aften onsdag den 1. september 2021. Grønt Råds formand tager initiativ til at planlægge en tur til Jammerbugt sammen med Hjørring Kommune. Formålet er blandt andet at hente inspiration fra nabokommunerne til arbejdet i det Grønne Råd, samarbejde på tværs og se konkrete projekter.