Referat fra møde den 16. maj 2023
Referat fra møde den 16. maj 2023
Referat fra møde i Grønt Råd
Mødedato: Tirsdag den 16. maj, fra 16.30 til 18.00
Emne: Referat
Sted: Understedvej 157, 9300 Sæby
Deltagere
Allan Olsen, FUF
Hanne Larsen, Knivholt Bilaug
Betty Steglich, Friluftsrådet
Catrina Bjerregaard Kristensen, Afdelingsleder
Jens Ole Andersen, Dansk Land og Strandjagt
Per Lindegård, Danmarks Jægerforbund
Helene Overby, Naturstyrelsen.
Kurt Rasmussen, DOF
Jan Bering, Landbo Nord
Peter E. Nielsen, Politiker
Flemming Thorning-Lund, DN
Kim Larsen, Danmarks Sportsfiskerforbund
Anne Grethe Kramme, Destination Nord
Peter Noritaka, MTB
Peter Jensen,
Stine Pagel, Læsø Kommune.
Gitte Kiilerich. Politiker og formand for Grønt Råd
Bo Storm, Naturvejlederforeningen
Afbud: Stine Pagel. Allan Olsen, Jens Ole Andersen, Per Lindegård, Helene Overby, Kurt Rasmussen, Peter Nielsen, Flemming Thorning-lund
Lars Hangaard deltager fremadrettet, grundet kommende afløser for Betty Steglich Petersen
Dagsorden
Punkt 1: Kort orientering ved formand for det Grønne Råd
Først: Mange tak for vi kan være her. Det er altid meget givende og giver et indblik og måske nye perspektiver på det man tror man ved om hvordan tingene fungerer. Så jeg er glad for at vi har fået lov til at se tingene ”live”. Det tror jeg bliver meget mere givende for os når vi har set det, får en fælles referenceramme at tale ud fra og en konkret oplevelse af virkeligheden og hverdagen her på gården. Det kunne samtidig være en opfordring til at vi fremadrettet kunne gøre lign. Rundt om i vores kommune, hvis andre indbyder til et møde med jeres virkelighed. Opfordring er i hvert fald givet her.
Recycling City:
Idefase i gang omkring RC. Drøftelse af indkomne idéer og kommentarer fra foroffentlighedsfase. Dette skal munde ud i Vision og helhedsplan.
Helhedsplanen skal sikre at politiske og strategiske visioner er indeholdt i den fremtidige planlægning af eks. kommuneplanen (denne er byrådet ved at revidere), men også lokalplaner, infrastruktur og ejerskabsmodeller. Planen dækker også de økonomiske konsekvenser for etableringen af erhvervsområder har for kommunen. Arbejdet løber til medio 2024
Affaldsplan:
Frederikshavn Kommune og Frederikshavn Affald A/S har i samarbejde udarbejdet et forslag til ny affaldsplan.
De væsentligste nye tiltag i affaldsplanen er følgende:
- Gennem nye indsamlingsordninger at opfylde nationale og lokale ambitioner om mere affald til genbrug og mindre affald til forbrænding og deponering.
- Gennem mere materiel på genbrugspladserne til sortering i flere affaldsfraktioner, at øge mængden af affald til genbrug.
Gennem samarbejde på tværs af de nordjyske kommuner, at arbejde for fælles aftale for ensartet - nordjysk håndtering samt ens betalingskriterier for erhvervslivets brug af genbrugspladerne i regionen
Forslaget, som har været i offentlig høring i perioden fra den 6. februar 2023 til og med 3. april 2023 kan ses via linket her:
https://frederikshavn.viewer.dkplan.niras.dk/DKplan/DKplan.aspx?PlanId=77
El net:
El net skal udvides i takt med nye energiformer finder indpas
Igangsættelse af planmæssige tiltag i den forbindelse
(Højspændingsstation ved Dybvad)
Administrationen er undersøgende omkring lokalplanområdet
Råstofplanen:
Regionen har anmodet om, at kommuner og andre interessenter giver bud på indholdet i Råstofplan 2024. Høringsperioden er fra 1. marts 2023 til 28. april 2023. Frederikshavn
Kommune har modtaget et debatoplæg, hvor Regionen efterspørger særligt svar på:
- om der er udlagt tilstrækkeligt med graveområder med tiltrækkelige mængder og kvalitet,
- hvordan efterbehandling af råstofgrave kan være med til at fremme natur og biodiversitet samt en mere helhedsorienteret efterbehandling,
- hvordan der kan sikres en ansvarlig udnyttelse af råstofferne med mere genanvendelse af sekundære råstoffer.
- Regionen spørger desuden, hvilke særlige forhold, der bør inddrages i miljøvurderingen af den kommende Råstofplan 2024.
Vi anerkender, at der fortsat er behov for at udvinde råstoffer fremadrettet, og at råstofferne så vidt muligt skal indvindes lokalt af hensyn til transport.
Ved Regionens videre planlægning er det vigtigt for Frederikshavn Kommune, at følgende hensyn bliver inddraget:
- Efterbehandling i områder til indvinding af drikkevand bør sikre, at der ikke
anvendes sprøjtemidler eller gødning fremadrettet af hensyn til de begrænsede mængder drikkevand af god kvalitet. Desuden bør der være mere fokus på at hindre forurening ved eventuelle hændelige uheld i forbindelse med råstofindvinding gennem vilkår i gravetilladelser og tilsyn, når der indvindes oven på drikkevandsressourcer.
- Der bør være øget fokus på trafikale hensyn og vejforhold i forbindelse med udlægning af nye graveområder og eventuel videreførelse af eksisterende graveområder.
- Der bør ikke udlægges graveområder eller perspektivområder, der ligger ud
over Region Nordjyllands forventede behov på lokalt plan i den kommende
planperiode. Begrebet ”lokalt plan” afhænger af råstoffernes art og kvalitet.
- Genanvendelse af råstoffer bør øges, så de årlige indvindingsmængder ikke
fortsætter med at stige, og på sigt bør de falde.
- Efter endt indvinding skal graveområder så vidt muligt anvendes til natur
og/eller rekreative områder. Der er forskelligt potentiale i hvert område, og
vi bidrager gerne til at afdække potentialer gennem dialog tidligt i processen.
Arbejder med lokalplan for Frederikshavn midtby
Punkt 2: Godkendelse af referat
Referatet blev godkendt
Punkt 3: Bordet rundt
Der var kun enkelte korte orienteringer
Punkt 4: Evt.
Betty Steglich Petersen vil gerne orientere om et projekt i efteråret til september
Betty Steglich Petersen fortalte om et projekt der er i hele Danmark den 2/9 2023, Nat i Naturen.
Der er mulighed for at få støtte af Friluftsrådet til mindre udgifter i forbindelse med et arr. Det kunne være en flagermustur, en gåtur i mørket osv osv
Samtidig blev Bettys kommende afløser præsenteret. Lars Hangaard, som deltager i Det grønne råd, året ud.
Punkt 5: Markvandring – slutter senest kl. 18.00
Vi fik en rigtig god markvandring med Torben Farum på ejendommen. Vi hørte om tiltag for biodiversiteten og kombinationen med landbrug, jagt og faunaen.
En rigtig fin tur for deltagerne
Næste møde er den 21/9, hvor vi mødes ved Sportsfiskernes lokaler i Frederikshavn
Århusgade 26, 9900 Frederikshavn klokken 16.30
Bilag:
Emne:
Høringssvar til Råstofplan 2024
Bemærkninger:
Frederikshavn Kommune ønsker at afgive følgende bemærkninger til debatoplægget til Råstofplan 2024:
Frederikshavn Kommune anerkender, at der fortsat er behov for at udvinde råstoffer fremadrettet, og at råstofferne så vidt muligt skal indvindes lokalt af hensyn til transport. God adgang til de nødvendige råstoffer er en forudsætning for den udvikling, som der også ønskes i Frederikshavn Kommune herunder til større infrastrukturprojekter som fx udvidelse af landevejen til Skagen.
Frederikshavn Kommune bemærker, at kommunen ikke har forudsætning for konkret at kommentere på råstofbalancen, idet der af debatoplægget ikke fremgår et detaljeret budget for tilgængelige mængder, kvalitet og sorteringer af råstoffer samt tilsvarende anslået forbrug i de kommende år. Ved Regionens videre planlægning er det imidlertid vigtigt for Frederikshavn Kommune, at følgende hensyn bliver inddraget:
- Efterbehandling i områder til indvinding af drikkevand bør sikre, at der ikke anvendes sprøjtemidler eller gødning fremadrettet af hensyn til de begrænsede mængder drikkevand af god kvalitet. Desuden bør der være mere fokus på at hindre forurening ved eventuelle hændelige uheld i forbindelse med råstofindvinding gennem vilkår i gravetilladelser og tilsyn, når der indvindes oven på drikkevandsressourcer. Kommunen ønsker som princip, at områder med særlige drikkevandsinteresser fritages.
- Der bør være øget fokus på trafikale hensyn og vejforhold i forbindelse med udlægning af nye graveområder og eventuel videreførelse af eksisterende graveområder.
- Der bør ikke udlægges graveområder eller perspektivområder, der ligger ud over Region Nordjyllands forventede behov på lokalt plan i den kommende planperiode. Begrebet ”lokalt plan” afhænger af råstoffernes art og kvalitet.
- Genanvendelse af råstoffer bør øges, så de årlige indvindingsmængder ikke fortsætter med at stige, og på sigt bør de falde.
- Efter endt indvinding skal graveområder så vidt muligt anvendes til natur og/eller rekreative områder. Der er forskelligt potentiale i hvert område, og Frederikshavn Kommune bidrager gerne til at afdække potentialer gennem dialog tidligt i processen.
Frederikshavn Kommune har behandlet høringssvaret til debatoplægget til Råstofplan 2024 på møde i Plan- og Miljøudvalget 17. april 2023.
Du kan gense dit høringssvar her https://rhs-off.rn.dk/WebRegistrering/Registrering/Jump?HoeringId=f54e31e8-145e-4de4-aee0-f03cdaf894a9&indsigelseId=c0158326-dfcd-44f3-b4a9-753b2ed34077