Gå til hovedindhold

Administrationsgrundlag for Grøn Pulje

Administrationsgrundlaget retter sig mod de midler, der er indbetalt af opstillere af vedvarende energianlæg efter reglerne om Grøn Pulje, som er fastsat på baggrund af VE-loven (BEK nr. 1791 af 02/09/2021) og bekendtgørelse om grøn pulje (BEK nr. 742 af 30/05/2020)

Indhold

    De overordnede principper for administrationsgrundlaget for grøn pulje

    Opstillere af større vedvarende energianlæg skal senest 14 hverdage efter første producerede kilowatt-time indbetale midler til Grøn Pulje, jf. VE-lovens § 14. Den beløbsmæssige størrelse af indbetalingen afhænger af anlæggets type og anlæggets installerede effekt i MW.

    Det er kommunernes opgave at administrere puljen og fastlægge retningslinjer for administrationen af den.

    Grøn Pulje kan anvendes til projekter til gavn for lokalsamfund og naboer til nye vedvarende energianlæg og til gavn for hele kommunen. Puljen skal således understøtte både attraktive lokalsamfund og kommunen som helhed, herunder arbejdet med at nedbringe kommunens CO2 aftryk.

    Midlerne i Grøn Pulje kan anvendes til mange forskellige formål, herunder sociale og kulturelle tiltag, grønne tiltag og rekreative formål med videre.

    Følgende fysiske og juridiske personer kan ansøge om tilsagn om tilskud fra grøn pulje:

    • Naboer inden for seks gange møllehøjde.
    • Naboer inden for 200 meter fra et solcelleanlæg og et vandkraftværk.
    • Lokale i øvrigt i kommunen.

    Projekter, der gives støtte til:

    • Lokale projekter, som fx projekter der understøtter det sociale liv, kulturlivet, etablerer eller istandsætter fællesfaciliteter, forbedrer bymiljøet, forbedrer trafiksikkerheden eller skaber mere og bedre natur samt bedre offentlig adgang hertil.

    • Grønne projekter og initiativer, der fx understøtter kommunens strategier og planer herunder Den kommunale udviklingsstrategi, DK2020 planen, Klimatilpasningsplan, Naturpolitik og Landdistriktsstrategi med flere.

    Generelt gælder det for projekter, der kan opnå støtte, at de skal have bred almen interesse.

    Bemyndigelse og kriterier for vurdering af ansøgninger

    Verdensmålsudvalget indstiller til Økonomiudvalget om udmøntning af tilskud fra ordningen. Økonomiudvalget er bemyndiget til at udmønte tilskud fra puljen.

    I udvælgelsen af ansøgninger lægges vægt på nedenstående kriterier:

    • I hvor høj grad projektet gavner de nærmeste naboer til anlægget.
    • I hvilket omfang projektet understøtter og styrker lokalsamfundets attraktivitet.
    • I hvor høj grad der er lokal opbakning til projektet.
    • I hvilken grad der er medfinansiering.
    • Projektets parathed, kvalitet og realiserbarhed.
    • I hvor høj grad, der er taget højde for driften af projektet.
    • Projektets originalitet og nytænkning
    • I hvor høj grad projektet bidrager til en bæredygtig udvikling
    • I hvor høj grad projektet spiller sammen med øvrige planer og projekter i lokalområdet eller generelt i kommunen.

    Udlodning af midler i Grøn Pulje

    Midlerne i grøn pulje udloddes for hver enkelt VE-anlæg, i umiddelbar forlængelse af at kommunen har modtaget den lovbestemte indbetaling fra opstilleren af anlægget.

    Alle ansøgningsberettigede kan ansøge om midler fra grøn pulje. I udlodningen af midlerne har projekter indenfor en radius på 5 km fra VE-anlægget forrang i forhold til øvrige projektansøgninger.

    I det tilfælde, at alle midler i puljen ikke er fordelt i første udlodningsrunde, gennemføres yderligere runde(r).

    Minimumsgrænsen for ansøgninger sættes til 50.000 kr.

    Ansøgningsprocessen

    Når opstilleren af VE-anlægget har indbetalt det lovbestemte beløb til kommunen, annoncerer Center for Teknik og Miljø om muligheden for at søge om tilskud på kommunens hjemmeside. I forbindelse med annonceringen oplyses om omfanget af de udloddede midler, tidsfrister og rammerne for grøn pulje. Der vedlægges endvidere et ansøgningsskema og vejledning. Ansøgningsfristen for de enkelte runder fastlægges til 16 uger.

    Efter ansøgningsfristens udløb forelægges de indsendte ansøgninger for Verdensmålsudvalget. Verdensmålsudvalget bestemmer hvilke projekter der indstilles til at modtage tilskud, og indstiller dette til Økonomiudvalget. Økonomiudvalget beslutter hvilke projekter der tildeles tilskud.
    Center for Teknik og Miljø forestår den administrative forberedelse af sagen til Verdensmålsudvalget og Økonomiudvalget under behørig inddragelse af andre relevante centre.

    Økonomiudvalgets beslutning om, hvilke projekter der tildeles tilskud, oplyses for ansøgerne. Samtidigt oplyses på kommunens hjemmeside, hvilke projekter der er tildelt tilskud, herunder tilskudsbeløbenes størrelser og korte beskrivelser af projekterne.

    Krav til projekter der kan opnå støtte

    • Projekter, der medfører løbende indtægter til et juridisk fællesskab, kan modtage støtte i det omfang det ligger indenfor lovgivningens rammer, at kommunen yder tilskud til projekterne.

    • Projekterne skal planlægningsmæssigt og juridisk være i overensstemmelse med gældende planlægning, lov og politik.

    • Ved projekter der kræver myndighedsgodkendelse (byggetilladelse, dispensation eller lignende), skal der ved ansøgningen vedlægges dokumentation for opnåede tilladelser eller tilkendegivelse af, at processen for opnåelse af tilladelse er igangsat. Alle nødvendige tilladelser skal være på plads, inden tilskudsmidlerne udbetales.

    Krav til ansøgninger


    Der ansøges digitalt til Grøn Pulje - find ansøgningsskemaet her

    En ansøgning skal som minimum indeholde følgende elementer:

    • Ansøgers kontaktinformationer mv.
    • Projektets formål.
    • Et resumé af projektbeskrivelsen til offentliggørelse på kommunens hjemmeside.
    • En fuld projektbeskrivelse, hvori ansøger redegør for, hvem der er projektansvarlig, projektets aktiviteter, projektets forventede resultater, hvem der deltager i/bidrager til projektet, grundejerforhold, hvilke materialer og tjenesteydelser der er brug for, drift og vedligehold af projektet og eventuelt om projektet er eller med fordel kan etapeopdeles.
    • Et budget for det samlede projekt eventuelt med forslag til udbetalingsplan vedrørende midler fra
    • Grøn Pulje - brug gerne denne budgetskabelon. Ansøgeren skal også oplyse om finansieringen af projektet samt i hvilket omfang der indgår andre midler end de ansøgte i projektet, herunder værdien af frivilligt ulønnet arbejdet.
    • En tidsplan for projektets gennemførelse.

    Administrative forhold

    Center for Teknik og Miljø er i samarbejde med Økonomi ansvarlig for udbetalingerne og regnskabsførelsen. Det vil være et krav til projekterne der opnår tilskud, at de skal indsende regnskab og dokumentation i form af fakturaer mv.

    Center for Teknik og Miljø er ansvarlig for at give Energistyrelsen oplysninger om midlerne i Grøn Pulje, de støttede projekter og de ikke støttede projekter mv. i det omfang styrelsen efterspørger disse.

    Efter tre år skal ikke-allokerede midler over en bagatelgrænse på 10.000 kr. overføres til staten.

    Projekter, som modtager tilskud skal være gennemført inden 5 år efter der er givet tilsagn om tilskud.