Gå til hovedindhold

Grøn Pulje

Har du en god idé til et projekt, der gavner og skaber positiv udvikling i dit lokalområde? Grøn Pulje støtter lokale, grønne tiltag i hele kommunen

Indhold

    Grøn Pulje giver dig mulighed for at søge penge til lokale og grønne udviklingsprojekter i hele kommunen. 

    Puljen er finansieret af udviklere bag større vedvarende energianlæg (VE-anlæg), som f.eks. vindmølle- og solcelleparker. Når projekterne vurderes, bliver der blandt andet lagt vægt på, hvor tæt du bor på anlægget. Ansøgninger skal være på minimum 50.000 kr.

    Der er pt ingen puljer at søge. Næste ansøgningsmulighed vil blive offentliggjort her på siden.

    Du kan læse mere om, hvem der kan søge og til hvilke formål herunder.

    Bekendtgørelse af lov om fremme af vedvarende energi - også kaldet VE-loven - forpligter opstillere af større VE-anlæg til at bidrage økonomisk til Grøn Pulje. Midlerne skal bruges til at finansiere projekter, der gavner lokalsamfund og naboer til anlæggene – og kommunen som helhed.

    Midlerne i Grøn Pulje udloddes for hvert enkelt VE-anlæg i umiddelbar forlængelse af, at kommunen har modtaget indbetaling fra opstilleren.

    Hvis alle midler i puljen ikke bliver fordelt i første ansøgningsrunde, bliver der gennemført en eller flere ansøgningsrunder.

    Hvem kan søge puljen?

    • Naboer inden for seks gange møllehøjde eller 200 meter fra et solcelleanlæg og et vandkraftværk. Samme afstande gælder også for naboer i andre kommuner.
    • Naboer og projekter indenfor 5 km i egen kommune.
    • Øvrige i kommunen.

    Det betyder, at foreninger, selvejende institutioner, virksomheder, private borgere m.fl. med tilknyttet NemKonto kan ansøge. Søger du som enkeltperson eller privat virksomhed, skal projektet have et almennyttigt formål.

    Opfylder du afstandskriteriet på seks gange møllehøjden eller 200 meter fra et solcelleanlæg eller et vandkraftværk, kan du også søge, selv om du bor uden for Frederikshavn Kommune.

    Udgangspunktet er, at midlerne primært skal komme nærområdet omkring anlæggene til gavn. Derfor har projekter indenfor en radius på 5 km fra VE-anlægget forrang i forhold til projektansøgninger med længere afstand.

    Grøn Pulje kan anvendes til projekter til gavn for lokalsamfund og naboer til nye VE-anlæg og til gavn for hele kommunen. Puljen skal således understøtte både attraktive lokalsamfund og kommunen som helhed, herunder arbejdet med at nedbringe kommunens CO2 aftryk.

    Grøn Pulje kan støtte:

    • Lokale projekter, som f.eks. projekter der understøtter det sociale liv, kulturlivet, etablerer eller istandsætter fællesfaciliteter, forbedrer bymiljøet, forbedrer trafiksikkerheden eller skaber mere og bedre natur samt bedre offentlig adgang hertil.

    • Grønne projekter og initiativer, der f.eks. understøtter kommunens strategier og planer herunder Den Kommunale Udviklingsstrategi, DK2020 planen, Klimatilpasningsplan, Naturpolitik og Landdistriktsstrategi med flere. Find kommunens strategier her: Frederikshavn Kommunes politikker og visioner

    Der kan også søges midler til professionel rådgivning og til for-projekter med henblik på at videreudvikle og kvalificere projektidéer, der lever op til puljens kriterier.

    Midlerne kan sammenlægges med andre midler, herunder kommunale midler og andre puljer samt fondsmidler og sponsorater mv.

    Beløbsgrænsen for ansøgninger er minimum 50.000 kr.
    Samtidig skal projekterne have bred almen interesse for at få støtte fra puljen.

    Kriterier for udvælgelse af projekter:

    • Projektets originalitet og nytænkning.
    • Projektets parathed, kvalitet og realiserbarhed.
    • I hvor høj grad gavner projektet de nærmeste naboer til anlægget?
    • I hvilket omfang understøtter og styrker projektet lokalsamfundets attraktivitet?
    • I hvor høj grad der er lokal opbakning til projektet?
    • I hvilken grad er der medfinansiering?
    • I hvor høj grad, er der taget højde for driften af projektet?
    • I hvor høj grad bidrager projektet til en bæredygtig udvikling?
    • I hvor høj grad spiller projektet sammen med øvrige planer og projekter i lokalområdet eller generelt i kommunen?

    Overordnede krav:

    • Projekterne skal planlægningsmæssigt og juridisk være i overensstemmelse med gældende planlægning, lov og politik.
    • Ved projekter, der kræver myndighedsgodkendelse (byggetilladelse, dispensation eller lignende), skal der ved ansøgningen vedlægges dokumentation for opnåede tilladelser eller tilkendegivelse af, at processen for opnåelse af tilladelse er igangsat. Alle nødvendige tilladelser skal være på plads, inden tilskudsmidlerne udbetales.
    • Projekter, der medfører løbende indtægter til et juridisk fællesskab, kan modtage støtte i det omfang, det ligger indenfor lovgivningens rammer for projekter, som kommunen yder tilskud til.

    Der er nogle ting, du skal have klar, inden du starter på ansøgningsskemaet – skemaet gemmer ikke, så du skal færdiggøre ansøgningen på én gang.

    Kig eventuelt ansøgningsskemaet igennem, inden du går i gang. Brug hjælpeteksterne under hvert punkt.

    Du skal bl.a. vedhæfte følgende:

    • Et budgetskema – brug budgetskabelonen (se link her på siden).
    • To sammenlignelige tilbud på projektet.
    • En projektbeskrivelse, der som minimum skal indeholde følgende:
      • Projektets formål
      • Projektansvarlig samt andre involverede
      • Udbytte for lokalområdet
      • Beskrivelse af projektets aktiviteter
      • Projektets forventede resultat
      • Andre samarbejdspartner
      • En samlet tidsplan for projektets aktiviteter
      • En plan for fremtidig drift
      • Vedligehold af projektet
      • Om projektet skal etapeopdeles

    Derudover skal du vide følgende:

    • Hvem, der ejer projektet?
    • Hvem, der ejer matriklen, hvor projektet skal ligge?
    • CVR.nr. eller CPR.nr., som projektet er knyttet op på
    • Om projektet kræver myndighedstilladelser?

    Se mere uddybende under Lovgivning og administrationsgrundlag.

    Brug det digitale ansøgningsskema og budgetskemaet, når du skal søge midler fra Grøn Pulje.

    Herefter vil kommunen gennemgår din ansøgning. Hvis ansøgningen ikke opfylder kravene, bliver du kontaktet.

    Den politiske behandling

    Når ansøgningsfristen er udløbet, bliver de indsendte ansøgninger fremlagt for Verdensmålsudvalget. Udvalget vurderer projekterne og indstiller til Økonomiudvalget, der endeligt træffer beslutning om, hvilke projekter der får tilskud fra puljen.

    Hvis din ansøgning bliver godkendt

    Du vil modtage et bevillingsbrev i din digitale postkasse. Udbetalingen af tilskud kan først ske, når alle tilladelser er udstedt. Derfor er det vigtigt, at du melder tilbage, når alle tilladelser er indhentet. Det bevilgede beløb udbetales herefter til din NemKonto.

    I bevillingsbrevet kan du læse mere om, hvordan udbetalingen foregår.

    Her på hjemmesiden vil du herefter kunne se, hvilke projekter der er tildelt tilskud inkl. korte projektbeskrivelser og tilskudsbeløbenes størrelser.

    Færdigmelding af projektet

    Alle projekter, der får tilskud, skal være gennemført og færdigmeldt senest 5 år efter bevillingsdatoen. Du færdigmelder projektet ved hjælp af det digitale færdigmeldingsskema.

    Du skal indsende en kort redegørelse for gennemførelse af projektet samt dokumentation for afholdte udgifter med regnskab vedlagt fakturaer.

    Opstillere af større vedvarende energianlæg skal senest 14 hverdage efter første producerede kilowatttime indbetale midler til grøn pulje, jf. VE-lovens § 14. Den beløbsmæssige størrelse af indbetalingen afhænger af anlæggets type og anlæggets installerede effekt i megawatt (MW).

    Bevillinger fra Grøn Pulje

    Verdensmålsudvalget besluttede på møde den 5. november 2024 at indstille nedenstående beløb til bevilling fra Grøn Pulje. Økonomiudvalget besluttede endelig udmøntning af Grøn Pulje på Økonomiudvalgsmøde den 20. november 2024. Følgende beløb er bevilliget: 

    • Dybvad - Rødbeden og andre rødder - naturterapi og ridebane

      Formålet er at lave et sted for børn og unge med vanskeligheder både fysisk og psykisk. Heste og natur bruges som terapiform. Der ansøges om anlæggelse af naturstier med offentlig adgang. Desuden udensdørs ridebane i samarbejde med lokale rideklubber, aktører og foreninger for at sikre økonomien til vedligehold af stier. 

      Ansøgt beløb: 400.000 kr. 
      Bevilget beløb: 150.000 kr. 


    • Dybvad Byudvikling - hundeskov

      Foreningen opkøber grunde til fremtidige aktiviteter. Byen har længe ønsket en hundeskov, og det ansøgte er på egen grund. Der søges til hegn, beplantning, sti, infotavle, borde/bænkesæt, læskur.

      Ansøgt beløb: 91.975 kr. 
      Bevilget beløb: 91.975 kr.


    • Hørby/Dybvad - Natur Oasen

      Projekt "Natur Oasen Hørby og Dybvad" har til formål at skabe to naturskønne områder i lokalsamfundene. Naturlige frirum og læringsrum for unge og ældre. Fokus på genopretning, formidling og læring om biodiversitet. Der søges til to multihuse, læringstavler, bålpladser, højbede, bålgrej, regnvandsopsamling, pizzaovn, jordarbejde, borde/bænke, stier mm. 

      Ansøgt beløb: 2.099.163 kr. 
      Bevilget beløb: 1.032.445 kr.


    • Dybvad forsamlingshus - toiletter

    Dybvad forsamlingshus er en af Dybvads ældste og mest karakteristiske bygninger. Foreningens formål er at drive og restaurere huset. Der kommer en del fra Dybvad Ældrecenter og blandt andet derfor søges til restaurering af toiletter og nyt handicaptoilet, inkl. ekstra isolering for energioptimering. 

    Ansøgt beløb: 250.000 kr. 
    Bevilget beløb: 200.000 kr. 


    • Dybvad Boldklub - renovering multibane

      Fra nedslidt multibane med gummigranulat til ny miljørigtig multibane. Skift fra plastikgranulat til sand-infill. Den gamle bane er slidt og glat og er utryg at spille på. Banen er åben for alle. 

      Ansøgt beløb: 226.250 kr.
      Bevilget beløb: 175.000 kr. 


    • Dybvad hallen - nye vinduer og døre

      Vinduer og døre i Dybvad Hallen er fra 1978 og dem i klubhuset fra 1986. For at minimere energiforbruget i begge bygninger ønskes der udskiftning af vinduer og døre og efterisolering under og omkring vinduer. Vinduerne er i dag svære at åbne, da de er rådne og udskiftning vil spare meget på energiudgiften. 

    Ansøgt beløb: 378.674 kr.
    Bevilget beløb: 150.000 kr. 


    • Dybvad Borgerforening - opholdsfaciliteter Søparken

      Opgradering af servicefaciliteter til det rekreative naturområde ved søparken. Der søges til muldtoilet ved shelterne og markise til Søparkhusets terrasse. Desuden to borde/bænkesæt.

    Ansøgt beløb: 99.700 kr.
    Bevilget beløb: 99.700 kr. 

    • Ørtoft Borgerforening - energibesparelser

      Formålet er at reducere energiforbruget i foreningshuset  og forbedre miljøpåvirkiningen. Der søges til opførelse af luft/luft varmepumpe, energibesparende lyskilder og udskiftning af to gamle radiatorer. 

      Ansøgt beløb: 62.009 kr.
      Bevilget beløb: 50.000 kr. 

    • Thorshøj gl. skole - sundhed og trivsel

    Energioptimering af den gamle gymnastiksal som i dag bruges flittigt af mange i alle aldre under "Thorshøj i bevægelse". Der søges midler til udskiftning af vinduer, isolering af vægge, loft og gulv. Ny el-tavle og ny gulvvarme i salen.

    Ansøgt beløb: 738.750 kr.
    Bevilget beløb: 200.000 kr. 

    Bevilget beløb i alt: 2.149.120 kr.

    Kontakt

    Center for Teknik og Miljø

    Sekretariatet for Grøn Pulje

    Rådhus Allé 100
    9900 Frederikshavn

    Tlf: 98 45 63 23
    Tlf: 98 45 63 44