Bilag 4 - Oversigt over erstatningsmuligheder ved voldshændelser på arbejdspladsen
Bilag 4 - Oversigt over erstatningsmuligheder ved voldshændelser på arbejdspladsen
Medarbejdere i Frederikshavn Kommune, der har været udsat for en voldsepisode i forbindelse med deres arbejde, kan søge erstatning for tab eller til udgifter, de har haft som følge af voldsepisoden. Der er muligheder for at søge erstatning via Arbejdsskadeloven og Offererstatningsloven.
I tilfælde af vold eller anden forbrydelse mod ansatte er det som hovedregel Arbejdsskadeloven, der er den primære kilde til erstatning. I tilfælde, hvor tab ikke dækkes fuldt ud efter Arbejdsskadeloven, kan det være relevant for den skadelidte at rejse krav efter Offererstatningsloven.
Erstatning efter Arbejdsskadeloven
Hvis man har været udsat for vold og trusler i forbindelse med sit arbejde, vil der være tale om en arbejdsskade, der er omfattet af Arbejdsskadeloven. Frederikshavn Kommunes forsikringsmægler skønner, om tilfældet kan anerkendes som en ulykke, der er omfattet af lovgivningen, herunder hvilke udgifter der kan dækkes, f.eks. psykologbehandling, fysioterapi eller medicin. Arbejdsskadeloven dækker ikke erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og andet tab eller godtgørelse for tort, svie og smerte.
Forsikringsmægleren sender sin udtalelse til skadelidte. Heri vil det bl.a. fremgå, hvorvidt man mener, at hændelsen vil kunne anerkendes som en arbejdsulykke eller ej, samt hvilke muligheder skadelidte har for eventuel erstatning og dækning af bl.a. behandlingsudgifter, mén og tabt erhvervsevne.
Den endelige afgørelse foretages af Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Ved dødsfald eller sygdom ud over 5 uger, eller når der kan blive tale om varigt mén eller tab af erhvervsevnen, skal forsikringsmægleren sende anmeldelsen videre til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Erstatning efter Offererstatningsloven
Erstatningsnævnet og nævnets sekretariat i Civilstyrelsen behandler ansøgninger om erstatning til personer, der har fået en fysisk eller psykisk personskade som følge
af en straffelovsovertrædelse (dog ikke overtrædelse af færdselsloven, ordensbekendtgørelsen og andre særlove).
Reglerne herom findes i offererstatningsloven. Nævnet tilkender erstatning efter dansk rets almindelige regler. Det betyder blandt andet, at erstatning og godtgørelse udmåles efter reglerne i
erstatningsansvarsloven.
(Kilde: Civilstyrelsen.dk/sagsomraader/erstatningsnaevnet)
Betingelser for at få erstatning
Det er som udgangspunkt en betingelse for at få erstatning
- at der er tale om en fysisk eller psykisk personskade,
- at straffelovsovertrædelsen er anmeldt til politiet indenfor 72 timer (der kan afviges fra dette - se nedenfor),
- at du har krævet erstatning af skadevolderen, hvis straffesagen har været behandlet i retten, og
- at ansøgning om erstatning er indsendt til Erstatningsnævnet senest 2 år efter, at forbrydelsen er begået. 2-års fristen regnes fra endelig dom eller politiets afgørelse om afslutning af straffesagen.
Erstatningsnævnet dækker ikke tab, som dækkes fra anden side. Har du fået ødelagt for eksempel tøj, briller eller tænder, skal du altid starte med at søge erstatning via din egen forsikring.
OBS! Man behøver ikke at have foretaget politianmeldelse i alle tilfælde. Hvis det er uhensigtsmæssigt i forhold til fremtidigt samarbejde med skadevolderen. Forudsætningen for at undlade politianmeldelse er ifølge Offererstatningsloven, at der foretages en vurdering, der beskriver de pædagogiske og behandlingsmæssige grunde til at undlade politianmeldelse, se bilag 1-3.
Sådan søger du erstatning
Søg om offererstatning elektronisk på www.erstatnings- nævnet.dk. Når du anmelder straffelovsovertrædelsen til politiet, modtager du en kvittering i din e-Boks. Hvis du er fritaget for digital post, får du en kvittering på din anmeldelse med almindeligt brev. Du skal bruge din kvittering, hvis du søger om erstatning. Du kan søge erstatning hos Erstatningsnævnet, når straffesagen er afsluttet.
Afgøres sagen ved dom, kan du bede politiet om en gratis kopi af dommen. Hvis politiet eller Anklagemyndigheden afslutter sagen, får du et brev herom. Erstatningsnævnet kan undtagelsesvist behandle en ansøgning, selvom straffesagen ikke er afsluttet.
Læs mere om Erstatningsnævnet og dine muligheder for at søge erstatning på www.erstatningsnævnet.dk.
Erstatning fra egen forsikring
Det kan anbefales at undersøge, om din egen forsikring dækker skader, der er opstået ved vold og trusler. Det kan du få hjælp til at få afklaret af dit forsikringsselskab eller din faglige organisation.
Et tab i forbindelse med en voldelig episode kan kun erstattes én gang. Man kan ikke få dækket det samme tab via flere forskellige forsikringer, men de kan supplere hinanden. Skadelidte kan yderligere få udbetaling fra sin egen forsikring, hvis han eller hun er dækket af en heltidsulykkesforsikring.
Yderligere materiale/information
Folder med information og vejledning om at søge offererstatningen findes på Samarbejdsportalen / Personaleforhold / Arbejdsmiljø og trivsel / Arbejdsmiljøportalen / Vold og trusler.
Hvad gives der erstatning for?
§ 11. Ydelserne efter loven er
1) betaling af udgifter til sygebehandling, optræning og hjælpemidler m.m., jf. § 15,
2) erstatning for tab af erhvervsevne, jf. § 17 og § 17 a,
3) godtgørelse for varigt mén, jf. § 18,
4) overgangsbeløb ved dødsfald, jf. § 19,
5) erstatning for tab af forsørger, jf. §§ 20-22, og
6) godtgørelse til efterladte, jf. § 23
- Personlige ejendele, du havde på dig, da du blev skadet
- Helbredelsesudgifter og andet tab
- Svie og smerte
- Tabt arbejdsfortjeneste
- Varigt mén
- Tab af erhvervsevne
- Tort
- Udgifter til advokat
- Krænkelsesgodtgørelse
- Andet tab
Betingelser(r)
- At skaden anerkendes som en arbejdsskade.
- Efter 10, stk. 1, i Offererstatningsloven er det en betingelse for at få erstatning fra staten, at lovovertrædelsen er anmeldt til politiet inden 72 timer. Erstatningsnævnet kan dog se bort fra en senere politianmeldelse, hvis forholdene taler for det. Det følger af § 10, stk. 2, i samme lov.
- I forbindelse med Erstatningsnævnets samlede vurdering af, om kravet om politianmeldelse i § 10 bør fraviges i den konkrete sag, er nævnet opmærksom på, at pædagogiske og behandlingsmæssige hensyn kan tale imod en politianmeldelse.
Info
Arbejdsskadeloven.
Offererstatningsloven LBK nr. 1209 af 18/11/2014 (Retsinformation)
Note
Arbejdsskadeloven dækker ikke erstatning for tabt arbejdsfortjeneste og andet tab eller godtgørelse for tort, svie og smerte. Se i stedet Erstatningsansvarsloven.
Hvis du har lidt et tab, og dit forsikringsselskab har dækket det, skal du ikke foretage dig yderligere. Har du ikke en forsikring, eller dækker den ikke (hele) dit tab, kan du eller politiet tage dit erstatningskrav med, såfremt sagen kommer for retten.