Gå til hovedindhold

Ældreloven

Ældreloven skal sikre, at ældrepleje tager udgangspunkt i den enkelte borgers behov og aktuelle livssituation for at understøtter en alderdom, som er præget af mest mulig livsglæde, selvhjulpenhed og tid til omsorg og nærvær.
Her kan du læse om, hvad loven betyder for dig som borger eller pårørende

Indhold

    Ældreloven gælder for dig, der er folkepensionist, og på grund af en funktionsnedsættelse har behov for praktisk hjælp og/eller pleje for at klare en eller flere ting i dagligdagen. 

    Hvis du ikke er folkepensionist, men har behov for hjælp og pleje på grund af funktionsnedsættelse, der skyldes din aldring og derfor kan sidestilles med borgere, der er folkepensionister, kan du måske også få hjælp efter ældreloven.
    Udgangspunktet er dog, at hvis du er under folkepensionsalderen, får du hjælp efter Servicelovens regler.

    Ældreloven er lavet med udgangspunkt i tre værdier:

    1. Den ældres selvbestemmelse
    2. Tillid til medarbejderne og den borgernære ledelse
    3. Et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund

    Selvbestemmelse betyder, at du som borger får mere indflydelse på, hvilken hjælp du modtager i din hverdag.
    Du kan f.eks. altid tale med medarbejderne om muligheden for at ændre tidspunktet for de planlagte besøg – eller aftale med dem at bytte rundt på, hvornår du får hjælp til f.eks. bad, rengøring eller andre opgaver inden for rammen af det forløb, du er visiteret til. 
    Vi lytter meget til dine ønsker – men vi tager selvfølgeligt også afsæt i vores faglige vurderinger og kommunens serviceniveau.

    Tillid til medarbejderne og den borgernære ledelse indebærer, at medarbejderne i hjemmeplejen får større frihed til at lave faglige vurderinger af dine aktuelle behov og tilpasse hjælpen efter det, og at lederne i højere grad kan organisere arbejdet og støtte medarbejderne på måder, der er til gavn for dig.

    Et tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund handler dels om, at hvis du har pårørende, vil vi rigtigt gerne samarbejde med dem. I kender hinanden, og dine pårørende kan bidrage med vigtig viden om, hvad, de oplever, der betyder mest i for dig i din hverdag, og hvilke vaner du har fået i løbet af et langt liv. 
    Vi skal desuden styrke samarbejdet med lokalsamfundet, f.eks. foreninger, og vi vil altid gerne snakke med dig om, om du kunne have lyst til at deltage i noget af det, der sker i lokalsamfundet.

    Du kan få hjælp til de samme ting, som man kan efter den nuværende lovgivning, som er serviceloven. Hjælpen kan omfatte

    • praktisk hjælp,
    • hjælp til personlig pleje
    • og, hvis det vurderes, at du har behov for det, genoptræning af fysisk funktionsnedsættelse forårsaget af sygdom, der ikke behandles i tilknytning til en indlæggelse.

    Vi kan ikke tilbyde hjælp ud over den praktiske hjælp og/eller personlige pleje, der ligger inden for kommunens serviceniveau.

    Hjælpen skal leveres som helhedspleje, hvor én leverandør tager ansvar for din samlede pleje og praktiske hjælp.

    Med helhedspleje vil du opleve sammenhæng og medbestemmelse i den hjælp, du modtager. 
    Medarbejderne arbejder sammen i mindre teams, så det så vidt muligt er de samme medarbejdere, der kommer i dit hjem. Det giver plads til, at I kan lære hinanden at kende og skabe en fælles forståelse og fælles rutiner, der giver ro, stabilitet og tryghed i hverdagen.

    Hjælp og pleje skal gives i rummelige pleje- og omsorgsforløb, der skaber tid til omsorg og nærvær.

    I et rummeligt forløb er du ikke visiteret bestemte ydelser i et vist antal minutter 
    Derimod vil medarbejderne sammen med dig og dine eventuelle pårørende løbende justere hjælpen efter dit aktuelle behov.

    Hvis der sker store ændringer i dit behov for hjælp, skal du måske visiteres til et andet forløb, men de fleste justeringer i hjælpen aftaler medarbejderne med dig, når de er på besøg i dit hjem.

    En visitator fra kommunen laver i samarbejde med dig og dine eventuelle pårørende en vurdering af, om du kan blive tildelt et rummeligt pleje- og omsorgsforløb.

    Det vurderes også om velfærdsteknologiske og digitale løsninger, vil kunne bidrage til at øge din selvstændighed og selvhjulpenhed i hverdagen. 

    Når du bliver bevilliget et forløb, modtager du en afgørelse fra kommunen med en begrundelse for bevillingen.

    Al hjælp efter ældreloven gives med et forebyggende, rehabiliterende og vedligeholdende sigte. Formålet er at sikre, at ældre borgere kan bibeholde og styrke deres evne til at varetage daglige gøremål, forebygge funktionsnedsættelse og undgå de fysiske, psykiske eller sociale udfordringer, der kan opstå i takt med alderen.

    Kommunerne har indtil den 1. juli 2027 til at flytte alle borgere, der også inden den 1. juli 2025 har modtaget hjemmehjælp, over på ældreloven.

    I Frederikshavn Kommune vil du i løbet af efteråret 2025 blive omvisiteret til et rummeligt pleje- og omsorgsforløb. Du vil ikke opleve de store forandringer fra den ene dag til den anden, men vi vil i løbet af den kommende tid øge vores fokus helhedspleje, din selvbestemmelse og målet om, at der skal komme færre forskellige medarbejdere i dit hjem. 

    Du kan stadig frit vælge mellem den kommunale hjemmepleje og at anvende et fritvalgsbevis som alternativ til den kommunale leverandør af helhedspleje.

    Hvis du er folkepensionist og ikke modtager hjemmehjælp i dag, men får behov for hjælp efter den 1. juli 2025, bliver du bevilget hjælp efter ældreloven.

    Du kan frit vælge mellem den kommunale hjemmepleje og at anvende et fritvalgsbevis som alternativ til den kommunale leverandør af helhedspleje.

    Du har frit valg af leverandør, når du modtager hjælp efter ældreloven.
    I Frederikshavn Kommune kan du vælge et fritvalgsbevis som alternativ til den kommunale leverandør af helhedspleje.

    Et fritvalgsbevis er et købsbevis, som du kan bruge til at få leveret helhedspleje fra en privat leverandør. Den private leverandør skal have et CVR. nr. for at kunne levere hjælpen, og være i stand til at levere indholdet i helhedspleje.

    Kommunen afregner din helhedspleje direkte med leverandøren.
    Hvis du vælger et fritvalgsbevis, har du selv ansvaret for at kontakte en privat leverandør. Frederikshavn Kommune og den kommunale hjemmepleje kan ikke hjælpe med dette. 

    Ønsker du et fritvalgsbevis eller har spørgsmål hertil, kan du kontakte Visitationsenheden.