Kontakt
Direktionssekretariatet
Telefon: 98 45 50 00
E-mail: post@frederikshavn.dk
Her kan du læse om afvikling af selve valgdagen. Husk, at møde op på det valgsted, der fremgår af dit valgkort og husk at tage valgkortet med
På valgdagen kan du som vælger stemme på dit lokale valgsted
Hvis du ønsker at stemme på valgdagen, skal du gå ned på det valgsted, der står på dit valgkort. Husk at tage valgkortet med.
Hvis du har mistet dit valgkort eller ikke har modtaget det med posten, skal du huske anden legitimation, fx dit pas, kørekort eller det gule sundhedskort. Det gælder også, hvis du har glemt at få valgkortet med.
Valgstederne har på valgdagen åbent mellem kl. 9 og kl. 20.
I stemmelokalet vil der være valgstyrere og tilforordnede vælgere. De er valgt af kommunalbestyrelsen til at bistå ved afviklingen af valget, og de holder øje med, at stemmeafgivningen går rigtigt for sig.
Skrevet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet
I forbindelse med valget skal der være følgende:
I hver kommune vælger kommunalbestyrelsen en valgbestyrelse, som har en række opgaver ved valget. Det er fx valgbestyrelsen, der skal sørge for at fremstille stemmesedler. Valgbestyrelsen er også ansvarlig for stemmeoptællingen efter valget og for indberetningen af valgresultaterne på valgaftenen. Det er også valgbestyrelsen, der står for den efterfølgende fintælling.
På hvert valgsted vil der være mellem 5 og 9 valgstyrere, valgt af kommunalbestyrelsen, som er ansvarlige for afviklingen af valget og skal lede og fordele arbejdet på det enkelte valgsted. Valgstyrerne er også med til at tælle stemmerne op.
Der vil være en række tilforordnede vælgere, valgt af kommunalbestyrelsen, som har forskellige opgaver i forbindelse med valget. Opgaverne kan fx være:
Skrevet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet
For at få udleveret din stemmeseddel på valgstedet skal du aflevere det valgkort, som du har fået tilsendt med posten, til valglisteføreren og oplyse din fødselsdato.
Har du mistet eller glemt dit valgkort, eller har du ikke modtaget et valgkort, kan du få udskrevet et nyt på valgstedet, hvis du har medbragt legitimation, fx dit pas, kørekort eller dit sundhedskort. Det er altså ikke en betingelse for at få lov til at stemme på valgdagen, at du medbringer dit valgkort, så længe du medbringer legitimation.
Skrevet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Når du har modtaget din stemmeseddel, bliver du vist hen til et stemmerum med et gardin. Der kan du kan afgive din stemme, uden at andre kan se, hvad du stemmer.
Hvis du har stemt personligt på en kandidat, der ikke får nok stemmer til at komme ind i Europa-Parlamentet, vil din stemme tælle som en stemme på det parti, som kandidaten er opstillet for.
Hvis du kommer til at sætte dit kryds forkert, kan du få udleveret en ny stemmeseddel ved at henvende dig til en valgstyrer eller tilforordnet vælger på valgstedet.
Du kan lade være med at afkrydse stemmesedlen. Det kaldes en blank stemme. En blank stemme er ugyldig og tæller ikke med, når man skal finde ud af, hvem der er valgt, men den tæller med som en afgivet stemme og indgår i den samlede valgdeltagelse.
Skrevet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Har du brug for hjælp til at sætte dit kryds, få forklaret stemmesedlen eller lignende, eksempelvis fordi du er svagtseende eller har et handicap, har du 3 muligheder for at få hjælp:
Hvis du ikke kan komme ind i stemmelokalet, fx på grund af handicap eller nedsat førlighed, kan du bede om at stemme umiddelbart uden for stemmelokalet. Det kan fx være i din bil. Også dette vil de tilforordnede vælgere eller valgstyrerne hjælpe med.
Skrevet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Når du stemmer, kan du benytte de hjælpemidler, der stilles til rådighed.
Kommunerne skal stille en række hjælpemidler til rådighed på valgstederne. Det drejer sig bl.a. om en sort pen med en tykkere stregtykkelse til brug for afkrydsning af stemmesedlen, en ikke-håndholdt lup og en ikke-håndholdt LED-lampe.
Endvidere skal der på mindst ét valgsted i hver kommune være et bord, der kan reguleres i højden, og et forstørrelsesapparat med en skærm af typen CCTV.
Du kan læse mere om hjælp til stemmeafgivningen på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside.
Skrevet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Du skal som udgangspunkt stemme på det valgsted, du hører til. Men hvis du har nedsat førlighed eller har et handicap, der gør, at du bedre kan stemme på et andet valgsted end det, du er tilknyttet, kan du søge om at stemme på et andet valgsted i kommunen. Det kan fx være, at der er et andet valgsted, der har bedre tilgængelighed eller er lettere at komme til med offentlig transport.
Du skal søge din kommune senest 8 dage før valgdagen. Hvis 8 dage før valgdagen er en lørdag eller en søndag, rykkes fristen frem til den sidste hverdag før fristens udløb. Du kan tidligst søge om at skifte valgsted 4 uger før valgdagen.
Skrevet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Alle vælgere kan klage over et afholdt valg til Europa-Parlamentet. Det kan fx være ved mistanke om, at optællingen af stemmerne ikke er foregået korrekt. Klagen skal sendes til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, men bliver afgjort af Folketinget. Klagen skal være modtaget i Indenrigs- og Sundhedsministeriet senest ugedagen efter valgdagen.
Skrevet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Skrevet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Skrevet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Skrevet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet