Gå til hovedindhold

Vejledning om klagemuligheder mv. efter Vandløbsloven

Vejledning om klagemuligheder mv. efter Vandløbsloven

Indhold

    Reglerne fremgår af lovens Kapitel 16

    Hvem kan klage?

    Vandløbsmyndighedens afgørelser efter loven (begrænset prøvelse for § 54a) kan påklages af:

    • Adressaten for afgørelsen.
    • Enhver, der må antages at have en individuel, væsentlig interesse i sagen.
    • En berørt nationalparkfond oprettet efter lov om nationalparker.

    Afgørelser efter kapitel 5 vedrørende regulativer for offentlige vandløb kan desuden påklages af:

    • Lokale foreninger og organisationer, som har væsentlig interesse i afgørelsen,
    • Landsdækkende foreninger og organisationer, hvis hovedformål er beskyttelse af natur og miljø.
    • Landsdækkende foreninger og organisationer, som efter deres formål varetager væsentlige rekreative interesser, når afgørelsen berører sådanne interesser.

    Afgørelser efter kapitel 11a om miljøskader kan påklages af adressaten for afgørelsen og enhver, som i øvrigt har en individuel, væsentlig interesse i sagen samt de ovennævnte foreninger.

    Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Sportsfiskerforbund kan påklage visse større sager efter kapitlerne 6, 7 og 8.

    Klagemyndigheden kan kræve dokumentation af interesseorganisationer og foreninger for deres klageberettigelse.

    Klagemyndigheder

    Der er i vandløbsloven tale om to klagemyndigheder:

    Miljøministeren med uddelegering til Miljø- og Fødevareklagenævnet:

    • Vandløbstekniske og juridiske spørgsmål

    Taksationsmyndighederne:

    • Økonomiske spørgsmål

    Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelser kan ikke påklages til anden administrativ myndighed.

    Afgørelser kan indbringes for domstolene.

    Klagefristen er 4 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt. Er afgørelsen offentligt bekendtgjort, regnes klagefristen dog altid fra bekendtgørelsen. Hvis klagefristen udløber på en lørdag eller helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag.

    En tilladelse må ikke udnyttes, før klagefristen er udløbet. Kommunen giver besked til den, der har fået en tilladelse, om en indgivet klage og om klagens opsættende virkning.

    En klage har opsættende virkning, medmindre Miljø- og Fødevareklagenævnet bestemmer andet.

    Hvis der klages over et påbud eller forbud, kan vandløbsmyndigheden i særlige tilfælde beslutte, at påbuddet eller forbuddet skal efterkommes uanset klage. Selvom denne beslutning påklages, skal påbuddet eller forbuddet efterkommes, med mindre nævnet bestemmer andet.

    Hvis udnyttelse af en tilladelse eller godkendelse forudsætter udførelse af anlægsarbejder, må sådanne ikke påbegyndes før klagefristens udløb, eller, hvis der er klaget over afgørelsen, før nævnet afgørelse foreligger. Kommunen skal straks underrette den, der har fået tilladelsen eller godkendelsen om, at afgørelsen er påklaget.

    Du klager gennem Klageportalen, som du kan logge på via dette link: https://kpo.naevneneshus.dk. Du kan også logge på via borger.dk (som borger) eller via virk.dk (som virksomhed eller forening). Du logger på Klageportalen med MitID.

    Du skal kun sende klagen til Frederikshavn kommune, Rådhus Alle 100, 9900, hvis du har fået dispensation fra kravet om at anvende den digitale Klageportal.

    Nævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, der kommer uden om Klageportalen, hvis der ikke er særlige grunde til det. Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til kommunen, som sender den videre til nævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.

    Det er en betingelse for Miljø- og Fødevareklagenævnets behandling af klagen, at der indbetales et gebyr på 900 kr. for privates og 1.800 kr. for organisationers og virksomheders vedkommende. Du betaler gebyret med betalingskort i Klageportalen.

    Gebyret tilbagebetales, hvis

    1. klagesagen fører til, at den påklagede afgørelse ændres eller ophæves,
    2. klageren får helt eller delvist medhold i klagen, eller
    3. klagen afvises som følge af overskredet klagefrist, manglende klageberettigelse eller fordi klagen ikke er omfattet af Miljø- og Fødevareklagenævnets kompetence.

    Det bemærkes, at hvis den eneste ændring af den påklagede afgørelse er forlængelse af frist for efterkomme en afgørelse som følge af den tid, der er medgået til at behandle sagen i klagenævnet, tilbagebetales gebyret ikke.

    Der betales ikke gebyr for klager indbragt for taksationskommissionen jf. vandløbslovens § 73.