Turismestrategi: Sammenhængende turistpolitiske overvejelser
Overvejelserne fungerer som en retningsgivende turismestrategi, der sammentænker turismeaktørers behov, steders potentialer samt nationale, regionale og lokale udviklingsplaneri én samlet tilgang

Generelt om sammenhængende turistpolitiske overvejelser
De sammenhængende turistpolitiske overvejelser udgør kommunens samlede vurdering af, hvor og i hvilket omfang ferie- og fritidsanlæg kan lokaliseres i kystnærhedszonen. Overvejelserne er forankret i planlovens §5 og fungerer som en strategi for, hvordan turismen skal udvikles på en måde, der er både bæredygtig og lokalt forankret.
Udgangspunktet for overvejelserne er en kobling mellem nationale ambitioner, regionale vurderinger og lokale potentialer. De skal sikre, at planlægningen af nye anlæg – og udviklingen af eksisterende – bidrager til at øge områdets attraktivitet, styrke kommunens evne til at tiltrække investeringer og skabe flere arbejdspladser.
Samtidig skal nye tiltag understøtte og udnytte allerede foretagne investeringer.
De sammenhængende turistpolitiske overvejelser er derfor en helhedsorienteret strategi, der skal anvendes aktivt i forbindelse med lokalplanlægning og vurdering af nye projekter.
Overvejelserne skal sikre, at ferie- og fritidsanlæg udformes i overensstemmelse med kommunens samlede vision for turismeudvikling.
Overvejelserne fungerer som et bindeled mellem eksisterende planer og fremtidige initiativer og bidrager til at skabe en realistisk og sammenhængende retning for udbygningen af kommunens turistområder.
For at sikre en målrettet og koordineret turismeudvikling arbejder kommunen inden for en række strategiske rammer. Disse omfatter både nationale og regionale strategier samt kommunens egne planer, der tilsammen danner grundlaget for en helhedsorienteret indsats. Nedenfor præsenteres de centrale strategier og planer, som sætter retningen for kommunens turistpolitiske prioriteringer.
Den nationale strategi: ”Veje til bæredygtig turismevækst, 2024”
I den nationale turismestrategi er ambitionsniveauet for dansk turisme hævet frem mod 2030. Målet er nu at nå en national turismeomsætning på 200 mia. kr. i 2030, sammenlignet med det tidligere mål på 190 mia. kr. Derudover sigtes mod at opnå 74 mio. overnatninger i Danmark. En af de mest betydningsfulde ændringer er, at 70% af alle overnatninger skal finde sted uden for højsæsonen, som nu er defineret som juli og august.
Målene skal opfyldes gennem en sammenhængende branding og markedsføring, offentlige og private investeringer, styrkelse af turismeprodukter, grøn omstilling, datadreven innovation samt social inklusion.
Destination Nords strategi: Meget mere end bare turisme 2.0, 2024
Destination Nords turismestrategi fokuserer på turismens bredere værdiskabelse. Turisme skal ses som et redskab til at opnå mål gennem økonomiske, miljømæssige, sociale og velfærdsmæssige effekter.
Turismen skal økonomisk betyde mere for en bæredygtig, innovativ og konkurrencedygtig vækst i virksomhederne, så virksomhederne altid udvikler attraktive produkter og services til både nationale og internationale turister. Turismen skal være med til at drive den grønne omstilling blandt andet gennem bæredygtighedscertificeringer og grøn mobilitet. Turismen skal bruges som indgang til møder mellem mennesker gennem kultur, viden og innovation. Turismen skal bidrage mere til at løfte nogle af kommunernes større og bredere udfordringer gennem byudvikling og rekreativ infrastruktur, som skaber flere aktivitetsmuligheder for borgere og turister og levende lokalsamfund.
Jyllands Østkystplan (JØP), 2025
Jyllands Østkystplan er en pendant til Vestkystplanen og skal løfte turismen langs østkysten gennem strategiske investeringer i rekreativ infrastruktur, byudvikling og bæredygtige oplevelser. For
Frederikshavn Kommune bidrager JØP med en overordnet ramme for at styrke udvikling af kystnær turisme med natur- og kulturoplevelser. Planen fremhæver kommunens styrkepositioner og skaber grundlag for nye offentlige og private investeringer. JØP bliver dermed et redskab i den fremtidige turistpolitiske planlægning og understøtter ambitionen om helårsturisme og lokal vækst.
Frederikshavn Kommunes egne planer
Kommunens lokale planer bidrager til at sikre en sammenhæng mellem de strategiske mål og den praktiske implementering af disse mål. De bidrager til at integrere lokal viden i turismeudviklingen, så der skabes rammer for, hvordan turistattraktioner, faciliteter og infrastrukturer skal udvikles.
- ”På forkant 2030 – En potentialeplan, 2016” fokuserer på udfordringer og potentialer i Sæby, Skagen og Frederikshavn med et formål om at sætte et afsæt for byernes udvikling, så de også er attraktive at flytte til i fremtiden.
- ”Ej BLÅT til pynt – liv i og på tværs af lystbådehavne og kyster, 2017” sætter fokus på blå potentialer, udfordringer og muligheder langs kystlinjen i kommunen.
- ”Masterplan for Fremtidens Strande, 2020” sigter mod at udvikle kommunens strande som attraktive, rekreative områder med fokus på lokalepotentialer, turisme og naturbeskyttelse
- ”Skagen Udviklingsplan, 2020” fokuserer på, hvordan Skagen-området kan udvikles som helårsdestination og som et sammenhængende oplevelsesprodukt, der tiltrækker både danske og internationale besøgende.
- ”Landdistriktsstrategi for Frederikshavn Kommune, 2021” sigter på at skabe samarbejde på tværs af landsbyer og oplandet via Distriktsrådet og skabe bæredygtige forudsætninger for udvikling i landdistriktet i forhold til attraktivitet og bosætning.
- ”Strategi for udvikling af Hærvejen, 2022” er en tværkommunal strategi for at styrke Hærvejens cykel- og vandreruter som en sammenhængende, attraktive og kvalitetsrig oplevelse.
- ”Frederikshavn Midtbyplan, 2023”, ”Sæby Midtbyplan, 2024” og ”Skagen Midtbyplan, 2025” er et strategiske grundlag for konkret planlægning og prioriteringer for at skabe de bedste forudsætninger for en levende bymidte.
- ”Bangsbo Visionsplan, 2024” har til formål at udvikle Bangsbo til en stærk, sammenhængende kulturdestination med en mosaik af forskellige kultur- og naturoplevelser.
- ”Frederikshavn Kommunes Planstrategi Muligheder for vækst – muligheder for mennesker, 2024-2027 fokuserer på at skabe udvikling gennem fire vækstspor (Turisme og Oplevelser, Det Maritime, Fødevarer samt Det grønne – energi og recycling.
For at styrke turismens rolle som drivkraft for lokal vækst, arbejder kommunen med et strategisk afsæt, der kombinerer udviklingsprincipper med konkrete måltal. De seks principper, som anvendes bredt i destinationssamarbejder, sikrer en balanceret tilgang til vækst, kvalitet og hensyn til lokale ressourcer. Samtidig sætter måltal frem mod 2030 en tydelig retning for kommunens turismeindsats og muliggør systematisk opfølgning. Nedenfor præsenteres de centrale pejlemærker, der tilsammen danner grundlaget for kommunens prioriteringer på turismeområdet.
Udviklingsprincipper for en balanceret turismeudvikling
Turisme og oplevelser er et af kommunens vækstspor i kommunens planstrategi ”Muligheder for
Vækst- Muligheder for Mennesker” og spiller en central rolle i at skabe liv, aktivitet og bosætning.
Turismeforbruget i kommunen nåede i 2022 op på 3,4 mia. kr., hvilket genererede 1,2 mia. kr. i skatter og afgifter. Detailhandlen stod for næsten 1 mia. kr. af dette forbrug, mens overnatning, bespisning, transport, kultur og forlystelser tilsammen udgjorde 1,9 mia. kr. I 2023 blev der registreret 1,6 mio. overnatninger i kommunen, fordelt næsten ligeligt mellem danske og udenlandske gæster – primært ferierejsende og forretningsgæster.
For at sikre, at turismen fortsat udvikles på en måde, der skaber værdi for både erhvervsliv og lokalsamfund, tages der udgangspunkt i seks overordnede udviklingsprincipper. Disse principper er udviklet af Dansk Kyst- og Naturturisme og anvendes bredt i destinationssamarbejder over hele landet. De fungerer som et fælles fagligt fundament og bidrager til at sikre, at turismeudviklingen sker med respekt for både stedbundne kvaliteter og bæredygtige hensyn.
De seks overordnede udviklingsprincipper er:
- Koncentrer udviklingen - fokusér investeringer og indsatser, hvor der allerede er aktivitet og potentiale.
- Beskyt og benyt - skab oplevelser med respekt for natur og kulturarv.
- Øg kvaliteten - styrk oplevelsernes indhold og rammer for at tiltrække flere og mere tilfredse gæster.
- Styrk lokale særkender - fremhæv det unikke ved steder og lokalsamfund.
- Tænk i flere sæsoner - udnyt potentialet uden for højsæsonen.
- Sammentænk investeringer - skab synergi mellem offentlige og private aktører.
Principperne er ikke kun vejledende, men har erfaringsmæssigt vist sig at være effektive redskaber i realiseringen af udviklingsplaner. De bidrager til at styrke destinationens tiltrækningskraft, forbedre forretningsgrundlaget for turismeerhvervet og skabe bedre sammenhæng mellem turisme og lokalsamfundets interesser.
Målsætninger for turismeudviklingen frem mod 2030
Måltallene er formuleret med afsæt i den nationale strategi for bæredygtig vækst i dansk turisme samt
Destination Nords strategi ”Meget mere end bare turisme 2.0”. Tallene udgør en konkretisering af Frederikshavn Kommunes ambitioner for turismeudviklingen frem mod 2030 og skal fungere som pejlemærker for både planlægning, prioritering og opfølgning.
Målsætningerne afspejler et ønske om at styrke turismens samlede bidrag til kommunens økonomi og arbejdsmarked, samtidig med at der arbejdes målrettet med sæsonspredning, bæredygtighed og kvalitet i oplevelserne. Der lægges vægt på, at væksten skal ske på en måde, der både understøtter erhvervslivet og skaber værdi for lokalsamfundene.
De opstillede målsætninger er:
- Turismeforbrug: Stigning på 22,03% i turismeforbruget svarende til en forøgelse på 770,9 mio. kr.
- Overnatninger: Øge antallet af overnatninger med 16,14% svarende til 261.997 overnatninger.
- 70/30-mål: 70% af væksten i overnatninger skal ske uden for hovedsæsonen i juli og august svarende til 183.397 overnatninger fra september til juni.
- Jobskabelse: Væksten i antal overnatninger uden for hovedsæsonen skal skabe 762 årsværk fordelt over hele kommunen med fokus på Skagen, Frederikshavn og Sæby som særlige feriesteder.
- Øgede skatteindtægter: Forøge kommunens skatte- og afgiftsindtægter med 268,1 mio. kr.
Fra 1,22 mia. kr. til 1,49 mia. kr. i 2030 svarende til en stigning på 22,03%. - Reduktion af CO2e-aftryk: Reducer CO2e-aftrykket per gæst fra 117 kg til 110 kg.
- Bæredygtighedscertificering: Sikre at mindst 70% af alle overnatningssteder opnår bæredygtighedscertificering.
Disse målsætninger skal ses i sammenhæng med kommunens øvrige strategiske indsatser og skal løbende anvendes som grundlag for at vurdere effekten af turismeudviklingen – både i forhold til økonomi, miljø og lokal forankring.
Frederikshavn Kommune har en unik position som en af Danmarks mest attraktive turistdestinationer. Med naturskønne landskaber, kulturmuligheder og strategisk beliggenhed ved kysten, er der stadig et stort potentiale for at udvikle turismen yderligere. De sammenhængende turistpolitiske overvejelser har til formål at skabe en koordineret og bæredygtig udvikling af turismen i kommunen, der både tilgodeser de lokale borgere og tiltrækker flere besøgende.
Strategi for ferie- og fritidsanlæg generelt
Kommunen fokuserer på at øge og forbedre områdets attraktivitet, gøre kommunen attraktiv for turismeinvesteringer og forbedre beskæftigelsesmulighederne. Nye investeringer i ferie- og fritidsanlæg skal bidrage til, at allerede foretagne investeringer i sommerhuse, infrastruktur mv. udnyttes bedre og gerne i et samspil med kulturtilbud, sports- og uddannelsesaktiviteter, naturoplevelser mv.
Strategi for sommerhuse
Med ændrede regler for sommerhuse har Frederikshavn Kommune mulighed for at udvikle et nyt sommerhusprodukt, storfamiliesommerhuse, der i dag ikke tilbydes i de eksisterende sommerhusområder. Storfamiliesommerhuse giver mulighed for at styrke helårsturismen og forlænge sæsonen.
Særligt området mellem Sæby, Voerså og Lyngså rummer attraktive kvaliteter – herunder kystlandskab, rekreativ natur og nærhed til eksisterende by- og servicefunktioner – og fremstår som et naturligt udgangspunkt for en ny form for kystturisme.
Med respekt for natur og landskab kan en strategisk planlægning af nye sommerhusområder være med til at fastholde og udvikle Frederikshavn Kommunes position som en attraktiv destination, også i den sydlige del af kommunen – for både besøgende og fastboende.
Strategi for campingpladser
Kommunen har flere campingpladser, som har mange overnatninger om året. Campister stiller i dag store krav til campingpladsens indretning og faciliteter og de oplevelser som campingpladsen danner rammer for. Derfor er det nødvendigt, at der i tæt sammenspil med campingpladser, arbejdes for muligheder for fysiske udvidelser, opgradering af eksisterende faciliteter og udvidelser for åbningstid.
Strategi for hoteller og feriecentre
I Frederikshavn Kommune er der et alsidig udbud af særligt hoteller og i mindre omfang feriecentre. Under ét skal der fortsat arbejdes for, at udbygning og opgradering af de enkelte hotelprodukter sker i forhold til bysamfund og i forhold til de enkelte midtbyplaner og udpegede områder for ferie- og fritidsformål.
Strategi for autocampering
Frederikshavn Kommune ønsker at forbedre mulighederne for autocamperturister ved at skabe rammer for, at der f.eks. kan oprettes flere mindre, decentrale autocamperpladser i kommunen på kommercielle vilkår. Herunder også beliggenheder, der tilbyder adgang til eksisterende natur- og kulturoplevelser, der ikke nødvendigvis er kystnære. Autocamperturister skal sikres ordnede forhold, herunder mulighed for adgang til basale servicefunktioner.
Strategi for rekreative havne
Kommunen har en række rekreative havne, hvor der fortsat skal være fokus på at udnytte det rekreative potentiale for både brugere og gæster. Havnene er som udgangspunkt omdrejningspunkt for havnerelaterede formål. Havnene bør fremadrettet ses i en bredere sammenhæng, hvor de både understøtter lokalsamfundet og kommerciel turisme i en bredere forstand.
De enkelte havne skal afdækkes fysisk og strategisk i forhold til lokalisering af rekreative faciliteter og turismeformål, der tilgodeser flere målgrupper, der rækker udover havnens almindelige brugere. Særligt i forhold til funktionstømte bygninger og arealer, der ikke længere anvendes til havnerelaterede formål. Målet er at skabe attraktive og sammenhængende rekreative havne, der understøtter såvel lokalsamfundsudvikling som turismeformål.
Strategi for potentialer for detailhandel og oplevelser i Skagen, Frederikshavn og Sæby
Der er er muligheder for at udvikle detailhandel og oplevelser i Skagen, Frederikshavn og Sæby. Der skal arbejdes med at udvikle disse byer som attraktive destinationer for både turister og lokale borgere. Midtbyplanerne for de tre hovedbyer og den kommende detailhandelsanalyse understøtter dette formål og skal ses i sammenhæng med at udvikle turismen yderligere.
Strategi for sammenhængende rekreative infrastrukturer
Cykel og vandrestier har alle stor betydning for oplevelsen af naturen og landskabet, samt byer og mindre bysamfund. Uanset om det gælder adgang til landskabet, kysterne eller for oplevelsen af kultureller bymiljø. Det er vigtigt at sikre, at der er tilstrækkelige og moderne faciliteter.
Kommunen vil fortsat arbejde for at skabe sammenhængende rekreativ infrastruktur med støttepunkter, som med parkeringspladser, toiletforhold, basisfaciliter mv. understøtter turisternes adgang til natur, byer og kyster. Infrastrukturer, der samtidig også forbinder de enkelte bysamfunds mange oplevelser og attraktioner.
Strategi for potentialer for oplevelser og turisme i øvrige bysamfund
Frederikshavn Kommune ønsker at udvikle potentialerne for oplevelser og turisme i øvrige bysamfund.
Sammenhængende infrastrukturer, som eks. Skagensbanen, nationale cykelruter, Hærvejen og Nordsøstien er eksempler på rekreative potentialer, der i langt højere grad skal udnyttes, med henblik på at udvikle turismeprodukter lokalt og kommercielt.
Hærvejen skaber forudsætninger for turisme i lokalsamfund og i det åbne land. Derfor har kommunen i de kommende år sat fokus på at skabe rammer for øget lokal turisme. Dels i forhold til at understøtte erhvervsaktiviteter i det åbne land og forbedre overnatningsmuligheder.
Langs Nordjyske jernbaner fra Kvissel, over Frederikshavn og op mod Skagen, går der i dag en række vandre- og cykelstier. Samtidig skaber den nationale satsning på cykelknudenetværk og Danmarks Naturstier nye muligheder for at udvikle en lokal og bæredygtig turisme med cykel- og vandreture på Skagen Odde. Udgangspunktet er de lokale stationsbyer langs banen og ruterne på tværs af Skagen Odde.
Strategi for krydstogt- og færgeturisme
Frederikshavn Kommune har en årelang tradition for krydstogt- og færgeturisme. Skagen har med udvikling af en anløbskaj for krydstogtsskibe skabt et nyt forretningsområde for krydstogtsgæster, der går i land og besøger attraktioner og oplevelser i hele Nordjylland. I Frederikshavn har færgetrafikken for både rejsende til og fra Frederikshavn fortsat potentiale til at udvikle midtby og oplevelser, der understøtter turismen og detailhandlen.
For fortsat at udvikle en bæredygtig forretning og skabe positive oplevelser, skal der løbende ske tilpasning af infrastruktur og produkter, der tilgodeser gæsternes oplevelse af byerne, samt sikre at udviklingen tilpasses lokalsamfundene og erhvervslivets kommercielle muligheder.
Strategi for kulturturisme
Frederikshavn Kommune ønsker i forlængelse af den nationale turismestrategi fortsat at udvikle vores område som en stærk kulturdestination med lokalt særkende. I kommunen er der markante kulturinstitutioner indenfor kunst, kulturhistorie, musik, sport og events.
Skagen udmærker sig med en stærk kulturhistorie og har flere institutioner indenfor kunst, kulturhistorie og natur, der understøtter oplevelsesmulighederne og formidlingen i området.
Sæby og Frederikshavn har ligeledes potentialer for at synliggøre og kommercialisere kulturevents og kulturhistorie, der understøtter byernes oplevelsesmæssige turismepotentiale.
Kommunen har en række tilbagevendende events (eks. Skagen Festival, Skagen Marathon, Cup No. 1, Tordenskioldsdage, Blomsterfestival og Sæby Festival), der alle er med til at udvikle kommunen som en alsidig og mangfoldig kulturdestination.
Der skal arbejdes strategisk med at skabe samarbejder og koncepter mellem turismeaktører, kulturaktører og kulturinstitutioner om organisatorisk forankring, forretningsudvikling af produkter og events, der kan tilbydes turisterne, også udenfor højsæsonen.