Gå til hovedindhold

Vil du oprette en privatinstitution?

Godkendelseskriterier for privatinstitution for 0-6 årige børn i Frederikshavn Kommune

Indhold

    Det er muligt at oprette privatinstitution for private leverandører fx organisationer, forældre, virksomheder og andre interesserede. Hvis du ønsker at oprette en privatinstitution, skal du opfylde de godkendelseskrav, som er fastsat af Børne- og Ungdomsudvalget i Frederikshavn Kommune. Godkendelseskriterierne er udarbejdet med udgangspunkt i Dagtilbudsloven og kommunens generelle krav til egne institutioner.

    Institutionen skal følge alle de love og regler, som gælder for drift af daginstitutioner

    Privatinstitutioner skal følge alle de love og regler, som gælder for drift af daginstitutioner. Det er blandt andet følgende love og regler:

    • Formålsbestemmelserne for dagtilbud jf. dagtilbudslovens §1 og §7
    • Dagtilbudslovens §8 og §9 vedrørende pædagogiske læreplaner.
    • Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område (obs. på §43, stk. 1)
    • Offentlighedsloven og forvaltningsloven
    • Regler om forældreindflydelse
    • Bygningsreglement, hygiejneregler m.m.
    • Bruge af børne- og straffeattester, når man ansætter medarbejdere og ledere

    Privatinstitutioner skal desuden efterleve værdierne i Frederikshavn Kommunes Børne- og Ungepoliti

    Lokaler og indretning skal være godkendt til formålet af kommunens byggemyndighed. Privatinstitutioner skal efterleve myndighedskravene i forhold:

    • Akustik
    • Belysning
    • Ventilation
    • Brandsikkerhed
    • Arbejdsmiljøkrav
    • Sundhedsmæssige forhold
    • Hygiejne herunder køkken

    Privatinstitutionen får udbetalt tilskud fra kommunen pr. indmeldt barn. Hertil kommer den forældrebetaling, som forældrene skal betale. 

    Aldersbestemt tilskud

    Tilskuddet, du får til drift af privatinstitution, er fastsat efter børnenes alder:

    Tilskuddet til 0-2 årige udgør i alt 126.801 kr., som fordeler sig således:

    Driftstilskud 116.521 kr.
    Administrationstilskud 3.894 kr.
    Bygningstilskud 6.386 kr.

    Tilskuddet for 2 år 11 måneder til 5-årige udgør i alt 70.660 kr., som fordeler sig således:

    Driftstilskud 66.478 kr.
    Administrationsbidrag 2.408 kr.
    Bygningstilskud 1.774 kr.

    Tallene er gældende for 2024.

    Udbetaling af tilskud

    Tilskuddet udbetaler vi hver måned på baggrund af privatinstitutionens indmeldte pladser til børn i alderen 24 uger og indtil skolealderen i den aktuelle måned. Vi giver ikke tilskud til børn over skolealderen.

    Fripladstilskud og søskendetilskud

    Børn optaget i privatinstitutioner har ret til friplads- og søskendetilskud. Tilskuddene beregnes af kommunen. Det er privatinstitutionens ansvar at vejlede forældrene om mulighederne for tilskud. Tilskuddet fastlægges ud fra den kommunale forældrebetalingstakst, dog kan friplads- og søskendetilskud ikke overstige forældrenes egenbetaling.

    Krav til åbningstid

    Tilskuddet til privatinstitutioner er udregnet efter det gennemsnitlige åbningstimetal for Frederikshavn Kommunes institutioner, som er 48 timer pr. uge.

    Tilskuddet beregnes på baggrund af dette åbningstimetal, og tilskuddet nedsættes forholdsvist, hvis institutionen holder åbent færre timer.

    Der skal ved en ansøgning foreligge et forslag til privatinstitutionens åbningstid, for at en ansøgning kan godkendes.

    Privatinstitutioner fastsætter selv forældrebetalingstaksten og opkræver selv forældrebetalingen. Regler for forældrebetaling, opsigelse m.m. skal være offentligt kendt for forældrene.

    Lederen af privatinstitutionen skal være uddannet pædagog eller have lignende uddannelse på minimum samme niveau. Det er dels for at højne det faglige niveau i privatinstitutionen, og det er sammenligneligt med lederniveauet i de kommunale daginstitutioner i Frederikshavn Kommune.

    Lederen er ansvarlig for, at der er ordnede løn- og ansættelsesforhold. Det er også lederens ansvar, at personalenormeringen som minimum er fastsat ud fra den normering, der til enhver tid er gældende i Frederikshavn Kommune, og som privatinstitutionens tilskud er berammet efter.

    Der skal indhentes børneattester og udvidet straffeattester forud for ansættelse af leder og personale.

    Ved oprettelsen af en privatinstitution skal der udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan jf. dagtilbudslovens §8. Den pædagogiske læreplan udgør en del af godkendelseskriterierne for privatinstitutionen.

    Privatinstitutionen skal udarbejde et udkast til den pædagogiske læreplan inden opstart. Udkastet laves for den forventede børnegruppe i alderen 0-2 år og den forventede børnegruppe i alderen 3 år og frem til skolestart. Såfremt privatinstitutionen påtænker at opdele børnene anderledes skal den pædagogiske læreplan laves med udgangspunkt i den forventede aldersopdeling.

    Efter endt godkendelsesproces skal privatinstitutionen inden 6 måneder efter opstart fremsende den aktuelle pædagogiske læreplan for privatinstitutionen til Center for Børn og Skole (Center for Dagtilbud og Børnesundhed), under hensyntagen til den konkrete børnegruppes sammensætning.

    Det er privatinstitutionens ledelse, der har ansvaret for, at der arbejdes med pædagogiske læreplaner med udgangspunkt i et fælles pædagogisk grundlag. Det er endvidere lederens ansvar, at læreplanen offentliggøres og evalueres mindst hvert andet år jf. Dagtilbudslovens §8 stk. 2. og §9.

    Der henvises til dagtilbudsloven for de specifikke kriterier for udarbejdelsen af den pædagogiske læreplan herunder blandt andet:

    • Etablering af læringsmiljøer for alle børn i privatinstitutionen, blandt andet med fokus på nysgerrighed, gåpåmod, selvværd og bevægelse på tværs af læreplanstemaerne
    • Præsentation af læreplanstemaerne
    • Beskrivelse af hvordan privatinstitutionen vil arbejde med børn i udsatte positioner for at sikre deres læring, udvikling, trivsel og dannelse
    • Forældresamarbejde
    • Arbejdet med et psykisk, fysisk og æstetisk læringsmiljø
    • Arbejdet med børnemiljøvurdering og herunder med inddragelse af børnenes oplevelse af børnemiljøet

    Privatinstitutioner fastsætter og offentliggør selv deres optagelses- og ventelistekriterier. Kriterierne skal fremgå af privatinstitutionens vedtægt.

    Optagelseskriterierne må ikke formelt eller reelt udelukke nogle grupper af børn, og skal følge almindelige retsprincipper herunder lighedsprincippet og forbuddet mod at diskriminere på grund af race, køn, religion og lignende.

    Private institutioner skal være åbne for børn med særlige behov. Institutionen skal samarbejde med relevante kommunale instanser om nødvendige tiltag over for disse børn, og har pligt til at henvise børn, der har behov for særlig støtte til de kommunale myndigheder.

    Det er Frederikshavn Kommunes centrale visitationsudvalg, der træffer afgørelse om behov for støtte til barnet.

    Privatinstitutioner er underlagt den samme tavshedspligt og de samme regler og underretningspligt som de kommunale og selvejende institutioner.

    Forældrebestyrelsen i privatinstitutionen skal som minimum have indflydelse på principperne for institutionens arbejde, principper for anvendelse af budgetrammen samt indstillingsret i forbindelse med ansættelse af personale i institutionen (privatinstitutionens bestyrelse skal sikres en indflydelse svarende til forældreindflydelsen i selvejende institutioner).

    Privatinstitutionens bestyrelse skal udarbejde en vedtægt for styrelsen af institutionen. Vedtægten skal godkendes af Frederikshavn Kommune.

    Kommunen er forpligtet til løbende af føre tilsyn med privatinstitutioner. Tilsynet føres med udgangspunkt i Frederikshavn Kommunes Rammer for pædagogiske tilsyn i dagtilbud og private pasningsordninger.

    Der føres anmeldt pædagogisk tilsyn i alle daginstitutioner, herunder privatinstitutioner, hvert 2. år. Herudover føres der uanmeldt pædagogisk tilsyn i mindst 5 institutioner om året. Kommunen kan inden tilsynet kræve at se dokumentation, som anses nødvendig for at føre tilsynet.

    Frederikshavn Kommune kan trække godkendelsen af privatinstitutionen tilbage, hvis institutionen ikke lever op til de betingelser, der lå til grund for godkendelsen. Privatinstitutionen har pligt til at oplyse Frederikshavn Kommune om ændringer i godkendelsesgrundlaget.

    Depositum

    Ved ansøgning om godkendelse skal der indbetales et depositum på 30.000 kr. til Frederikshavn Kommune. Beløbet tilbagebetales, når ansøgningen er behandlet, uanset udfaldet heraf.

    Leverancegaranti 

    Frederikshavn Kommune opkræver en leverancegaranti på udgifter svarende til privatinstitutionens udgifter ved halvanden måneds drift. Formålet med leverancegarantien er at sikre kommunen tid til at anvise børnene andre pladser, hvis privatinstitutionen pludselig lukker.

    Det er derfor en betingelse, at din ansøgning indeholder et fuldstændigt driftsbudget, der kan godtgøre, hvor meget leverancegarantien i det konkrete tilfælde skal andrage.

    Private leverandører, der ønsker at etablere og drive privatinstitution efter Dagtilbudslovens § 19 stk. 5, er i ansøgningen forpligtiget til skriftligt at dokumentere, hvordan de vil efterleve de krav og forventninger, der fremgår af Frederikshavn Kommunes godkendelseskriterier jf. ovenstående.

    Den samlede ansøgning om oprettelse af en privatinstitution inkl. bilag fremsendes til Center for Dagtilbud og Børnesundhed i Frederikshavn Kommune.

    Du kan indbringe klager over kommunens fastsættelse af godkendelseskriterier for privatinstitutioner for Frederikshavn Byråd eller Forbruger- og Konkurrencestyrelsen.

    Der er ikke klageadgang i forhold til optagelse, flytning m.v. i privatinstitution.

    Hvis du finder kommunens afgørelse om godkendelse ulovlig, kan du indbringe sagen for det kommunale klagesyn.