Temamøde om energi, klima og bæredygtighed
Medlemmerne af ungebyrådet skal tage den viden, som de har fået på temamødet, med hjem til deres respektive skoler. Dette kan for eksempel gøres ved, at ungebyrådsmedlemmerne fremlægger det, de har lært, for deres lærere. Lærerne har så mulighed for at drøfte emnet i klasserne.
Ungebyrådets medlemmer skal så have input fra deres egen skole med til næste ungebyrådsmøde. Det giver en god ballast til at arbejde videre med emnet i ungebyrådet.
På næste ungebyrådsmøde skal man drøfte forslagene i detaljer. Formålet er at indstille ét af forslagene til behandling i byrådet. Der er også mulighed for at tilpasse forslagene eller komme med andre forslag.
Når det handler om politik, skal man kunne prioritere og argumentere for sine synspunkter.
-
Uddannelse af et junior klima- og energiambassadørkorps, som skal ud på skoler og formidle budskabet og lokale handlemuligheder.
-
Skolekantineprojekt med fokus på CO2 nedbringelse, f.eks. fokus på anvendelse af lokalt producerede fødevarer, reduktion af plastik (krus, tallerkener etc.) med mere.
-
Grønt projekt på Knivholt: Plant et frugttræ-action/dyrkning af grønsager til skolernes kantiner, deltage i forsøget om Permakultur – fokus på lokal fødevareproduktion med CO2 reduktion.
-
Reparationsværkstedet – et recycling projekt med reparation af dagligdags ting, åben en gang månedlig 12-17, hvor borgere, ungebyrådet og frivillige i fællesskab reparerer fx defekte toastmaskiner, lamper, føntørrer, legetøj. Genbrug sparer penge og reducerer CO2 forbruget.
-
Indretning af Energistiens aktiviteter og undervisningsprogrammer (et lokalt demonstratorium med energiløsninger).
-
Nedsættelse af et unge klimaråd, som mødes flere gange årligt med fokus på realisering af konkrete klimatiltag i lokalområdet.
Energibyen introducerede Ungebyrådet til lokale klimaforandringer
På Ungebyrådsmødet var der oplæg ved Poul Rask Nielsen fra Energibyen. Han beskrev de lokale klimaforandringer, og han kom med forslag til, hvad vi selv kan gøre for at lave en forebyggende indsats.
Poul fortalte også om Klimastadtbüro Bremerhaven, som har Tysklands eneste klimaråd for unge.
Energistien
På ungebyrådsmødet var der afsat tid til at prøve kræfter med bæredygtighed i praksis. Ungebyrådet blev sendt ud på Energistien, hvor de fik testet deres viden om energi. Det foregik via læringsforløbet "Help Isabella to use less money on energy", som styres af appen "Mapop". Læringsforløbet er udviklet af en ung studerende fra Aalborg Universitet.
Ungebyrådet dystede mod politikere fra det "rigtige" byråd, og fighten endte uafgjort.