
De seneste to år har Frederikshavn Kommune været nødsaget til at udstede badeforbud ved Jerup Strand, da vandprøver gentagne gange har vist ringe vandkvalitet på grund af forurening. Et rådgivningsfirma har i sæson 2019 gennemført undersøgelser for at spore kilden til forureningen.
Undersøgelserne viser, at der er tale om forurening fra kvæg og heste, der græsser i de lavtliggende strandenge i området. Badevandkvaliteten påvirkes efter regnskyl, hvor bakterier løber med regnvandet ud i vandet ved Jerup Strand.
På baggrund af denne nye viden iværksætter Center for Teknik og Miljø en række initiativer for at reducere afledningen fra arealerne. Man vil desuden opstille en nedbørsmåler, der kobles til et digitalt varslingsskilt på stranden, som løbende orienterer strandgæsterne om vandforholdene. Det betyder, at man til sommer igen kan bade ved Jerup Strand.
- Vi glæder os over, at hovedårsagen til den svingende vandkvalitet er indkredset, og at borgerne nu igen snart kan gå i vandet ved Jerup Strand. Med 105 km kyst og fantastiske strande, så er vi meget optagede af, at vandkvaliteten er i orden af hensyn til vores borgere og gæster/turister. Samtidig skal vi have en fortsat opmærksomhed på, at der ligger en løbende indsats forude. Det er jo ikke praktisk muligt at afskære dræn og vandløb i strandengene fra udløb på stranden, men vi sikrer, at strandgæsterne kan orientere sig om den aktuelle vandkvalitet, siger borgmester i Frederikshavn Kommune, Birgit S. Hansen.
Borgermøde i Jerup
Frederikshavn Kommune havde indbudt alle borgere i Jerup til borgermøde i Jerup Forsamlingshus den 22. oktober. Her orienterede kommunen og Forsyningen om undersøgelsesresultater og konkrete initiativer, og der var mulighed for at stille spørgsmål og debattere.
- Det ligger udvalget meget på sinde, at vi har en god dialog med borgerne i Jerup, og jeg er glad for, at rigtig mange tog imod invitationen til borgermødet. Nu sætter vi flere tiltag og handlinger i gang fra kommunen og Forsyningens side, men det er også vigtigt, at vi sammen med borgerne og i direkte samarbejde med lokalsamfundet bidrager til fælles løsninger. Vi skal løfte denne opgave sammen med Jerup borgerne, og vi opfordrer fortsat til, at de skal komme med input til, hvilke gode tiltag der kan sættes i gang. Vi har en fælles interesse i fremadrettet at undgå badeforbud ved Jerup Strand, fastslår Mette Hardam, som er formand kommunens Plan- og Miljøudvalg.