
Fælleselevrådet i Frederikshavn Kommune har i år fokus på kvaliteten af undervisningen i vikartimerne. Elevrådet har blandt andet udskrevet en filmkonkurrence med titlen ”Den bedste vikartime” for elever i kommunens 3. og 7. klasser. Onsdag morgen blev fire vinderfilm kåret, og det fremkaldte stor jubel på Ålbæk Skole og Bangsbostrand Skole, hvor de kreative filmmagere blev hyldet af deres kammerater og lærere.
Vi kan selv gøre en forskel
Filmkonkurrencen er et af i alt ni forslag til bedre vikartimer, som fælleselevrådet præsenterede for distriktsskolelederne i maj måned. Nogle af forslagene retter sig mod lærerne. Andre forslag retter sig mod eleverne og deres opførsel, når en vikar overtager undervisningen. Et af forslagene handler om at gennemføre kampagner på skolerne om god opførsel og en filmkonkurrence, der sætter fokus på den gode vikartime.
Idéen har fået fuld opbakning fra distriktsskolelederne, som har valgt at støtte filmkonkurrencen med økonomi til at præmiere de bedste film. Præmien er et teambuilding arrangement for hvert af de fire filmhold, og Ungdomsskolen vil stå for at sætte fire spændende teambuilding arrangementer sammen for eleverne.
Fire vidt forskellige vinderfilm
Fælleselevrådet har selv opstillet kriterierne for at deltage i filmkonkurrencen. De har bestemt, at det er på tværs af alder og klassetrin, fordi det giver muligheden for at få en fælles oplevelse og for at se på emnet fra flere forskellige vinkler. De har meget bevidst peget på, at det skulle være 3. klassetrin, fordi eleverne er store nok til at kunne forholde sig til temaet og til at lave en video, og 7. klassetrin, fordi de lige er begyndt i udskolingen og stadig har flere år tilbage i folkeskolen.
Deltagelsen i filmkonkurrencen har givet eleverne en fælles oplevelse på tværs af alder, klassetrin og skole og en øget bevidsthed om, hvordan de selv kan bidrage til den bedste vikartime, fortæller Lise Jørgensen. Hun er pædagogisk konsulent i Børn og Skole i Frederikshavn Kommune.
- Det var vigtigt, at det var et samarbejde mellem to klasser. Dét, at skulle skrive et manuskript sammen til filmen, har betydet, at eleverne har fået en snak om, hvad der kendetegner den bedste vikartime. Eleverne viser i filmene deres bud på, hvad der skal til. En af sidegevinsterne ved filmprojektet er, at eleverne har fået nye venner i en anden klasse på skolen, siger pædagogisk konsulent Lise Jørgensen.
De fire videofilm giver hver især deres bud på, hvad man konkret kan gøre for at løfte kvaliteten af vikartimerne. Og det er man klar til at kigge på i Frederikshavn Kommune:
- Elevernes film giver nogle gode forslag til, hvad der kan gøres. Nu er de op til os at handle på deres idéer og initiativer. Det gør en forskel, når vi inddrager de unge i at gøre deres hverdag i skolen bedre, siger Vibeke Post Madsen, centerchef for Børn og Skole i Frederikshavn Kommune.
Vinderfilm
Fire 3. klasser og fire 7. klasser blev onsdag den 23. oktober kåret som vindere af filmkonkurrencen med fire vidt forskellige fortællinger om Den bedste vikartime. Fælles for dem er, at eleverne har lagt et stort engagement og kreativitet i deres film, som de selv har produceret fra idé til færdigt produkt.
En film handler om Ålbæk Skoles vikarambassadørkorps, hvor tre elever i hver klasse tager imod vikaren, der møder op til dagens undervisning, og fortæller, hvad de skal lave, hvilke klasseregler der gælder, og hvor tingene ligger.
En anden film skildrer en god og en dårlig vikartime. Den bedste vikartime får man, når der er gensidig respekt mellem elever og vikar. En elev fra 3. klasse fortæller fx, at det er vigtigt at have øjenkontakt, og elever fra 7. klasse spiller scenen.
En tredje film har arbejdet med "special effects", hvor benytter eleverne kropssprog til at fortælle, hvad der er vigtigt for at skabe den gode vikartime. Eleverne bruger fx sig selv fysisk til at stave ordet RESPEKT.