
Frederikshavn Kommune og SOSU Nord har netop underskrevet en partnerskabsaftale, der skal være med til at sikre, at flere vælger uddannelse og job inden for social- og sundhedsområdet. Det er en politisk styregruppe i Frederikshavn Kommune, som har dialogen med SOSU Nord i forhold til at drøfte og klarlægge initiativer i relation til partnerskabsaftalens formål.
I de kommende år bliver Frederikshavn Kommune udfordret på at kunne rekruttere den nødvendige arbejdskraft inden for social- og sundhedsområdet. En stigning i antallet af ældre over 80 år samt en forestående større tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet som følge af alder, efterlader både Frederikshavn Kommune og de øvrige kommuner i Danmark med en betydelig mangel på social- og sundhedsuddannede.
- Vi har brug for, at langt flere unge og voksne får øje på mulighederne for et attraktivt arbejdsliv i social- og sundhedsområdet. Vi skal inspirere flere unge til at vælge uddannelsen og tiltrække flere voksne, der ønsker at gå i gang med en uddannelse. Og så skal vi omskole flere ledige, udtaler Borgmester Birgit S. Hansen, Frederikshavn Kommune.
For at tiltrække flere voksne og opkvalificere ledige har Frederikshavn Kommune iværksat flere initiativer. Fx har alle social- og sundhedshjælperes deltagelse i et kompetenceudviklingsforløb skabt mulighed for, at 35 ledige har kunne indgå i et jobrotationsprojekt. Hvor kommunen efterfølgende har indgået uddannelsesaftale med de fleste af disse ledige.
Et andet initiativ er ansættelse i sammenhængende forløb. Hvilket betyder, at en SOSU elev ved ansættelse i Frederikshavn Kommune får løn allerede fra starten af uddannelsen. Frederikshavn Kommune er dimensioneret til 115 SOSU elever, heraf er 52 elever lige nu i gang med uddannelsen på voksenlærlingeløn.
Gennem en lang periode har Frederikshavn Kommune arbejdet for at øge antallet af uddannelser lokalt.
- Der er brug for SOSU-uddannede i hele Danmark, men også her i vores kommune. Det er en vigtig uddannelse, der fører til et meningsfuldt job, hvor man arbejder med mennesker. Derfor er det også hensigtsmæssigt at uddanne her lokalt, udtaler Borgmester Birgit S. Hansen.
Lene Kvist, direktør SOSU Nord uddyber:
- Aftalen med Frederikshavn Kommune betyder, at vi fremadrettet får endnu bedre mulighed for at tiltrække unge såvel som voksne til uddannelserne, og dermed for at levere kompetente velfærdsmedarbejdere til en sektor, og et lokalområde, der har brug for dem, siger Lene Kvist, direktør SOSU Nord, og fortsætter:
- SOSU Nord åbnede ny lokalafdeling i Frederikshavn i august 2020, og samarbejdet mellem skolen og Frederikshavn Kommune er afgørende for, at vi er kommet godt fra start med en søgning til uddannelsestilbuddet langt over det forventede. Vi glæder os til at fortsætte arbejdet, så vi sammen kan udvikle søgningen til det lokale uddannelsestilbud, og vi glæder os til at byde endnu flere social- og sundhedselever velkommen til januar 2021.
Frederikshavn Kommune og SOSU Nord ønsker med partnerskabet at søge de muligheder for at styre rekruttering og fastholdelse på Social- og sundhedsuddannelser, som den netop indgåede Finanslovsaftale lægger op til.