I Frederikshavn Kommune vil vi have attraktive, kompetente og sunde arbejdspladser, hvor psykisk og fysisk trivsel, sundhed og sikkerhed er i højsædet.
Som tillæg til Personalepolitikken er der derfor udarbejdet 8 delpolitikker, som indeholder vejledning og viden til brug for de lokale arbejdspladser i arbejdet med at skabe en attraktiv, kompetent og sund arbejdsplads. Alle ansatte skal være bekendte med delpolitikkerne.
Delpolitikker
- Håndtering af mobning og chikane
- Adfærd på die sociale medier
- Håndtering af cyberchikane
- Håndtering af stress på arbejdspladsen
- Håndtering af rusmidler
- Håndtering af rygning
- Håndtering af fysisk og psykisk vold
- Overordnede holdninger til og principper for tjenestefri med løn
HovedMED har besluttet, at der skal laves lokale retningslinje for delpolitikkerne. De lokale retningslinjer skal minimum én gang årligt drøftes i de lokale MED-udvalg.
Retningslinjer for delpolitik for håndtering af cyberchikane kan med fordel indarbejdes i den lokale retningslinje for håndtering af mobning og chikane eller den lokale retningslinje for håndtering af fysisk og psykisk vold.
Hent inspiration
Inspirationen kan bruges til den lokale drøftelse til udformningen af de lokale retningslinjet.
Alle, både ledere og medarbejdere, har en fælles opgave med at skabe rammer for et godt psykisk arbejdsmiljø. På arbejdspladsen bør man arbejde med at udvikle en kultur med normer og værdier. Sådanne normer og værdier kan formidles i de lokale retningslinjer.
Ingen formkrav
De lokale retningslinjer kan med fordel indeholde overvejelser i forhold til følgende:
- Arbejdspladsens holdninger til emnet
- Definition af begreber
- Handlingsplan for forebyggelsen
- Handlingsplan for håndteringen
- Plan for evaluering af retningslinjer
Arbejdspladsens holdning til emnet skal fremgå af retningslinjen. Det er ligeledes vigtigt, at begreberne defineres, så der arbejdes ud fra en fælles forståelse af disse. På den måde bliver det tydeligt for både medarbejdere og ledere, hvornår der er tale om f.eks. mobning/chikane, og hvornår der er f.eks. tale om eksempelvis drillerier eller faglige konflikter.
Det er ligeledes vigtigt, at retningslinjerne tydeliggør, hvordan eventuelle hændelser med fx mobning og chikane håndteres. Altså, hvad gør vi rent praktisk?
Det kan være i forhold til punkter som:
- Hvem kontaktes ved oplevelse?
- Hvem har ansvar for hvad?
- Hvordan kortlægges problematikken?
- Hvilke støttemuligheder er der, for de implicerede?
- Og hvilke sanktionsmuligheder findes?