Frederikshavn Kommune vil ikke medvirke til, at et misbrug af rusmidler skabes eller vedligeholdes på arbejdspladsen. Rusmidler er ikke en naturlig del af arbejdsdagen i Frederikshavn Kommune.
Mål og holdning
At forebygge eventuelle rusmiddelproblemer blandt Frederikshavn Kommunes ansatte.
Aktivt og så tidligt som muligt hjælpe enhver medarbejder, der har et begyndende eller eksisterende misbrugsproblem både af hensyn til sikkerheden og for at undgå menneskelige omkostninger.
Alle ansatte ved Frederikshavn Kommune skal have de bedst mulige ansættelsesforhold, og det indebærer, at vi tager hånd om hinanden. Det er ikke en skam at være misbruger – det er en skam ikke at gøre noget ved det! Og her er det arbejdsgiverens ansvar at få taget fat om de forskellige muligheder, vi kan tilbyde en ansat med et misbrugsproblem for på den måde at hjælpe vedkommende med at komme ud af sit misbrug.
Ansvar
Den nærmeste leder er som repræsentant for arbejdspladsen forpligtet til at håndtere et eventuelt misbrug hos en medarbejder – det følger af den generelle ledelsesret, og det gælder både i forhold til disciplinære foranstaltninger (evt. ansættelsesretlige konsekvenser) og i forhold til, at en medarbejder med et misbrugsproblem skal tilbydes hjælp og støtte.
Her ud over følger det af Frederikshavn Kommunes overordnede personalepolitik, at alle medarbejdere har en kollegial forpligtelse til at reagere på en kollegas misbrug og være opmærksomme på signaler om brug eller misbrug af rusmidler. Dette sker ved direkte henvendelse til nærmeste leder, tillids- eller arbejdsmiljørepræsentant, som herefter er forpligtet til at handle. Oplysningerne skal naturligvis behandles fortroligt. At give oplysning om misbrug af rusmidler videre betragtes som omsorg for kollegaen.
Hvad skal arbejdspladserne gøre?
De enkelte arbejdspladser skal inden for den holdningsmæssige ramme aftale egne konkrete retningslinjer, som er gældende lokalt. Heraf skal det fremgå, hvordan arbejdspladsen konkret forebygger brug og misbrug af rusmidler, og hvordan arbejdspladsen agerer i tilfælde af brug eller misbrug af rusmidler.
Forslag til retningslinjer
Man kan f.eks. tage udgangspunkt i følgende spørgsmål:
- I hvilke særlige situationer – om nogen - må man eventuelt indtage alkohol på arbejdspladsen? Hvem giver tilladelse?
- Hvem kontaktes? (lederen, tillids- og/eller arbejdsmiljørepræsentanten i prioriteret rækkefølge)
- Helt konkret: Hvem gør hvad i tilfælde af, at en kollega er påvirket af rusmidler i arbejdstiden? - Bortvises kollegaen, ringes der efter en pårørende, kører man vedkommende hjem eller…? (Husk dokumentation i form af referat og beskrivelse af hændelsesforløb til personalemappen samt at kontakte HR Løn & Personale)
- Hvad gør man konkret i tilfælde af begrundet mistanke om en kollegas brug eller misbrug af rusmidler?
- I hvilket omfang bringes kontrolforanstaltninger i anvendelse? Hvilke kan konkret bringes i anvendelse? Vær opmærksom på, at det kun er de kontrolforanstaltninger, der nævnes specifikt i den lokale retningslinje, som kan bringes i anvendelse.
- Læs om Aftale om kontrolforanstaltninger på Samarbejdsportalen.
Signaler på misbrug
- Signalerne kan være et eller flere af følgende:
- Skiftende humør
- Svingende/mindsket arbejdspræstation og koncentrationsevne
- Mistænksomhed over for ledere og kolleger
- Tendens til isolation
- Lugt af alkohol – evt. forsøg på camouflage med f.eks. pastiller eller parfume
- Svinkeærinder” og/eller hyppige toiletbesøg
- Mange fejl, mange uheld og ofte behov for andres hjælp
- Usædvanlig irritation og sårbarhed
- Fraværet stiger (møder for sent, har hyppigt, kortvarigt sygefravær)
- Utroværdige undskyldninger for nedsat præstation, mødeaftaler o.lign.
- Personlig hygiejne ændres
- Ægteskabelige problemer
- Modstand mod forandringer
- Aftaler ændres
- Helbredsmæssige problemer: Hovedpine, træthed, mavesmerter, opkastning, diarré
Hvad gør man helt konkret, hvis man får en melding om et misbrug, der skal tages i opløbet?
Der tages altid udgangspunkt i de retningslinjer, der er udarbejdet lokalt for de enkelte arbejdspladser. Hvis man ønsker yderligere hjælp, tager man kontakt til Frederikshavn Kommunes misbrugskonsulent. Misbrugskonsulenten
kan komme med gode råd og vejledning i, hvad man bør gøre i den enkelte situation.
Se kontaktoplysninger og yderligere konkrete informationer under Rusmidler på Arbejdsmiljøportalen på Intranettet.
Vigtigt er det, at ingen, der erkender sit misbrug, overlades til selv at tage handling. Her er det vigtigt, at vi er stand by og giver råd, nærvær og vejledning i at være den støttende leder/kollega.
Nærmeste leder skal altid være orienteret. Hvis pågældende medarbejder samtykker, orienteres de nærmeste kolleger om, hvorfor medarbejderen ikke er til stede. Bedst er det, hvis medarbejderen selv kan fortælle sine kollegaer om situationen.
Lån til behandling for misbrug af rusmidler
Frederikshavn Byråd godkendte den 14. april 1997, at det er muligt for kommunens ansatte at låne af Frederikshavn Kommune til dækning af udgiften til behandling for misbrug af rusmidler, hvor behandlingen ligger ud over de offentlige behandlingstilbud.
Der er pt. afsat en pulje på 200.000 kr. pr. år til formålet; puljen administreres af økonomichefen. Ordningen er fortsat gældende i den nye Frederikshavn Kommune, jf. godkendte budgetter. Proceduren herunder er konsekvenstilrettet, så den er i overensstemmelse med Frederikshavn Kommunes nuværende organisationsstruktur. I pkt. 8 er det oprindelige krav om ansættelse i mindst 5 år ændret til krav om fastansættelse.
Procedure – bevilling af lån til ansatte ved Frederikshavn Kommune
til behandling for misbrug af rusmidler
- Personalechefen har kompetence til at bevilge lån efter indstilling fra centercheferne. Økonomicentret forestår sagsbehandlingen. Den ansattes afdelingsleder og tillidsrepræsentant kan fremkomme med udtalelse til sagen, og Personaleafdelingen kan benyttes som rådgivende konsulent.
- Anmodning om bevilling af lån fremsættes af den lånsøgende medarbejder overfor pågældendes centerchef via nærmeste leder. Anmodningen skal fremsættes skriftligt, og den skal indeholde/vedlægges:
- Seneste årsopgørelse for ansøger og dennes eventuelle ægtefælle/samlever
- Oplysning om forsørgerpligt over børn
- Oplysning om baggrund for ønske om behandling, evt. udtalelse fra læge eller anden
- Oplysning om varighed, pris og indhold af den ønskede behandling - Centerchefen indstiller til HR Løn- & Personalechefen – evt. efter forudgående samråd med ansøgerens afdelingsleder og tillidsrepræsentant – om ansøgningen anbefales imødekommet.
Centerchefen er berettiget til at forlange yderligere oplysninger, hvis dette skønnes nødvendigt. Indstillingen foretages på grundlag af en samlet vurdering af ansøgerens personlige og økonomiske situation. - Såfremt lånet bevilges, skal dette udbetales direkte til den institution/behandler, der skal forestå behandlingen. Lånet udbetales i rater, såfremt betaling for behandling kan ske i rater.
- Såfremt behandlingen kræver, at pågældende skal sygemeldes fra sin stilling, skal der senest samtidig med, at lånet bevilges, tages stilling til, om sygemelding kan accepteres.
- Tilbagebetaling af lånet sker ved indeholdelse af medarbejderens løn. Afdragene fastsættes individuelt ud fra en vurdering af medarbejderens betalingsevne.
- Der kan maximalt ydes et lån på 50.000 kr. Lånet er rentefrit, så længe medarbejderen er ansat hos Frederikshavn Kommune. Ved fratræden – både ansøgt og uansøgt – forfalder lånet til indfrielse.
Såfremt indfrielse ikke sker, forrentes restgælden med en rentesats svarende til den til enhver tid i henhold til renteloven fastsatte procesrente. Betingelserne for lånet specificeres i gældsbrev, der underskrives af medarbejderen, inden lånet udbetales. - Lån kan kun ydes til fastansatte medarbejdere hos Frederikshavn Kommune.
- Tilbagebetaling af lånene administreres af Økonomicentret, der ligeledes er bemyndiget til at forhandle om afdragsordninger med fratrådte medarbejdere og til at foretage inddrivelse af misligholdte lån.
- Ansøgeren skal have oplyst, at den rentefordel, der opnås ved et rentefrit lån, er indkomstskattepligtig og henregnes til den personlige indkomst. Den tilsvarende beregnede renteudgift er derimod negativ kapitalindkomst.
Eventuel sygemelding
Hvis lån til behandling af misbrug gives, accepteres det samtidig at drøfte muligheden for, at medarbejderen eventuelt kan være sygemeldt i én eller flere perioder – dog skal lederen opretholde relationen til medarbejderen, jf. model for håndtering af sygefravær i Frederikshavn Kommune.