Kapitel 4 omfatter aftalens § 22-23
Først beskrives alle paragraffer i rammeaftalen med kommunens eventuelle korrektioner og tilføjelser. I et afsnit for sig beskrives eventuelle præciseringer for Frederikshavn Kommune med henvisning til paragraf og evt. stk.-nummer i paragraffen.
§ 22 De centrale parters opgaver og kompetencer
Rammeaftale med kommunens eventuelle korrektioner og tilføjelser
§22, stk. 1
KL og Forhandlingsfællesskabet har i fællesskab til opgave at
- vejlede om principper og bestemmelser, der er fastlagt i rammeaftalen,
- forestå information om rammeaftalen,
- etablere mulighed for uddannelse af såvel ledelses- som medarbejderrepræsentanter i alle spørgsmål inden for rammeaftalens område,
- at registrere indgående lokale aftaler, som udfylder rammeaftalen,
- at bidrage ved løsning af lokale uenigheder i forbindelse med udfyldningen af rammeaftalen og
- vejlede i uoverensstemmelser, som ikke kan løses lokalt og som indbringes for parterne.
§21, stk. 2
Kl og Forhandlingsfællesskabet har endvidere til opgave at behandle spørgsmål om
- fortolkning og brud på rammeaftalen,
- fortolkning og brud på lokale aftaler, som udfylder rammeaftalen,
- disse lokale aftalers overensstemmelse med rammeaftalen eller
- brud på lokale retningslinjer
§21, stk. 3
Uoverensstemmelse om spørgsmål jf. stk. 1 kan ikke indbringes for en voldgift. Uoverensstemmelse om spørgsmål jf. stk. 2 kan indbringes for en voldgiftsret, jf. § 23.
Frederikshavn Kommunes præciseringer
Præciseringer til § 22, stk. 2
I tilfælde af, at der allerede er truffet beslutning, herunder politisk beslutning, om forhold, hvor den manglende information og drøftelse kunne have haft betydning, kan ledelsen inden for fristen på 1 måned vælge at annullere beslutningen eller at gennemføre beslutningen desuagtet. Vælger ledelsen at gennemføre beslutningen desuagtet, finder stk. 3 anvendelse.
Præciseringer til § 22, stk. 3
Såfremt sagen er opstået på lokalt niveau, kan sagen af begge parter eller af den anden part i MED-udvalget indsendes til HovedMED, hvis der ikke er taget skridt til at opfylde forpligtelserne inden for 1 måned. HovedMED skal herefter tage stilling til sagen.
Hvis sagen ikke kan bilægges i HovedMED, kan sagen indsendes til de centrale parter af begge eller af den ene part i HovedMED.
De centrale parters bistand kan f.eks. være at oplyse parterne om deres forpligtelser i henhold til denne aftale. Sagen kan på dette stadium løses ved, at begge parter i umiddelbar forlængelse af de centrale parters bistand opfylder deres forpligtelser.
De centrale parters bistand skal ydes inden 6 måneder efter anmodningen.
§ 23 Voldgift vedrørende § 22, stk. 2
Rammeaftale med kommunens eventuelle korrektioner og tilføjelser.
§ 23, stk. 1
Såfremt en uoverensstemmelse om spørgsmål jf. § 22, stk. 2 ikke kan bilægges parterne imellem, kan sagen indbringes for en voldgiftsret, der består af 5 medlemmer. 2 af medlemmerne vælges af KL og 2 af Forhandlingsfællesskabet.
§ 23, stk. 2
Parterne peger i forening på en opmand og retter herefter henvendelse til Arbejdsrettens formand med anmodning om udpegning af opmanden. Kan parterne ikke opnå enighed om en indstilling, anmoder parterne Arbejdsrettens formand om at udpege en opmand.
§ 23, stk. 3
Voldgiftsrettens kendelser er endelige og bindende for ledelse og medarbejdere og kan således ikke indbringes for Den Kommunale Tjenestemandsret, ligesom det arbejdsretlige system ikke finder anvendelse.
§ 23, stk. 4
Voldgiftsretten kan ikke idømme bod og andre sanktioner.