Er du over 18 år udføres tandplejen af privatpraktiserende tandlæger. Du kan få tilskud hvis:
- du har varige fysiske og psykiske handicap, og derfor ikke kan modtage det private sygesikringstandplejetilbud
- du på grund af alderdom og svækkelser ikke længere kan besøge en praktiserende tandlæge
- du er i en økonomisk særligt vanskelig situation
Omsorgstandpleje - tandpleje for svage ældre
Hvis du på grund af alderdom og svækkelser ikke længere kan besøge en praktiserende tandlæge, kan du blive henvist til omsorgstandpleje. Omsorgstandpleje er for ældre, som modtager daglig og vedvarende hjælp til personlig pleje - og som enten bor
- i eget hjem
- på plejecentre
Plejepersonalet kan være behjælpelig med at kontakte Frederikshavn Kommunale Tandpleje. Det er Frederikshavn Kommunale Tandpleje, som foretager den endelige visitation og hjælper med yderligere oplysninger og aftale om tilmelding.
Hvad er omsorgstandpleje?
Omsorgstandpleje er et:
- Tilbud om hjælp til at pleje mund, tænder og proteser
- Tilbud om regelmæssig rensning og fluorbehandling, hvis du har naturlige tænder
- Tilbud om regelmæssig undersøgelse af tænder, proteser og slimhinder
- Tilbud om behandling af gener og sygdomme i tænder og mundhule
I Omsorgstandplejen kan vi også hjælpe, hvis du har problemer med at tygge og tale. Vi håber, at vi kan bidrage til at forbedre dine tyggemuligheder og dermed dit velbefindende.
Sådan får du omsorgstandpleje (bliver visiteret)
En medarbejder fra Frederikshavn Kommunale Tandpleje kommer hjem til dig evt. sammen med din hjemmehjælper eller en medarbejder fra det plejecenter, hvor du bor. Sammen med dig finder vi frem til, om du har brug for tandlægebehandling. Derefter er det op til dig at vælge, om du vil tage imod tilbuddet eller ikke. Du har mulighed for at vælge mellem Frederikshavn Kommunale Tandpleje, en privatpraktiserende tandlæge eller en klinisk tandteknikker.
Hvordan foregår behandlingen?
Undersøgelse og behandling kan enten foregå i dit eget hjem, på plejecentret eller på den kommunale tandklinik på Parallelvej 29 i Frederikshavn eller skoleklinikken på Skagavej 137 i Skagen.
Hvad koster det?
Ved tilmelding til omsorgstandpleje skal du betale 530 kr. (2019-kroner) som et engangsbeløb, der trækkes fra din pensionsudbetaling. Du kommer aldrig til at betale mere end det, uanset hvilken behandling du måske får brug for.
Vil du vide mere?
Du er velkommen til at ringe til Frederikshavn Kommunale tandpleje på tfl. 98 45 64 00 - se åbningstiderne nederst på siden.
Læs mere i Frederikshavn Kommunens visitationskriterier for omsorgstandpleje
Specialtandpleje - tandpleje for mennesker med et handicap
Borgere med svære og varige fysiske og psykiske handicaps, der ikke kan bruge private tandlæger, kan få forebyggende og behandlende tandpleje ved Frederikshavn Kommunens Specialtandpleje.
Specialtandplejen er et tilbud til alle aldersgrupper.
Hvad tilbyder Specialtandplejen?
Specialtandpleje er et tilbud, som både omfatter forebyggende og behandlende tandpleje. Specialtandplejen tilbyder:
- Hjælp til at passe mund, tænder og proteser.
- Regelmæssig rensning og fluorbehandling.
- Regelmæssig undersøgelse af tænder, proteser og slimhinder.
- Behandling af sygdomme i tænder og mundhule, således at tyggefunktionen i videst mulig udstrækning kan opretholdes og opleves tilfredsstillende.
Sådan laver du aftale om tandpleje
Plejepersonale, din læge, du selv eller din pårørende kan kontakte Frederikshavn Kommunale Tandpleje på telefon 98 45 64 00 - se åbningstiderne nederst på siden.
Det er klinikassistent Dorte Olesen, der tager imod din henvendelse og kan svare på de fleste spørgsmål om specialtandpleje.
Hvordan foregår behandlingen?
Specialtandpleje udføres i et særligt skærmet klinikafsnit, der hedder Klinikken Smilla. Her er rolige og trykke omgivelser, og det faste og erfarne personale udfører alle former for tandpleje efter behov. Behandlingerne er afpasset hver enkelt brugers behov og formåen. Der er mulighed for behandling i helnarkose eller med beroligende medicin, hvis det er nødvendigt.
Klinikken Smilla
Parallelvej 29
9900 Frederikshavn
I enkelte tilfælde kommer personalet i dit eget hjem. Tandbehandling, der kræver tandlægeudstyr, skal dog ske i Klinikken Smilla. Her er indgang med døråbner og stor elevator lige til døren, og klinikken er indrettet til kørestolsbrugere.
Hvad koster det?
Specialtandpleje koster et årligt brugergebyr på 1.975 kr. (2019-kroner). Du kommer aldrig til at betale mere end det, uanset hvilken behandling, du får brug for.
Vil du vide mere?
Du eller dine pårørende er velkomne til at ringe til Frederikshavn Kommunale tandpleje på tlf. 98 45 64 00.
Skema til henvisning til specialtandpleje
Skemaet skal udfyldes af fagpersonale (tandlæger, personale på botilbud mv.).
Skemaet skal ALTID returneres som sikker mail via sikkerpost.tandplejen@frederikshavn.dk eller EDI-portalen.
Tandpleje - sådan kan du klage
Vil du klage
Du har forskellige muligheder for at klage, f.eks. over tandplejens service eller tandbehandling. Kontakt dit barns klinik, overtandlægen, Center for Familie, Patientombuddet.dk eller patientskadeforsikringen.
Klager over service og behandling kan du først og fremmest rette til dit barns klinik
Der kan være tilfælde eller situationer, hvor du ikke er tilfreds med den service eller behandling, du har modtaget på tandklinikken. I de tilfælde opfordrer vi til, at du i første omgang retter henvendelse til personalet, der har behandlet dit barn for yderligere drøftelse af situationen. Hvis der har været problemer med behandlingen hos én tandlæge, kan det være en idé at forsøge behandling hos en anden af Tandplejens tandlæger. På vore klinikker arbejder flere tandlæger.
Der kan også være tilfælde, hvor du ønsker at rette din klage til Tandplejens leder.
Det kan du gøre ved at kontakte overtandlæge Nina Vejby – nive@frederikshavn.dk - tlf 98 45 64 01
Andre muligheder for at klage:
Klage over sundhedsfaglig behandling (enten klage over en eller flere enkeltpersoner eller over Tandplejen som behandlingssted) skal sendes til Styrelsen for Patientsikkerhed. Du kan udfylde skema på styrelsens hjemmeside på flg. link:
http://stps.dk/da.borgere/klag-over-behandling/klage-over-sundhedsfaglig-behandling
eller fremsende klageskema til Styrelsen på adressen:
Styrelsen for Patientsikkerhed
Islands Brygge 67
2300 København
Patientskadeforsikring
Anmeldelse af skade i forbindelse med behandling hos Den Kommunale Tandpleje skal rettes til Tandlægeforeningens Patientskadeforsikring – web@patientskade.dk – www.tf.patientskade.dk
Patientskadeforsikringen vurderer, om der er sket en skade.
Patientskadeforsikringen kommer ikke med kritik af enkelte sundhedspersoner eller behandlingssteder.
Det er ikke afgørende for, om man kan få erstatning, at der er sket en fejl, eller at der på anden måde kan rejses kritik af f.eks. den behandlende tandlæge.
En sag skal ikke forbi Patientombuddet, før der kan ske en anmeldelse til Patientskadeforsikringen eller omvendt.
I forhold til eventuel erstatning for en skade som følge af behandling, skal der rettes henvendelse til Patienterstatningen.
Patientskadeerstatningen tager udelukkende stilling til, om du har fået en skade som følge af behandlingen, og vurderer herefter om du kan få erstatning.
Anmeld en skade
Anmeldelse af en skade til Patienterstatningen kan ske via deres hjemmeside.
Du vil også kunne anmelde en skade ved at skrive til Patienterstatningen på adressen:
Patienterstatningen
Kalvebod Brygge 45
1560 København V
Tandplejens service
Vil du fx klage over behandlingstilbud, ventetid, lokaleforhold eller medarbejdere kan du også kontakte: Center For Familie
Yderligere oplysninger:
- hvis du har spørgsmål til denne vejledning
- hvis du ønsker at drøfte en konkret klage
Hvis du ønsker hjælp til at klage til patientombuddet eller anmelde en skade til Tandlægeforeningens patientskadesforsikring - er du altid velkommen til at rette henvendelse til overtandlæge Nina Vejby.
Mail: nive@frederikshavn.dk eller på tlf. 98 45 64 01