Servicelovens § 83 til borgere i eget hjem eller ældrebolig
Denne kvalitetsstandard omhandler praktisk hjælp i eget hjem eller ældrebolig. Er du interesseret i at læse de andre kvalitetsstandarder, findes de på Frederikshavn Kommunes hjemmeside, eller du kan henvende dig i Borgerservice og få dem udleveret.
Der er udarbejdet kvalitetsstandarder for praktisk hjælp, personlig pleje og madservice, som beskriver det politisk fastsatte serviceniveau, du kan forvente som borger i Frederikshavn Kommune.
Derudover er der lavet folderen ”Generel Information”, der blandt andet beskriver, hvad du kan forvente af de medarbejdere og leverandører, der hjælper dig i det daglige, samt hvad der forventes af dig, herudover kontaktinformationer og information vedr. klagevejledning mv.
Hvem kan få hjælp til rengøring, indkøb og tøjvask?
Hjælpen er bestemt efter behov og ikke ud fra alder eller diagnose. Hjælpen tildeles på baggrund af din funktionsnedsættelse og behov for hjælp.
Hvis du på grund af fysiske, psykiske eller sociale vanskeligheder ikke selv kan klare hele eller dele af rengøringen, indkøb og/eller tøjvasken i dit hjem og ikke kan bringes til det evt, ved hjælp af hjælpemidler, træning eller planlægning af opgaverne har du mulighed for at få hjælp til det. Tildelingen af hjælpen fokuserer derfor på dine egne, eller husstandens ressourcer. Hvis visitator vurderer, at du kan optrænes til at kunne klare hele eller dele af opgaven skal du tilbydes et rehabiliteringsforløb. Her bliver det afklaret, hvad du selv kan klare, og hvad du eventuelt kan genoptrænes til selv at kunne igen, og hvad du kan klare med hjælpemidler. Først herefter bliver det afgjort, hvad du kan få hjælp til.
Hvis du bor sammen med en rask ægtefælle/samlever eller en anden pårørende over 18 år, vil vurderingen af, hvilken hjælp du kan få, tage udgangspunkt i husstandens samlede ressourcer.
Indkøbsordningen ydes som hovedregel ikke, hvis du selv kan bestille varer over internettet i eks. online supermarkeder eller via telefon. Du kan dog blive visiteret til hjælp til at sætte varerne på plads, hvis du har behov for dette
Hvad er målet med den praktiske hjælp?
Målet med hjælpen er, at din bolig rengøres, så den er sundhedsmæssig forsvarlig.
Det er endvidere målet, at du via fokus på aktiv hjælp frem for passiv hjælp kan blive mere selvhjulpen. Dette giver større muligheder for selvbestemmelse i eget liv og derved større livskvalitet. Det kan for eksempel være et mål, at du selv kan klare at tørre støv af i det daglige eller klare andre praktiske opgaver på sigt.
Det er visitatoren, der ud fra en konkret individuel vurdering af dit behov, træffer afgørelse om tildeling af hjælp.
Hvad kan du få hjælp til?
Hvad kan du få hjælp til?
Frederikshavn Kommune yder hjælp til:
- Rengøring
- Indkøb
- Tøjvask
Som udgangspunkt ydes der støtte til følgende rum: Stue, soveværelse, entre, badeværelse og køkken. Det betyder, at der ikke bevilges ekstra tid til en stor bolig.
Hjælp til rengøring leveres som udgangspunkt hver 2. uge
Rengøring kan for eksempel omfatte hjælp til at:
- støvsuge / vaske gulv
- tørre støv af
- gøre rent i badeværelse
- skifte sengetøj
Indkøb kan for eksempel omfatte hjælp til at:
- Lave indkøbsseddel
- Bestille varer
- Sætte varer på plads
Hjælp til indkøb leveres som udgangspunkt hver uge.
Tøjvask kan for eksempel omfatte hjælp til at:
- sortere vasketøj / starte vaskemaskine
- hænge tøj op til tørre / starte tørretumbler
- tage tøj ned fra tørresnoren / tømme tørretumbleren
- lægge tøj sammen / lægge tøj på plads
Hjælp til tøjvask leveres som udgangspunkt hver uge.
Hvad kan du ikke få hjælp til?
Hvad kan du ikke få hjælp til?
- Rengøring ved fraflytning / efter håndværkere
- Udvendig vinduespudsning
- Særlig rengøring efter husdyr
- Vask af trappe (trappeopgang)
Der forefindes dog en mulighed for at benytte fleksibel hjemmehjælp til enkelte af de ovenstående ydelser. Yderligere information omkring dette kan læses i folderen ”Generel Information”.
Hvad kan du forvente i forhold til udførelsen af hjælpen?
Den leverandør, som du har valgt til den praktiske hjælp, skal hurtigst muligt, og senest 2 uger efter afgørelsen om hjælp er truffet, iværksætte hjælpen.
Der må ikke forekomme aflysninger af den praktiske hjælp, og eventuelle omlægninger af hjælpen kan kun forekomme efter aftale med dig.
Tidspunktet for udførelsen af den praktiske hjælp aftales mellem dig og den valgte leverandør. Tidspunktet må ikke variere mere end +/- 30 min.
Leverandøren skal tilstræbe, at du får en fast kontaktperson, og at så få medarbejdere som muligt kommer i dit hjem. Derudover skal leverandøren sikre, at medarbejderne er bekendt med dit behov for hjælp og med opgaven, der skal løses ved dig, og har de nødvendige forudsætninger.
Derfor:
- Såfremt din leverandør ikke medbringer arbejdsredskaber skal det, som du stiller til rådighed for medarbejderen være i orden. Det gælder støvsuger, trappestige, gulvskrubbe eller moppe, klude og elektriske installationer med videre. For eksempel skal din støvsuger eller gulvskrubbe/moppe have regulerbart skaft, så det kan indstilles i højden efter medarbejderen.
- Adgangsforholdene til boligen skal være tilgængelige for personalet.
- Husdyr lukkes inde under besøget efter aftale med medarbejderen.
- Arbejdstilsynet kan bede om lov til at påse, at arbejdsforholdene for medarbejderne er i orden i dit hjem. Du vil blive orienteret på forhånd, hvis de ønsker at komme med ind i dit hjem. Leverandøren er ansvarlig for det daglige arbejdsmiljø. Hvis leverandøren ikke medbringer rengøringsmidler, har du pligt til at købe arbejdsmiljøvenlige rengøringsmidler ud fra en positivliste/produktliste, som du kan få udleveret af leverandøren.
- Frederikshavn Kommune ønsker at sikre medarbejderne en røgfri arbejdsplads – og et sundt arbejdsmiljø. Dit hjem skal derfor være røgfrit mens hjælpen ydes.
- Medarbejderen har tavshedspligt om forhold, de ser og hører i forbindelse med deres arbejde. Tavshedspligten gælder også efter ansættelsesforholdet er ophørt.
- Medarbejderne må ikke modtage gaver eller lån.