Servicelovens § 83 Madservice til borgere i eget hjem eller ældrebolig
Denne kvalitetsstandard omhandler madservice. Er du interesseret i at læse de andre kvalitetsstandarder, findes de på Frederikshavn Kommunes hjemmeside, eller du kan henvende dig i Borgerservice og få dem udleveret.
Vi har udarbejdet kvalitetsstandarder for praktisk hjælp, personlig pleje og madservice, som beskriver det politisk fastsatte serviceniveau, du kan forvente som borger i Frederikshavn Kommune.
Derudover er der lavet folderen ”Generel Information”, der blandt andet beskriver, hvad du kan forvente af de medarbejdere og leverandører, der hjælper dig i det daglige, samt hvad der forventes af dig, samt kontaktinformationer og information vedr. klagevejledning mv.
Hvem kan få madservice?
Madservice tildeles efter behov og ikke ud fra alder eller diagnose. Madservice tildeles på baggrund af din funktionsnedsættelse.
Hvis du på grund af fysiske, psykiske eller sociale vanskeligheder ikke selv kan klare hele eller dele af madlavningen i dit hjem og ikke bliver i stand til det, har du mulighed for at blive visiteret til madservice. Tildelingen af hjælpen fokuserer derfor på dine egne ressourcer, og du skal som udgangspunkt deltage i et rehabiliteringsforløb. Her bliver det afklaret, hvad du selv kan klare, og hvad du eventuelt kan genoptrænes til selv at kunne igen.
Hvad er målet med madservice?
Målet med Madservice er at fastholde eller forbedre din ernæringstilstand gennem sund og varieret kost, således du opnår størst mulig fysisk, og psykisk sundhed.
Hvad kan du få hjælp til?
I Frederikshavn Kommune bliver maden bragt ud til din bopæl.
Du kan visiteres til hjælp til færdig tilberedning og servering.
Der er frit valg på området, hvilket indbefatter at du kan vælge mellem Frederikshavns Kommunes godkendte leverandører – private såvel som den kommunale.
Hvad kan du forvente af den leverede mad
Én portion hovedret og biret vil følge anbefalingerne for middagsmåltidet.
Sammensætningen af energiprocentfordelingen kan variere i forhold til ovenstående afhængig af diættype.
De råvarer, som anvendes i madproduktionen, skal være af høj kvalitet. Råvarerne skal være friske og anvendes til det formål, de er indkøbt til. Råvarevalget skal som hovedregel følge årstidens udbud.
Økologiske råvarer kan indgå i produktionen.
Overordnet følges Sundhedsstyrelsens anbefalinger i Den Nationale Kosthåndbog, som kan ses på www.kosthåndbogen.dk
Varm mad, kølemad og køle-/vakuummad
Tilberedningsformer
Varmt mad
Varmt mad er mad, der produceres i en sammenhængende proces og umiddelbart derefter bliver leveret til eller serveret for dig. Der er krav til emballagen i et varmholdt system, og det valgte materiale skal kunne holde maden varm ved en temperatur på minimum +65 ̊C. Det gælder både for transportkassen og selve serveringssystemet. Maden skal leveres til dig i biler godkendt til transport af mad, dagligt i tidsrummet kl. 11.00 – 13.00, eller kan hentes eller indtages indenfor dette tidsrum ved leverandøren.
Kølemad
Kølemad er mad, der efter fremstillingen nedkøles hurtigt. I en køleproduktion er kravet til emballagen, at den skal kunne tåle lave kuldegrader og kunne tåle opvarmning til + 200 ̊C. Emballagen skal være velegnet til opvarmning i en mikrobølgeovn. Temperaturen på maden må ved levering maksimum være + 10 ̊C. Mad til indtagelse samme dag skal inden kl. 12.00 transporteres til dig i biler godkendt til transport af mad, eller kan afhentes/indtages ved leverandøren.
Køle-/vakuummad
Køle-vakuummad er mad, der efter fremstilling nedkøles hurtigt. Derefter pakkes maden i kontrolleret atmosfære, så madens holdbarheden forlænget.
I en køleproduktion er kravet til emballagen, at den skal kunne tåle graderne -18 grader til + 200. Emballagen kan tåle oven og mikrobølgeovn. Temperaturen på maden må ved levering maksimalt være + 10 ̊C. Maden leveres i tidsrummet 8- 18, og der leveres mad til 7 dage af gangen.
Hvordan skal maden leveres?
Krav til emballage
Emballagen skal opfylde gældende lovgivning i forholdet til opbevaring af.
Emballagen skal være af et miljøvenligt materiale, som kan recirkuleres.
Hvis der vælges et engangssystem, skal emballagen kunne højforbrændes uden dannelse af giftstoffer.
Emballagen skal være let at åbne for modtageren og af et let materiale. Leveres maden til dig i en transportkasse gælder det, at denne skal være let for dig at håndtere.
Hvordan skal maden leveres? (kvalitetsmål for forsyningssikkerhed)
Leveringen af madservice til dig som er nyvisiteret skal ske hurtigst muligt og senest 3 dage efter, at du er visiteret til madserviceordningen. Den leverede mad skal afleveres i dit hjem og må aldrig stilles udenfor.
Leverandøren skal kunne levere madservice samtlige dage i året.
Krav til madens kvalitet (kvalitetsopfølgning)
Levnedsmiddelkontrollen har det overordnede ansvar for kontrol på fødevareområdet. Herudover sørger Center for Social- og Sundhedsområdet for, at der bliver foretaget en kvalitetsopfølgning med det formål at det sikres, at kvaliteten i den leverede mad er i orden.
Betaling for maden
Der er egenbetaling for madservice, således du enten bliver trukket i din pension, såfremt du har givet fuldmagt til dette eller får tilsendt en opkrævning.
Afbestilling af mad
Fristen for afbestilling af madservice er kl. 12.00 dagen før leveringen. Afbestilling skal ske direkte til den valgte leverandør. Hvis man afbestiller senere end dette tidspunkt, skal man betale for maden. Telefonnummer fremgår af menuplanerne.
Du har mulighed for at bestille gæsteportioner (dog ikke til større selskaber, fødselsdage mv.). Gæsteportioner og pris aftales og afregnes særskilt med den valgte leverandør af madservice.
Der kan være mulighed for tilkøbsydelser ved de enkelte leverandører, og nærmere information omkring dette kan du rekvirerer ved din valgte leverandør.
Arbejdsmiljø
Et godt arbejdsmiljø er en forudsætning for en god hjælp til dig.
Derfor:
• Skal der være gode adgangsforhold, og husdyr lukkes inde ved leveringen af maden.
• Frederikshavn Kommune ønsker at sikre medarbejderne en røgfri arbejdsplads – og et sundt arbejdsmiljø. Dit hjem skal derfor være røgfrit, mens hjælpen ydes.
• Medarbejderen har tavshedspligt om forhold, de ser og hører i forbindelse med deres arbejde. Tavshedspligten gælder også efter ansættelsesforholdet er ophørt.
• Medarbejderne må ikke modtage gaver eller lån.