Servicelovens §83a Rehabilitering til borgere i eget hjem og ældrebolig.
Denne kvalitetsstandard omhandler hverdagsrehabilitering i eget hjem eller ældrebolig i Frederikshavn Kommune. Er du interesseret i at læse de andre kvalitetsstandarder, findes de på Frederikshavn Kommunes hjemmeside, eller du kan henvende dig i Borgerservice og få dem udleveret.
Vi har udarbejdet kvalitetsstandarder for praktisk hjælp, personlig pleje, rehabilitering, madservice, genoptræning og vedligeholdelsestræning, som beskriver det politisk fastsatte serviceniveau, du kan forvente som borger i Frederikshavn Kommune.
Derudover er der lavet folderen ”Generel Information”, der blandt andet beskriver, hvad du kan forvente af de medarbejdere og leverandører, der hjælper dig i det daglige, samt hvad der forventes af dig, samt kontaktinformationer og information vedr. klagevejledning mv.
Hvem kan få et rehabiliteringsforløb?
Hvem kan få rehabiliteringsforløb?
Du kan bevilges rehabilitering, hvis du har nedsat funktionsniveau, der gør, at du ikke kan klare opgaver inden for personlig pleje og/eller praktisk hjælp, men vurderes at kunne blive trænet op til helt eller delvist at kunne klare disse opgaver igen. Inden du visiteres til et rehabiliteringsforløb, bliver det afklaret, om din funktionsnedsættelse kan afhjælpes på anden vis fx med hjælpemidler.
Rehabiliteringstræningen foregår fortrinsvis i dag- og aftentimerne, nathjælp er dog også omfattet, hvis du har behov for dette. Træning i forbindelse med husførelse leveres kun i hverdage i dagtimerne.
Hvad er målet med et rehabiliteringsforløb?
Det overordnede mål med et forløb er, at du bliver trænet op til helt eller delvist at blive selvhjulpen i forhold til at kunne varetage områder af din daglige livsførelse.
Rehabiliteringstræningen vil altid indledes med en vurdering og en fastlæggelse af målet for træningen. I samarbejde med dig foretages både målsætning og evaluering løbende.
Rehabiliteringstræningen kan være i gang sideløbende med genoptræning efter sygehusindlæggelse efter Sundhedslovens § 140 og genoptræningsforløb eksempelvis på et af kommunens træningscentre efter Servicelovens § 86.
Hvad kan du få hjælp til?
Hvad kan du få hjælp til?
Træning i forhold til personlig hygiejne
Denne træning retter sig mod personlig pleje, som du kan have svært ved at varetage. Ydelsen kan indeholde vejledning, instruktion, træning i aktiviteten, støtte til det, som du ikke selv kan, samt instruktion i brug af hjælpemidler.
Træning i forhold til toiletbesøg
Træningen retter sig mod det, der gør, at du har svært ved at klare toiletbesøg. Ydelsen kan indeholde vejledning, instruktion, støtte til det, som du ikke selv kan klare, træning samt instruktion i brug af hjælpemidler.
Træning i forhold til ernæring
Træningen retter sig mod, at du genoptræner eller lærer selv at kunne varetage din madlavning eller at spise. Ydelsen kan indeholde vejledning, instruktion, træning i madlavning, spisetræning samt brug af hjælpemidler.
Træning i forbindelse med husførelse
Træningen retter sig mod den aktivitet indenfor rengøring, tøjvask eller indkøb, som du kan have svært ved. Ydelsen kan indeholde vejledning, instruktion, træning i aktiviteten, støtte til det, som du ikke selv kan klare, samt instruktion i brug af hjælpemidler.
Aktivitetstræning
Træningen retter sig mod opgaver i hjemmet, som du ønsker at genvinde. Ydelsen kan indeholde oplysning og vejledning i brug af foreningsaktivitetstilbud eller lignende.
Hvad kan du forvente?
Hvad kan du forvente?
Du kan forvente, at du helt eller delvis genvinder dit tidligere funktionsniveau eller opnår højst mulig funktionsevne. Du bevarer således muligheden for at opnå et selvstændigt og socialt liv og have en god livskvalitet samt forebygge yderligere nedsættelse af funktionsniveauet.
Leverandøren skal tilstræbe, at du får en fast kontaktperson, og at så få medarbejdere som muligt kommer i dit hjem. Derudover skal leverandøren sikre, at medarbejderne er bekendt med dit behov for hjælp og med opgaven, der skal løses ved dig, og har de nødvendige forudsætninger.
Hvad kan du forvente i forhold til tildelingen af hjælp?
Det er visitatoren, der vurderer dit behov og inden for 1 uge efter henvendelsen træffer afgørelse om tildeling af rehabiliteringsydelser. Visitatorens afgørelse sendes efterfølgende skriftligt til dig.
Hvordan og hvem udfører træningen?
Hjemmetræning udføres af et tværfagligt sammensat team (fysio- og ergoterapeuter, social og sundhedsassistenter, social- og sundhedshjælpere). Træningen skal som udgangspunkt gennemføres på det planlagte tidspunkt. Aflysning af træningen kan kun forekomme, hvis teamet kontakter borgeren, hvor de aftaler et nyt tidspunkt for træningen. Tidspunktet må ikke variere mere end +/- 30 min fra det aftalte.
Det skal bemærkes, at du har frit valg af leverandør i forhold til ovenstående, hvilket betyder du frit kan vælge mellem de leverandører, der i Frederikshavn Kommune er godkendte til at levere ydelser efter servicelovens §83. Disse leverandører er ligeledes godkendte til at levere rehabiliteringsydelser efter ovenstående procedurer. Dog vil fysio- og ergoterapeuter altid være fra Frederikshavn Kommune.
Arbejdsmiljø
Et godt arbejdsmiljø er en forudsætning for en god hjælp til dig.
Derfor:
- Det kan i særlige tilfælde være nødvendigt at ommøblere og/eller installere tekniske hjælpemidler i dit hjem, før du kan få hjælp. Eksempelvis ved at udskifte din seng med en plejeseng. Det kan betyde, at du må tage et andet rum i brug og eventuelt fjerne tæpper eller lignende. Der er ofte også behov for gode lysforhold i forhold til udførelse af pleje.
- Derudover kan vi kræve gode adgangsforhold, og at husdyr lukkes inde under besøget.
- Arbejdstilsynet kan bede om lov til at påse, at arbejdsforholdene for medarbejderne er i orden i dit hjem. Du vil blive orienteret på forhånd, hvis de ønsker at komme med ind i dit hjem. Leverandøren er ansvarlig for det daglige arbejdsmiljø.
- Frederikshavn Kommune ønsker at sikre medarbejderne en røgfri arbejdsplads – og et sundt arbejdsmiljø. Dit hjem skal derfor være røgfrit, mens hjælpen ydes.
- Medarbejderen har tavshedspligt om forhold, de ser og hører i forbindelse med deres arbejde. Tavshedspligten gælder også̊ efter ansættelsesforholdet er ophørt.
- Medarbejderne må ikke modtage gaver eller lån.