Denne kvalitetsstandard handler om personlig pleje, praktisk hjælp og mad til borgere i plejeboligerne i Frederikshavn Kommune. Kvalitetsstandarden beskriver det politisk fastsatte serviceniveau, du kan forvente som borger i Frederikshavn Kommune. Er du interesseret i at læse kvalitetsstandarderne for andre områder, kan du finde dem her på hjemmesiden, eller du kan henvende dig i Borgerservice og få dem udleveret.
I Frederikshavn Kommune er der en overordnet vision om, at den der kan selv, skal selv. Selvhjulpenhed skal være omdrejningspunktet i indsatsen for at øge din livskvalitet og gøre dig i stand til at klare dig selv længst muligt. Det betyder dog også, at den, der ikke kan selv, skal hjælpes.
Vi anerkender og fremmer, at du har mulighed for at tage ansvar for eget liv og egen livskvalitet, så du fortsat har mulighed for at leve en selvstændig tilværelse – også når du bor i en plejebolig. Dette gøres gennem rehabilitering, som foregår i tæt samarbejde mellem dig, dine pårørende og plejepersonalet.
Vi dyrker samskabelsen og de nære relationer i respekt for den enkeltes liv. Disse værdier hjælper os med at træffe de rigtige beslutninger i mødet med dig i det daglige. Vi håber, at kvalitetsstandarderne vil kunne bruges som opslagsværk og som udgangspunkt for dialog mellem dig, dine pårørende og det plejepersonale, du kommer i kontakt med, når du modtager hjælp. Nedenfor er der en række generelle informationer, som er nyttige for dig i forhold til den pleje og hjælp, du modtager fra Frederikshavn Kommune.
Udgangspunktet for hjælpen
Målet med den hjælp og støtte, vi tilbyder dig i din plejebolig, er at understøtte højest mulige livskvalitet for dig. I samarbejde og dialog med dig vil vi bestræbe os på at give dig den hjælp, du har brug for, når du flytter i plejebolig.
Det grundlæggende udgangspunkt for plejen og hjælpen i Frederikshavn Kommune er at øge den enkeltes livskvalitet ved at være så selvhjulpen som mulig. Derfor arbejder vi ud fra den rehabiliterende tankegang. Det betyder, at vi samarbejder målrettet med dig og eventuelle pårørende om at genvinde og vedligeholde dine færdigheder. Vi søger gennem forskellige indsatser at støtte dig i at fastholde dit nuværende funktionsniveau og eventuelt genvinde nogle tabte færdigheder. Hjælpen og støtten tager udgangspunkt i det, der giver mening for dig, og plejepersonalets opgave er at træne, støtte og vejlede dig til at opnå dine mål.
Dagligdagen i en plejebolig
Formålet med at bo i en plejebolig er at skabe et trygt miljø og understøtte, at du får den hjælp og støtte, du har behov for.
Hjælpen omfatter pleje, omsorg og socialt samvær og kan gives hele døgnet. Omfanget og målet med hjælpen beskrives i en individuel plejeplan, som bliver lavet i samarbejde med dig og dine eventuelle pårørende. Planen tager udgangspunkt i din døgnrytme, og det er din kontaktperson, der har ansvaret for, at planen bliver udarbejdet.
Hvem leverer hjælpen?
Det er Center for Sundhed og Pleje i Frederikshavn Kommune, der er leverandør. Det vil sige, at det er plejepersonalet på plejecentret, der leverer hjælpen til dig. Du har ikke mulighed for at vælge en anden leverandør.
Kommunens forpligtelser
Frederikshavn Kommune er forpligtet til at sørge for, at hjælpen som udgangspunkt gives af uddannet plejepersonale.
Plejepersonalet har tavshedspligt. Tavshedspligten gælder også, når ansættelsesforholdet er ophørt.
Plejepersonalet må ikke modtage gaver eller lån af dig. Hvis de overtræder dette, vil det medføre en tjenstlig undersøgelse og evt. afskedigelse.
Plejepersonalet har uniformer, hvor deres navn er påtrykt. Derudover skal der være en oversigt over plejepersonalet i plejeboligerne med billede og navn angivet, hvormed plejepersonalet kan nøjes med at bære navneskilt.
Velfærdsteknologi, arbejdsmiljø, tilsyn og klage
Velfærdsteknologi – En støtte i hverdagen
Frederikshavn Kommune arbejder målrettet med at integrere hjælpemidler, forbrugsgoder og velfærdsteknologier. Det vil derfor altid blive undersøgt, om hjælpemidler, forbrugsgoder og velfærdsteknologier kan være med til at gøre dig mere selvhjulpen og uafhængig af andres hjælp.
Velfærdsteknologi kan være rettet direkte mod dig eller mod plejepersonalet. Uanset formålet med at anvende velfærdsteknologier, så er det vigtigt at udnytte alle de muligheder, som det giver for at understøtte arbejdet med at gøre dig mere selvhjulpen og uafhængig af hjælp.
Arbejdsmiljø og krav til din bolig
Plejepersonalet er omfattet af arbejdsmiljøloven, når de arbejder i din bolig. Det vil sige, at din bolig
skal være indrettet, så plejepersonalet kan udføre sit arbejde sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt. Desuden skal din bolig være røgfri, mens du får hjælp, for at sikre et sundt arbejdsmiljø for plejepersonalet.
Plejecenterlederen er ansvarlig for det daglige arbejdsmiljø. Der skal udarbejdes en arbejdspladsvurdering, der sikrer, at eksempelvis personlige hjælpemidler og arbejdsredskaber, som plejepersonalet skal bruge,
er i orden. Det kan være nødvendigt at ommøblere og/eller installere tekniske hjælpemidler /velfærdsteknologi i din bolig, før du kan få hjælp, eksempelvis ved at udskifte din seng med en plejeseng. Der er ofte også behov for gode lysforhold i forhold til udførelse af pleje.
Arbejdstilsynet kan bede om lov til at påse, at arbejdsforholdene for plejepersonalet er i orden i din bolig. Du vil blive orienteret på forhånd om dette.
Samarbejde med pårørende
I det omfang du ønsker det, kan dine pårørende sammen med dig indgå i en dialog og et samarbejde med plejepersonalet. Der tilbydes bla. en forventningssamtale med dig og eventuelle pårørende.
Tilsyn
Årligt er der et uanmeldt kommunalt tilsyn, hvor der følges op på om plejecentret yder den hjælp og den kvalitet, det er forpligtiget til. Det er Center for Social- og Sundhedsområdet, der er med til at tilrettelægge organiseringen af tilsynet.
Derudover fører Styrelsen for Patientsikkerhed to stikprøvebaserede tilsyn på plejecentre. Det drejer sig dels om Ældretilsynet, der skal bidrage til læring og udvikling af de social- og plejefaglige indsatser, dels om tilsyn med de sundhedsfaglige opgaver.
Hvis du vil klage
Du har mulighed for at klage over hjælpen ved at rette henvendelse til Center for Sundhed og Pleje.
Opnås der ikke enighed, skal du kontakte Visitationsenheden i Center for Social- og Sundhedsområdet. Hvis Center for Social- og Sundhedsområdet ikke er enig i din klage, videresendes den til Ankestyrelsen.
Hvis du vil klage over kommunens serviceniveau, skal du rette henvendelse til Frederikshavn Byråd gennem Ledelsessekretariatet.
Personlig pleje
Du kan få hjælp og støtte til personlig pleje alt efter dine konkrete behov hele døgnet.
Tildelingen af hjælp og støtte fokuserer på dine egne ressourcer. Målet er at opnå fysisk og psykisk velvære. Plejepersonalet vil i samarbejde med dig sikre dig hjælp til det, du ikke selv kan udføre. Hjælpen tildeles ikke ud fra din alder eller diagnose, men tildeles på baggrund af din funktionsnedsættelse, dit behov for hjælp og dine egne ressourcer.
Der kan ikke gives hjælp til speciel fodpleje (herunder negleklipning hos dig med diabetes og/eller kredsløbsforstyrrelser).
Praktisk hjælp
Målet med hjælpen og støtten er, at din bolig rengøres, så den er sundhedsmæssig forsvarlig.
Plejepersonalet vil i samarbejde med dig sikre dig hjælp til de praktiske opgaver, du ikke selv kan udføre. Hjælpen er ikke bestemt ud fra alder eller diagnose, men tildeles på baggrund af din funktionsnedsættelse, dit behov for hjælp og dine egne ressourcer.
Hjælpen iværksættes ved indflytningen.
Hvad kan du få hjælp til?
Frederikshavn Kommune giver hjælp til:
- Rengøring
- Indkøb
- Tøjvask
Ernæring/mad
Ernæring/mad
Målet er at fastholde eller forbedre din ernæringstilstand gennem sund og varierende kost.
Hvad består ydelsen af?
Der tilbydes døgnkost, der dagligt består af 3 hovedmåltider og minimum 3 mellemmåltider. Alle opgaver i forbindelse med døgnkosten er inkluderet, såsom indkøb, tilberedning, borddækning, afrydning og opvask.
Det er muligt at fravælge døgnkost, men det betyder, at alle opgaver vedrørende maden skal løses af dig eller dine pårørende, fx indkøb, tilberedning og opvask.
Når du bor i en plejebolig i Frederikshavn Kommune, er der altid mulighed for at få hjælp til at spise.
Hvad kan du forvente?
- At plejepersonalet udarbejder en individuel ernæringsplan ved behov, og at kosten opfylder dit ernæringsbehov ud fra alder og funktionsevne.
- At maden er medvirkende til at forebygge en svækkelse af din helbredstilstand på det fysiske, mentale og sociale plan. Plejepersonalet tilbyder minimum én gang om måneden en vægtkontrol og ernæringsmæssig screening af dig. Hvis screeningen viser, at du er ernæringstruet, tilbydes der vejledning til dig og pårørende af en af Frederikshavn Kommunes kostfaglige konsulenter, der udarbejder en individuel ernæringsplan i fællesskab med plejepersonalet.
- At maden følger de gældende traditioner ved helligdage og højtider, dog med hensyntagen til religiøse tilhørsforhold.
- At der er mulighed for, at du kan hjælpe til med at tilberede maden i leve-bo-enhederne eller med andre opgaver relateret til måltidet, som fx borddækning, hvis det giver dig værdi. Det er medvirkende til at vedligeholde dine færdigheder. Det er dog ikke et krav, at du deltager i opgaverne omkring måltidet.
- At der generelt lægges vægt på at inddrage dig og tage højde for dine ønsker til valg af mad til alle måltider i det omfang det er muligt.
- At der generelt lægges vægt på at inddrage dig i planlægningen af spisetider.
Former for madproduktion i plejeboligerne
Køkken på plejecentre
På nogle plejecentre er der tilknyttet et produktionskøkken, der producerer døgnkosten til plejecentrets beboere. I produktionskøkkenet kan der produceres døgnkost til beboere på andre plejecentre, og maden bliver typisk leveret som kølemad.
Modtagerkøkkener på plejecentre
På nogle plejecentre er der et modtagerkøkken. Det betyder, at døgnkosten bliver leveret som kølemad fra et produktionskøkken på et andet plejecenter. Maden bliver opvarmet i modtagerkøkkenet, og du oplever derfor duften af tilberedningen af maden.
Leve Bo-køkkener
På nogle plejecentre er der Leve-bo. Leve-bo betyder, at alle måltider i døgnkosten bliver produceret i det enkelte hus, der typisk består af ca. 10 boliger. Det enkelte leve-bo-hus er selv ansvarlig for planlægning af menu, indkøb af råvarer og alle øvrige opgaver vedrørende måltiderne. I nogle Leve-bo-huse bliver der produceret kølemad, som serveres for eksempel i weekenderne.
Krav til de anvendte råvarer
De råvarer, som vi anvender i madproduktionen, skal være af god kvalitet. Råvarerne skal være friske og anvendes til det formål, de er indkøbt til. Råvarevalget skal som hovedregel følge årstidens udbud. Økologiske råvarer kan indgå i produktionen, men det er endnu ikke et krav.
Tilsætningsstoffer
Vi tilstræber, at råvarerne indeholder et minimum af tilsætningsstoffer, såsom farve- og aromastoffer, emulgatorer, stabilisatorer og fortykningsmidler. Råvarerne skal være fri for forurening fra produktionen i både landbrug og industri. Vi tilstræber at undgå at bruge genmanipulerede råvare.
Krav til madens tilberedning
Madens smag skal afspejle de råvarer, den består af. Dette betyder, at produktionen af maden skal foregå med de ingredienser, der almindeligvis anvendes til at tilberede de retter, som vi serverer.
Hvis maden er tilberedt med andre råvarer, skal personalet oplyse dig om det. Kommunens personale skal til enhver tid sikre hygiejnisk korrekt håndtering af maden i samtlige led af produktionen og distributionen.
Krav til emballagen
Emballagen skal i alle produktionsformer være af et materiale, der tilstrækkeligt beskytter indholdet mod forurening eller lugt fra omgivelserne. Emballagen skal derudover forhindre overførsel af forurening og lugt fra produktet til omgivelserne. Desuden må den ikke afgive stoffer, der kan påvirke produktets smag, lugt, farve mv. Emballagen skal være af et miljøvenligt materiale,der kan recirkuleres. Hvis der vælges et engangssystem, skal emballagen kunne destrueres uden dannelse af giftstoffer.
Hvordan skal maden leveres?
Når der bliver leveret mad til et modtagerkøkken, skal maden afleveres personligt i det pågældende køkken og må aldrig stilles udenfor.
Der skal kunne leveres mad de aftalte dage i året.
Krav til madens kvalitet
For at den mad, der bliver serveret i plejecentrene skal være ernæringsmæssigt rigtigt sammensat, følger vi overordnet Sundhedsstyrelsens anbefalinger i Den Nationale Kosthåndbog.
Levnedsmiddelkontrollen har det overordnede ansvar for kontrol på fødevareområdet. Herudover skal det enkelte produktionssted sørge for, at der bliver foretaget egenkontrol. Se mere på www.foedevarestyrelsen.dk.
Center for Sundhed og Pleje sørger for kvalitetsopfølgning med det formål at sikre, at den mad, du får serveret, har den rette kvalitet.
Betaling for maden
Der er egenbetaling for døgnkost i plejeboligerne. Prisen er ens, uanset om du er på normalkost eller diæt (herunder sondeernæring). Du betaler maden månedsvis forud. Hvis du giver en fuldmagt, opkræver vi betaling via din pension. Ellers sender Frederikshavn Kommune dig en regning.
Hvis du overholder kravene til afbestilling, tilbagebetaler vi den afbestilte døgnkoster i forbindelse med den kommende måneds opkrævning. Vi tilbagebetaler ikke enkeltmåltider. Prisen for døgnkost i plejeboliger dækker både indkøb af råvarer og personaleressourcer til produktion af maden samt alle øvrige opgaver i forbindelse med måltiderne.
Afbestilling og bestilling af mad
Fristen for afbestilling af måltider er den foregående dag kl. 11.00. Afbestilling skal ske til plejepersonalet, der sørger for at viderebringe afbestillingen til den ansvarlige for maden. Hvis du afmelder hele dagskoster, altså alle døgnets måltider, eller er indlagt på sygehuset i mere end 1 døgn, tilbagebetaler vi dagskosten.
Du har mulighed for at bestille gæsteportioner, dog ikke til større selskaber. Gæsteportionerne er ikke omfattet af det kommunale tilskud. Derfor bliver du opkrævet betaling for produktionsomkostningerne. Afregningen foregår mellem dig og den enkelte plejeboligenhed.