Kunne I tænke jer at være plejefamilie og gøre en forskel for et barn? Så vil vi gerne i kontakt med jer.
Uanset om man er plejefamilie på fuld tid eller i weekender og ferier, så giver det mulighed for at blive en betydningsfuld voksen for et barn. Mange plejefamilier og plejebørn får en relation for livet - Et plejeforhold giver nemlig langt de fleste plejefamilie og plejebørn oplevelser og tilknytning, der holder.
Har du selv har et barn, der skal i en plejefamilie, kan du læse mere her
Plejefamilie på fuld tid
Hvis I er plejefamilie på fuld tid, bliver barnet en del af jeres hverdag og skal indgå i familielivet på lige fod med jeres eventuelle egne børn. Dette gør sig gældende uanset om det er hverdag, weekend eller ferie. Nogle børn har samvær med forældre eller familie i weekenderne, men det gør sig ikke gældende for alle.
Afhængigt af barnets behov og alder kan der være behov for, at en af de voksne enten er på nedsat arbejdstid eller går hjemme og har plejeforholdet som fuldtidsbeskæftigelse.
Hvorfor bliver børn anbragt?
Der er mange forskellige grunde til, at børn og unge anbringes i en plejefamilie. Grundene er til tider hos barnets forældre, som:
- ikke har den nødvendige forældrekompetence
- er psykisk syge
- er i misbrug
- eller af andre årsager ikke magter forældreopgaven
Årsagen kan også være hos barnet, som kan have:
- følelsesmæssige og/eller sociale problemer
- adfærdsmæssige vanskeligheder
- udviklingsvanskeligheder
- et handicap
Livet som plejefamilie
At være plejefamilie for et barn er i langt de fleste forløb en rigtig god oplevelse for både plejefamilie og plejebarn. Der kan udvikles følelsesmæssige bånd mellem barnet og plejefamilien, hvilket vil være netop det, der kan gøre forskellen for barnet både her og nu - og i et længere tidsperspektiv.
Når I bliver plejefamilie for et barn, så kommer I samtidigt i ”familie” med barnets biologiske forældre. Uanset årsagerne til at barnet ikke længere kan bo hos dem, så er der behov for at møde forældrene åbent og fordomsfrit, og for at samarbejde med dem til gavn for barnet.
At komme i plejefamilien vil for barnet være meget indgribende, men under de rette omstændigheder kan det også blive et afgørende vendepunkt i barnets udvikling og trivsel.
Mulighed for støtte
Som plejefamilie modtager du støtte og vejledning fra erfarne familieplejekonsulenter.
Via kontinuerlige besøg hos jer yder familieplejekonsulenten både faglig vejledning eller supervision i forhold til alle de situationer, der kan udfordre.
I starten af anbringelsen vil der være meget tæt kontakt og støtte, ligesom der også under hele anbringelsesforløbet kan være perioder som i særlig grad udfordrer og kalder på støtte.
Også barnets socialrådgiver bidrager til at I får den hjælp og støtte undervejs, som der er behov for.
Tilknytning for livet
Mange plejefamilier og plejebørn får en relation for livet. Et plejeforhold giver i langt de fleste tilfælde både plejefamilie og plejebørn oplevelser og tilknytning, der varer ved. En af Socialforskningsinstituttets nyere undersøgelser fortæller, at:
- anbragte børn og unge oplever stor tilfredshed med anbringelser
- langt de fleste børn og unge trives i deres anbringelse
- især børn og unge anbragt i plejefamilier er tilfredse og glade
Bliv godkendt som plejefamilie
Hvis I ønsker at blive plejefamilie for et barn, er det Socialtilsyn Nord, der kan godkende jer:
Socialtilsyn Nord
Springvandspladsen 5
9800 Hjørring
Tlf. 7233 6930
mail: socialtilsynnord@hjoerring.dk
Hvad skal en plejefamilie kunne?
Det er meget forskelligt, hvad plejeopgaven for det enkelte barn indebærer. Derfor har Frederikshavn Kommune brug for mange forskellige typer af plejefamilier.
Nogle børn har store vanskeligheder og har brug for et behandlingsforløb. Andre børn har mindre omfattende udfordringer, og først og fremmest brug for nærvær, en struktureret hverdag og voksne, der kan møde barnet med forståelse, indsigt og omsorg.
Oftest er det sådan, at det kan gå godt for barnet i en periode og mindre godt i andre.
Inden man søger om at blive plejefamilie, er det derfor vigtigt, at man gør sig nogle tanker om følgende:
- plejebarnet er en fælles opgave for hele familien
- egne børns reaktioner
- familiestrukturen ændres
- hvor udfordrende et plejebarn kan i klare?
- plejebørn mangler ofte voksenkontakt, fællesoplevelser og fælles aktiviteter. Hvordan vil det påvirke jeres familie?
- plejebarnet er kun "til låns" i en kortere eller længere periode
- samarbejdet med biologiske forældre og kommunen
- de økonomiske forhold
Barnets behov
Der bliver stillet krav til jer som plejefamilie. Blandt andet skal I arbejde med målsætninger i barnets handleplan.
Som plejefamilie skal i give barnet en hverdag. Det kan være barnet har behov for, at en af jer går hjemme ved barnet i en periode indtil det er klar til, for eksempel at komme i daginstitution. Barnet skal have en hverdag ligesom alle andre børn med skoleliv, fritidsliv, venskaber, familieoplevelser, fejring af højtider mm.
Hvis du kender barnet i forvejen
Det er også muligt at blive godkendt som netværksplejefamilie til et barn i dit netværk, hvis det er hensigten at barnet skal bo et andet sted end hos forældrene.
Det er Familieplejekonsulenterne i Frederikshavn kommune, der udfører den undersøgelse, som kan føre til en godkendelse som netværksplejefamilie for et barn, som Frederikshavn kommune agter at anbringe
En undersøgelse omfatter typisk to til tre samtaler og besøg i jeres hjem. Her vil repræsentanter interviewe jer, se hvordan I bor, høre til jeres hverdag og forventninger, samt tale med jeres eventuelle børn.
Når du henvender dig til Familieplejen, får du udleveret:
- et oplysningsskema, hvor du giver tilladelse til at indhente straffeattest, børneattest, skatteattest samt information om sociale forhold
- en helbredserklæring, som du skal udfylde
Grundkursus og efteruddannelse
For at kunne blive godkendt som plejefamilie skal I som plejeforældre have deltaget i et grundkursus.
Læs mere om grundkursus på Socialtilsyn Nords hjemmeside
Bliv aflastningsfamilie
For nogle familier kan der være behov for at et eller flere af familiens børn er i aflastning et antal dage om måneden.
I disse situationer arbejder Frederikshavn Kommune sammen med aflastningsfamilier - altså plejefamilier - som kun har barnet hos sig i et antal weekender og ferier om året.
Opgaven for aflastningsfamilien kan være meget forskellig afhængig af årsagen til, at barnet skal i aflastning.
Der kan være behov for at give barnet oplevelser og samvær, som barnets egen familie ikke selv har mulighed for, men også bare at skabe rammer for en rolig og forudsigelig weekend.
For at være aflastningsfamilie for et eller flere børn, skal man være godkendt som plejefamilie.
Bliv kontaktet
Hvis du vil vide mere om livet som plejefamilie, er du velkommen til at kontakte en af familieplejekonsulenterne, hvis kontaktoplysninger du finder nederst på siden.
Du kan også udfylde nedenstående formular, hvorefter en af vores familieplejekonsulenter vil ringe dig op.