Når du flytter til udlandet

Husk det hele, når du flytter fra Danmark

Udover at melde flytning til CPR og kontakte Skattestyrelsen kan der være mange andre myndigheder og virksomheder, som du skal kontakte ved udrejse fra Danmark.

Alt efter din situation i Danmark og din kommende situation i det nye land, er det forskelligt, hvad du skal være opmærksom på.

Det kan fx være:

• arbejde og uddannelse, herunder løn og SU
  • familie, herunder børn
  • skat
  • overførselsindkomst
  • gæld, både til det offentlige og til private virksomheder
  • sundhed og sygesikring
  • aflæsning og afregning af el mv.
  • ferie og pension
  • bolig, herunder registrering i CPR, fremleje, fast ejendom
  • virksomhedsejer
  • bil og kørekort
  • registrering på Danskerlisten hos Udenrigsministeriet
  • post
  • kæledyr
  • opsigelse af abonnementer
  • udmeldelse af foreninger
  • andet

Du kan orientere dig om mange af reglerne på det offentlige område på borger.dk, og de offentlige hjemmesider, som borger.dk linker til.

På det private område skal du kontakte virksomhederne. Brug fx dine månedlige betalingsserviceoversigter til at skabe dig et overblik.

Anmeld flytning til udlandet (udrejse)

Alle, der flytter til udlandet i mere end seks måneder, skal inden afrejsen sørge for at registrere sig som udrejst i CPR. Det sker ved at anmelde udrejsen til den kommune, du bor i.

Du kan tidligst anmelde fraflytning fire uger før, du fraflytter (og senest fem dage efter fraflytningen). Registreringen foregår digitalt, men hvis du ikke har mulighed for at betjene dig selv på nettet, kan du få hjælp på borgerservice eller biblioteket.

Du skal også kontakte Skattestyrelsen på telefon 72 22 28 92 og meddele, at du er udrejst. Ring gerne en uge efter, at du er fraflyttet og har anmeldt udrejsen.

Husk desuden at opdatere din nye udenlandske adresse på nemid.nu, så du automatisk får tilsendt nye NemID-nøglekort, når du løber tør for nøgler.

Vær opmærksom på, at en flytning til Grønland ikke betragtes som en fraflytning til udlandet. Flytningen skal anmeldes til bopælskommunen i Grønland som en almindelig flytning.

Ophold i udlandet på mindre end seks måneder

Hvis du opholder dig mindre end seks måneder i udlandet, kan du bede kommunen om fortsat at være registreret med bopæl i Danmark. Det kræver, at du har fuld rådighed over din bolig, hvilket vil sige, at den ikke må være fremlejet, lånt eller lejet ud.

Har du ikke fuld rådighed over boligen, kan du bede kommunen om at lave en konkret vurdering af, om du stadig kan være registreret med bopæl i Danmark under dit ophold i udlandet.

Uanset længden af dit udlandsophold er det en god idé at lade dig registrere på den danske ambassade i det land, du er flyttet til.

Hvis jeg skal flytte til et andet nordisk land

Flytter du til enten Norge, Sverige, Finland, Island, Færøerne eller Grønland fra Danmark, skal du sørge for at melde din ankomst til den nye bopælskommune. Når du registrerer dig hos kommunen, skal du samtidig huske at medbringe legitimation, som viser dokumentation for dit statsborgerskab (pas) og dokumentation for dit personnummer fra det nordiske fraflytningsland. Du skal også inden udrejsen fra Danmark anmelde din udrejse til din danske fraflytningskommune.

Din tidligere bopælskommune i Danmark kan først registrere dig som udrejst af landet, når de har fået besked fra din nye kommune om, at du nu står registreret hos dem.

Når du flytter mellem de nordiske lande, er du omfattet af den såkaldte internordiske folkeregistreringsaftale. Aftalen betyder, at du kun kan være tilmeldt folkeregistret ét sted i Norden.

Læs mere om flytning inden for Norden:

Lovgivning

Du kan se de gældende love og regler om fraflytning til udlandet i kapitel 6 om 'Fraflytning til udlandet' i 'Bekendtgørelse af lov om Det Centrale Personregister' på Retsinformations hjemmeside.