Sygedagpenge - hvis du er selvstændig

Hvor meget kan jeg få i sygedagpenge?

Sygedagpengene udgør højst 4.300 kr. (2018) pr. uge.

Sygedagpenge udbetales bagud.

Særlig aftale ved kronisk eller langvarig sygdom

Hvis du som selvstændig ikke har tegnet en forsikring, kan du ved langvarig eller kronisk sygdom efter aftale med kommunen få ret til sygedagpenge fra kommunen i de første to uger af sygeperioden.

Du kan ansøge om aftalen digitalt. Det er dog ikke alle kommuner, der anvender den digitale løsning.

Kontakt kommunen, hvis din kommune ikke anvender den digitale løsning.

Hvor længe kan jeg få sygedagpenge?

Udbetalingen af sygedagpenge ophører den dag, du er arbejdsdygtig igen. Det gælder, også selv om du ikke raskmelder dig.

Du kan som hovedregel højst få sygedagpenge i 22 uger inden for en 9-måneders periode. Inden de 22 uger er gået, foretager kommunen en revurdering af din situation, hvor den tager stilling til, om der er mulighed for at forlænge din sygedagpengeperiode. Perioden kan forlænges, når en af følgende betingelser er opfyldt:

• Det anses for sandsynligt, at der kan iværksættes en revalidering, herunder virksomhedspraktik, der kan føre til, at du kan vende tilbage til det ordinære arbejdsmarked, dvs. til beskæftigelse på normale vilkår
  • Det anses for nødvendigt at gennemføre virksomhedspraktik eller andre afklarende foranstaltninger med henblik på at klarlægge din arbejdsevne, og det forventes at kunne ske inden for 69 uger
  • Du er under eller venter på lægebehandling, og der foreligger en lægelig vurdering med en sikker forventning om, at du vil kunne genoptage ordinær beskæftigelse inden for 134 uger regnet fra revurderingstidspunktet
  • Kommunen har vurderet, at din sag skal behandles i rehabiliteringsteamet med henblik på at afklare, om du er berettiget til fleksjob, førtidspension eller ressourceforløb
  • En læge har vurderet, at du har en livstruende, alvorlig sygdom
  • Der er på revurderingstidspunktet rejst sag om ret til erstatning efter lov om arbejdsskadesikring eller lov om sikring mod følger af arbejdsskade. I så fald kan udbetalingen af sygedagpenge fortsætte, indtil Arbejdsskadestyrelsen har truffet – evt. midlertidig – afgørelse om erhvervsevnetabserstatning
  • Der er modtaget en ansøgning om førtidspension efter § 17, stk. 2, i lov om social pension. En forlængelse er betinget af, at pensionssagen er påbegyndt, inden retten til sygedagpenge ophører.

Du vil overgå til et jobafklaringsforløb, hvis kommunen vurderer, at dit sygedagpengeforløb ikke kan forlænges efter en af forlængelsesreglerne, men du fortsat er uarbejdsdygtig på grund af sygdom.

Hvad skal jeg gøre, når jeg bliver syg?

Du skal anmode om sygedagpenge via den digitale løsning NemRefusion. Fristen for at anmode om sygedagpenge fra kommunen er senest tre uger efter første fraværsdag.

Hvis du har tegnet en forsikring efter sygedagpengeloven, skal fraværet dog være anmeldt, senest en uge efter sygedagpengerettens indtræder, dvs. senest en uge efter første eller tredje fraværsdag, afhængigt af forsikringen.

Det er kommunen, der udbetaler sygedagpengene.

Mit Sygefravær: Oplysningsskema til opfølgningsforløb

Efter du har anmeldt dit sygefravær til kommunen via NemRefusion, vil du i din e-boks modtage besked om, at du i visse situationer skal udfylde et oplysningsskema om din sygdom, som kommunen skal bruge til et eventuelt opfølgningsforløb.

Kontakt kommunen, hvis du ønsker dispensation fra at bruge Mit Sygefravær.

Du kan miste retten til sygedagpenge

Din ret til sygedagpenge bortfalder:

• hvis du ikke ønsker at medvirke til, at sagen forelægges regionens kliniske funktion, i forbindelse med at du afviser lægebehandling
  • hvis du forhaler helbredelsen af din sygdom
  • hvis du uden rimelig grund undlader at medvirke til kommunens opfølgning og tilbud
  • hvis du ikke opfylder din pligt til at anmelde eller dokumentere dit sygefravær.

Hvis du vil klage

Hvis du ikke er enig i kommunens afgørelse, skal du klage til kommunen inden fire uger. Kommunen skal så genvurdere sin afgørelse inden fire uger, fra kommunen har modtaget din klage.

Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, bliver din klage sendt videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen.