Grundejerforeninger og vejlaug

Grundejerforeninger

Formålet med en grundejerforening er blandt andet at sikre driften og vedligeholdelsen af fælles bygninger, anlæg og private fællesveje.

I mange af kommunens områder er der oprettet grundejerforeninger. Nogle steder er medlemskab af grundejerforeningen frivilligt. Andre steder forpligter den gældende lokalplan eller en tinglyst deklaration grundejerne til at være medlem.

  1. Kommunen stiller i nogle lokalplaner krav om, at der skal oprettes en grundejerforening. Er det stillet som krav, har alle grundejere pligt til at være medlem.

  2. Krav til hvornår foreningen skal være oprettet kan variere. Det anbefales at grundejerforeninger oprettes fra start for nye boligområder. På den måde er man som grundejer allerede med i en grundejerforening ved overtagelse af grund/bolig.

  3. For at oprette en grundejerforening indkaldes til stiftende generalforsamling. På mødet skal grundejerforeningens vedtægter udarbejdes og herefter godkendes af Frederikshavn Kommune. For de områder hvor der endnu ikke er oprettet en grundejerforening kan man som grundejer selv tage initiativ til at indkalde til stiftende generalforsamling.

  4. Grundejere skal indkaldes til generalforsamling med minimum 14 dages varsel. Frederikshavn Kommune vil gerne være behjælpelige med at udsende breve til grundejerne indenfor det pågældende område på vegne af jer.

    Mødet skal I selv facilitere – og her skal der vælges bestyrelsesmedlemmer og udarbejdes vedtægter for grundejerforeningen. Fremadrettet vil indkaldelsen dermed komme fra bestyrelsen.

  5. I Planstyrelsens vejledning om ’grundejerforeninger og lokalplaner’ er der ikke opstillet krav om antal deltagere til generalforsamling. Dette for at sikre, at passivitet ikke kunne ’lamme foreningen’. Herved vil beslutningen ske på baggrund af flertallet af de fremmødte.

Kommunen skal godkende en grundejerforenings vedtægter, hvis det står i en lokalplan eller en deklaration. Det gælder også, hvis der senere ændres i vedtægterne.

Scan og send de originale vedtægter med bestyrelsens underskrift. Husk også en kopi af referatet fra den stiftende generalforsamling med underskrifter fra de valgte i bestyrelsen samt dirigenten.

Vedtægterne kan sendes via e-Boks (find link nederst på siden) eller til tf@frederikshavn.dk

Vi gennemgår og godkender herefter vedtægterne endeligt og sender dem retur. I gennemgangen er kommunens fokus at godkende de forhold, som stilles krav om i lokalplanen. Det kan for eksempel være krav til beplantning, bebyggelse og belysning.

Få vedtægterne forhåndsgodkendt

Det anbefales, at vedtægterne forhåndsgodkendes hos kommunen inden generalforsamlingen, hvis vedtægterne fraviger skabelonen. Så risikerer foreningen ikke at skulle afholde en generalforsamling mere, fordi kommunen stiller krav om ændringer i de vedtægter, som foreningen netop har vedtaget på generalforsamlingen.

Vi stiller ikke krav om, at I skal tinglyse foreningens vedtægter. Hvis I ønsker vedtægterne tinglyst, skal grundejerforeningen selv sørge for det.

I kan anlægge sag ved domstolene, hvis et medlem ikke følger de beslutninger, som I har truffet. Det gælder også, hvis et medlem ikke betaler kontingent.

Vejlaug

Et vejlaug er en sammenslutning af grundejere, der enten frivilligt, eller på baggrund af et krav i en lokalplan, er gået sammen om at danne en forening til at varetage grundejernes fælles interesse i vedligeholdelse og renholdelse af vejen.

I indkalder alle grundejere til en stiftende generalforsamling, hvor I vedtager vejlaugets vedtægter. På generalforsamlingen udpeges en ansvarlig ledelse.

Den stiftende generalforsamling vedtager, hvilke vedtægter, der skal gælde. Grundejere, som senere melder sig ind i vejlauget, accepterer ved indmeldelse de gældende vedtægter.