Forældrekursus virker

06-09-2017

Frederikshavn Kommune tilbyder nybagte forældre vejledning på et forældrekursus. Kurset skal styrke kompetencerne til de nye roller som mor og far. En ny evaluering slår fast, at det virker
Når Esther skal fejre sin første fødselsdag om få dage, ser forældreparret Mille Christensen og Kasper Schier samtidig tilbage på et år, der er forløbet meget mere roligt, end de havde troet på forhånd, det ville. Det unge forældrepar er enige om, at roen har været der, fordi de begge har deltaget i forældrekurset De Utrolige År, Frederikshavn Kommunes tilbud til nybagte forældre. Kurset tilbyder rådgivning og vejledning i barnets pleje og behov og giver redskaber til forældrerollen, og inddrager både mor og far. De Utrolige År er netop evalueret. Lige som Mille og Kasper mener 96 procent af deltagerne, at de efter forløbet føler sig sikre eller meget sikre som forældre. Og det var præcis hensigten:

 

”Vi har i det seneste årti fra forskningen fået viden om, hvor vigtig barnets første levetid er for udviklingen resten af livet. Samtidigt har økonomer peget på, at der er en klar sammenhæng mellem investeringer i tidlig indsats og samfundsøkonomiske gevinster i forhold til senere sociale omkostninger. Så man kan roligt sige, at der kun er gode grunde til at give de tidlige og forebyggende indsatser prioritet,” siger Anders Broholm, formand for Sundhedsudvalget, Frederikshavn Kommune.

 

Værdi til borgerne

Evalueringen bringer frem, at kurset skaber stor værdi for de deltagende forældre. 96 procent mener, programmet er egnet eller meget egnet til at få barnet til at føle sig elsket, sikker og tryg, og 96 procent føler, at fokus på at give fysisk, kropslig og visuel stimulation har været god inspiration. 78 procent har svaret, at de føler en større tilknytning til barnet. De Utrolige År er i første omgang tilbudt udvalgte grupper af nybagte forældre, men skal på sigt tilbydes alle. Og får man tilbuddet, så er Mille og Kasper ikke i tvivl om, at man bør sige ja. Både muligheden for at tale med ligesindede og vejledningen var givtig for det unge par:

 

”Vi fik fx lært om, hvor vigtige soverutiner er, og fået sparring om at være sammen med Esther. Og jeg fik mulighed for at tale med andre fædre om rollen, også i forhold til den nybagte mor, det var rigtig godt,” siger Kasper, og Mille er enig: ”Vi fik et netværk ud af det, som både er en mødre- og fædre gruppe. Og så kunne vi aldrig stille dumme spørgsmål, det gav stor tryghed. Vi vil bestemt anbefale det.”

Det samme vil 87 procent af de andre deltagende nybagte forældre.​